Barta Nóra döntős műugrásban

Vágólapra másolva!
Bár a műugrás női 3 méteres számában Barta Nóra a selejtezőből csak utolsóként csúszott be a középdöntőbe, szombaton a legjobb tizennyolc versenyző között remekül szerepelt, és pályafutása egyik legjobb teljesítményével a 11. helyen bekerült a tizenkettes fináléba.
Vágólapra másolva!

A 2006-os budapesti Európa-bajnokságon 3 méteren bronzérmes, az idei eindhoveni Eb-n 1 méteren ezüstérmes Barta Nóra zaklatott lelkiállapotban zárta az olimpiai felkészülést, mert az elutazás előtti héten az egyik éjjel betörtek az otthonába és kirabolták - miközben ő békésen aludt a halószobájában -, Pekingben azonban igyekezett függetleníteni magát a történtektől. Már a selejtezőben sem volt egyszerű dolga, amint fogalmazott a továbbjutást érő tizennyolc helyre huszonnégyen pályázhattak reálisan, s tulajdonképpen szerencséje volt, hogy éppen becsúszott a 18. helyre.

A középdöntőből szombaton tizenketten juthattak be a döntőbe, így a feladat az volt, hogy legalább hat ellenfelét előzze meg. Ligárt Balázs 24 éves tanítványa a 60,75 pontot érő első ugrásával a nyitó sorozat után 14. volt, de a második ugrására 63 pontot kapott, és felkapaszkodott a 11. helyre. A harmadik ugrása 61,50 pontot ért, és ezzel már a 10. volt, de a középmezőny kiegyenlítettséget és az óriási harcot jól mutatta, hogy a 8. és a 13. helyezett között minimális, szűk nyolc pont volt a különbség.

Barta Nóra a negyedik sorozatban szenzációsan ugrott, 71,40 pontot kapott, s a 9. helyre lépett előre, az utolsó ugrására pedig 61,50-et adtak a pontozók, így élete egyik legjobb teljesítményével, 318,15 ponttal zárta a versenyt; és már csak izgulnia kellett, hogy a többiek mire lesznek képesek. Barta ugyanis minden sorozatban az első ugró volt. A pontszáma mindenesetre azt sejtette, hogy nem szorulhat ki a döntőből. Összehasonlításként: tavaly a melbourne-i vb-n 294,80-nal lett 13., ugyanitt Pekingben pedig tavasszal a Világkupán - olimpiai erősségű mezőnyben - 306,00-val végzett a 10. helyen.

És amikor most az utolsó versenyző pontszáma is felvillant, végérvényessé vált, hogy Barta Nóra a 11. helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

"Úgy keltem fel ma reggel, hogy bármi történjék is, be kell jutnom a döntőbe, hiszen ez volt a célom ezen az olimpián. Izgultam, de fejben mégis ott voltam, határozottan, kőkeményen végrehajtottam a feladatomat, ez kellett. A negyedik ugrásomra kaptam a legtöbb pontot, az a legnehezebb gyakorlatom, ha bejön, nagyon jó, viszont könnyű elrontani. Edzéseken az utóbbi időben mindig megcsináltam, szerencsére most versenykörülmények között is sikerült" - mondta az MTI-nek a saját bevallása szerint rendkívül fáradt magyar versenyző, aki a döntővel kapcsolatban nem helyezésben gondolkodik. "A tegnapi teljesítményem körülbelül 65 százalékos volt, a mai pedig 85. Holnap szeretnék száz százalékot produkálni, hogy ez mire lesz elég, majd kiderül" - fogalmazott.