Kikapott az elődöntőben a női tőrcsapat

Vágólapra másolva!
Kikapott az elődöntőben a magyar női tőrcsapat a pekingi olimpián, így 12 órától a bronzéremért vívhat Olaszország ellen. A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella összeállítású együttes 35-33-as vereséget szenvedett az amerikai gárdától a legjobb négy között. Mohamed szédületes hajrával 14-2-re nyerte az utolsó asszót, de ez sem volt elég.
Vágólapra másolva!

Az amerikai együttes meglepetésre került a négy közé, előzetesen a világbajnok lengyel alakulatot lehetett oda várni. A tengerentúliak győzelme ugyanakkor jelezte, hogy bár általában nem kell számolni velük ebben a fegyvernemben, ezúttal nagyon jó formában vannak. Knapek Edina a negyeddöntő után úgy nyilatkozott, legutóbbi találkozójuk alkalmával legyőzték az amerikaiakat, de ez itt egy olimpia. Óvatossága jogosnak bizonyult, az amerikaiak készülhetnek az oroszok elleni döntőre.

Elsőként Knapek lépett pástra Erinn Smarttal szemben, az egyéni versenyben ötödik helyen végzett magyar vívó 4-3-ra nyerte a nyitó felvonást, ám mint az később kiderült, ez volt az utolsó alkalom, amikor vezetett a válogatott.

Mohamed Aida ugyan még jól kezdett Hanna Thompson ellen, de feljött az amerikai, és egy tussal többet adva 6-6-ra egyenlített.

Varga Gabriella sajnos nem érezte a távot Emily Cross ellen, többször is belelépett ellenfele pengéjébe, 5-2 veszítette el az asszóját.

Az egyaránt győzelemmel kezdő Knapek és Thompson következett, s kettőjük közül az amerikai maradt veretlen, 4-2-re nyert, összesítésben ötre növelve csapata előnyét.

Varga Smart ellen végre ráérzett a ritmusra, és 5-3-ra hozta az asszót, így három tus volt a hátrány Cross és Mohamed fordulója előtt. A tengerentúli tőröző hatékonyan védekezte ki Mohamed támadásait, és eredményesen támadott vissza, 4-2-re nyerte a csörtét.

Mínusz ötnél jött a Knapekot és Mohamedet is legyőző Thompson, akit Varga sem tudott megingatni önbizalmában, ő 4-1-re veszített.

Forrás: MTI
Kattintson a képgalériáért!

Knapek és Cross asszója a legrosszabb rémálmokat idézte, 7-1 re kapott ki az Európa-bajnok, az utolsó három perc előtt 33-19-re vezetett az Egyesült Államok.

Nem volt realitása, hogy innen még meg fel lehet állni, Mohamed mégis megpróbálta a lehetetlent Smart ellen, és minden mindegy alapon zsinórban 9 (!) tust vitt be ellenfelének, majd újabb öt találattal az utolsó mádodpercekben az egyenlítésért támadhatott. A végén azonban ellenfele közbeszúrt, így hiába a szinte példátlan 14-2-es roham, a magyar válogatott 35-33-ra veszített, és a bronzéremért vívhat.

"Csoda vagy nem csoda, kevés volt" - reagált Mohamed arra az újságírói elismerésre, hogy csodaszámba menő vívással szinte megfordította a mérkőzést. "Nem szabadott volna ilyen hátrányba kerülnünk, márpedig ebben nekem is benne volt a részem. Ilyen, szinte kilátástalan helyzetben az ember mindent egy lapra tesz fel, megy előre, hogy minél többet szúrjon. Nem féltünk az amerikaiaktól, mégsem vívtunk jól. Előzőleg nem számítottak az esélyesek közé, ezért talán nekik kevesebb veszíteni valójuk volt" - próbálta megtalálni a vereség okát.

A kisdöntő magyar idő szerint 12 órakor keződik, az ellenfél az olasz csapat lesz, amely hosszabbításban, egy tussal kapott ki Oroszországtól.

elődöntő:
Egyesült Államok - Magyarország 35-33
Erinn Smart - Knapek 3-4
Hanna Thompson - Mohamed 3-2
Emily Cross - Varga 5-2
Thompson - Knapek 4-2
Smart - Varga 3-5
Cross - Mohamed 4-2
Thompson - Varga 4-1
Cross - Knapek 7-1
Smart - Mohamed 2-14

Oroszország - Olaszország 22-21

az 5-8. helyért:
Kína - Egyiptom 45-24
Németország - Lengyelország 32-27