A kapufa mentette meg a magyar pólógyőzelmet

Vágólapra másolva!
A vártnál nehezebben, 13-12-re verte Ausztráliát a magyar férfivízilabda-válogatott, amelynek már csak egyszer, Kanada ellen kell nyernie a csoportelsőséghez.
Vágólapra másolva!

A csoport, negyedik forduló:
Magyarország - Ausztrália 13-12 (4-4, 5-1, 2-4, 2-3)
magyar gólszerők:
Molnár 3, Kis Gábor 2, Biros 2, Kiss Gergely 2, Benedek, Varga Dániel, Varga Dénes, Madaras

Magyarország Montenegró elleni döntetlennel kezdte az olimpiát, aztán Görögországot fölényesen, Spanyolországot magabiztosan verte. Ausztrália 12-8-ra egy Görögország elleni 12-8-as sikerrel kezdett, aztán csupán egy góllal kapott ki a csoportgyőzelemre is esélyes spanyoloktól, míg a harmadik körben 8-5-re verte Kanadát.

Első negyed

Az ausztálok hozták el a labdát, az első támadás azonban kontrafalttal ért véget, jöhetett Kemény Dénes csapata. Egyik oldalon sem született gól a második attakokból sem. Szécsinek nagyot kellett védenie egy távoli lövésnél, aztán Benedek emberelőnyből vezetést szerzett. Újabb kontrát ítéltek az auszik ellen, majd villant Kiss Gergely bal keze, máris kettő volt az előny. Thomas Whalan nem hagyta annyiban, borzasztó erővel lőtt a magyar kapu jobb alsó sarkába, aztán elöl Kis Gábor szabálytalankodott, az ellenfél újabb támadását emberhátrányban védekezték ki a Kemény-legények. Igen ám, de Szécsi védése után folytatta a támadást Ausztrália, Figliori pedig irgalmatlan gólt vágott a bal fölsőbe. Kis Gábor klasszikus centergóllal válaszolt, de Whalan újabb góljával ismét döntetlenre módosult az állás (3-3). Molnár megúszott és elegánsan átejtette az ellen kapusát, másfél perccel a negyed vége előtt megvolt az előny. Biros lövését a lécre tolta Santon, Figliori ismét egyenlített, ezzel lett vége az első negyednek.

Második negyed

Ismét az ausztrálok vezették az első akciót, de nem mentek vele semmire, Kis Gábor viszont fórból szerzett ügyes centergólt. John Fox csapata ellen kontrát ítéltek, Molnár bevágta a maga ziccerét, majd mindkét együttes eredménytelenül támadott. Az ausztrálok előnyből sem szereztek gólt, bezzeg Biros behúzta a rövidbe Kiss Gergely mesés keresztpasszát, 7-4. Ezúttal Kásást állították ki, Figliori első bombáját még kiiktatta a védelem, másodjára viszont a hálóban kötött ki a labda. A túloldalon már-már lejárt a támadóidő, mikor Varga Dániel messziről roppant laza mozdulattal csavart a kapuba. Kis Gábor harcolt ki emberelőnyt, gyors labdajáratás végén Varga Dénes növelte az előnyt (9-5). Hamar elhalt az ausztrál ellenakció, Benedek lövését Santon fogta, az ellentámadásánál könnyen szerelt a védelem - maradt az eredmény félidőre.

Forrás: MTI

Harmadik negyed

Félidőben kapust cserélt az ellenfél, a folytatásban Rafael Sterk eszén kellett túljárnia Kásáéknak; sikerült is, utóbbi remek passzt adott Molnárnak, aki nem hibázott, s immár három gólnál járt. Az ausztrálok eladták a labdát, de hasolnóan eredménytelen lett a magyar ellenakció is. Maitland révén az első nem-átlövés góljukat szerezték az Ausztrálok, a veterán játékos szép ejtéssel volt eredményes, aztán Madaras szombati első gólját lőtte, előnyből. Szécsi hátrányban védett két nagyot, a harmadik löketnél viszont tehetetlennek bizonyult (11-7). Konrta Kis Gábor ellen, az ellenfél Campbell szép góljával tovább zárkózott. Molnár csavarását ügyesen védte Sterk, majd kettős emberhátrányt védekezett ki a magyar csapat, mindkét oldalon kimaradt egy-egy helyzet, aztán Biros okos ívelését a felső léc védte, az ausztrálok viszont villámgyorsan szépítettek - másfél perccel a negyed befejezése kétgólosra olvadt a magyar előny. Hatalmas tömörülés alakult ki a magyar kapu előtt, McGregor lövése azonban elhalt a blokkon, 4-2-re bukta a Kemény-csapat az utolsó előtti felvonást.

Negyedik negyed

Ausztrál támadással indult a zárónegyed, gól nem született, túloldalt Madaras lógott meg, ám védője addig húzta lefele, míg büntetőt kapott Magyarország. Biros nem rontott, újfent három góllal mentek az európaiak. McGregor második gólját szerezte, 12-10. Campbell zúdított egyet rá távolról, a kapufa és Szécsi közös erővel mentették meg a válogatottat a góltól. Páros kiállítás tarkította a meccset, Kásás szép mozdulata után a léc állította meg a labdát, Martin viszont nem kegyelmezett, már csak egy gól maradt a magyar előnyből (12-11). Kiss Gergő meghiúsította az Ausztrál reményeket, visszaállította a kétgólos előnyt. Egy kivédekezett támadás végén a gólvonalon táncolt a labda, Szécsi és Kásás Howdenhez pöccintett, aki gyorsan bezúzta a rövidbe a labdát. Kiss Gergő büntetőt harcolt ki, de Kásásá kihagyta. Campbell lövését blokkolta a védelem, Molnárt szép kombináció végén szerelték. Fél perc volt vissza, amikor emberelőnybe kerültek az ausztrálok, ki is játszották, centerből ráhúzták, Szécsi a kapufára tolta a labát, ami megállt a gólvonalon.

A szerencse is kellett tehát hozzá, de végül összejött a győzelem, így hétfőn már csak a pont nélküli Kanadát kell megverni csoportelsőség bebiztosításához. Ha sikerül, úgy egyenes ágon jut be az elődöntőbe Kemény Dénes csapata.

Forrás: MTI

A forduló korábbi meccsein Görögország legyőzte Kanadát, Spanyolország pedig a félidőben 7-1-re vezetett Montenegró ellen, s bár a folytatásban valamelyest összeszedték magukat a délszlávok, a spanyolok a végére visszaállították a hatgólos különbséget.

Kemény Dénes nehéz meccsre számított, de ennyire azért nem: "A harmadik negyedben azzal a kevés lehetőséggel, ami adódott, nem tudtunk élni, az emberhátrányos védekezésünk többször döcögött, s az ellentámadásaink is. Borzasztó nehéz úgy támadni, hogy ki vagyunk szorítva, ezt nagyjából engedték a játékvezetők, az esetek többi részében pedig jöttek, mint a lokomotív."

A csoport további eredményei:
Görögország - Kanada 13-7 (6-1, 5-4, 1-2, 1-0)
Spanyolország - Montenegró 12-6 (3-0, 4-1, 3-4, 2-1)

A csoport állása az utolsó forduló előtt:
1. Magyarország 7 pont
2. Spanyolország 6
3. Montenegró 5
4. Ausztrália 4
5. Görögország 2
6. Kanada 0