Korea is nagyon megverte a női kéziseket

Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott Oroszország után Dél-Koreától is súlyos vereséget szenvedett, az ázsiai együttes 33-22-re verte Hajdu János tanítványait. A negyeddöntőben Románia lesz Magyarország ellenfele, keddig jelentősen fel kell javulnia a csapat játékának, ha éremért akar küzdeni.
Vágólapra másolva!

B csoport, 5. forduló:
Koreai Köztársaság - Magyarország 33-22 (19-11)
Peking, 1200 néző
Magyarország: Pálinger Katalin - Ferling Bernadett 2, Vérten Orsolya 3, Görbicz Anita 7, Szamoránsky Piroska, Kovacsicz Mónika 1, Hornyák Ágnes. Csere: Tomori Zsuzsanna, Tóth Tímea 2, Bódi Bernadett, Szűcs Gabriella 3, Pigniczki Krisztina 3, Borbás Rita 1
A dél-koreai gólszerzők: Oh 6, Mun 5, An 5, Huh 4, Hong 4, Park 3, Kim O. 2, Csoj 2, Szong 1, Be 1
Hétméteres: 4/2, illetve 2/1
Kiállítás: 6, illetve 10 perc

A magyar nőikézilabda-válogatott a Brazília elleni döntetlen és az oroszoktól elszenvedett súlyos vereség dacára is megszerezhette volna a második helyet a B csoportban, ehhez csupán annyi kellett volna, hogy Hajdu János együttese legyőzze a koreaiakat. A másik csoport eredményeinek tudatában Görbiczék úgy futhattak neki a meccsnek, hogy győzelem esetén Kínával, ellenkező esetben Romániával kell mérkőzniük az elődöntőbe jutásért.

A magyarok meccse előtt rendezték az Oroszország-Németország találkozót, ezen az oroszok 30-29-re nyertek. A németek harmadik egygólos vereségüket szenvedték a csoportban és ezzel eldőlt, hogy világbajnoki bronzérmesként az utolsó, hatodik helyen zártak.

A mérkőzés nagy kérdése volt, hogy a magyar csapat miként boldogul a nyitott védekezéssel, a második csoportmeccsen, Brazília ellen erre nem nagyon találta az ellenszert a Hajdu-csapat.

Első félidő

Az összecsapás első akcióját a tartalékosan felálló magyar válogatott vezethette, Ferling lövése azonban elsuhant a bal felső sarok mellett. Az ellentámadásból Oh Szeong Ok volt eredményes, majd egy újabb sikertelen magyar akció után Oh harcolt ki hetest. Hong nem hibázott, három és fél perc alatt kétgólos előnybe került a koreai csapat.

Csojt kiküldték két percre, ám Görbicz hamar elszórta a labdát, telibe találta a kapufát, így a koreaiak következhettek. Emberhátrányból szerzett újabb gólt az ellenfél, a negyedik találat pedig csak azért nem született meg, mert Pálinger bravúrral védett. A túloldalon kimaradt egy magyar ziccer, majd An Dzsung Hva szerzett pazar ejtésgólt a bal szélről. A magyar válogatott 0-2-vel zárta az emberelőnyt.

A nyolcadik percben Mun Pil Hi bebombázta a koreai együttes ötödik gólját is, melyre Hajdu Jánosnak nem is lehetett más válasza, mint egy időkérés. A szünet után Vérten tört be, de lövése elakadt a koreai kapusban, a labda pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy a gólvonal mögé csorogjon.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a galériáért!

Szamoránsky ügyetlenkedett el egy helyzetet, egyszerűen kipattant a kezéből a labda, az ellentámadásból An Dzsung Hva megszerezte a hatodik koreai gólt (0-6). Kísértett 1996, amikor a magyar válogatott 0-11-gyel kezdett Korea ellen...

A hetedik gól is könnyedén megszülethetett volna, Görbiczet állították ki és hetest ítéltek az ellenfélnek, Oh azonban a kapufára pattintott. A túloldalon sikerült begyötörni az első magyar gólt, Kovacsicz vetett végett az eredménytelenségnek. Huh Szun Jung gyorsan visszaállította a hatgólos különbséget, Görbicz pedig nem tudott ebből faragni, mert kihagyott egy hétméterest.

A 13. percben Szűcs vállalkozott átlövésre, a védőfal segített ugyan, de csak eljutott a labda a kapu jobb oldalába. Az ellentámadásból ismét "átejtették" Pálingert, majd Csoj szerzett újabb gólt (2-9). Hajdu mester kapust cserélt, Szűcs pedig újabb átlövésből megszerezte a maga második és a magyar válogatott harmadik gólját.

Oh Szeong Ok szerezte a tizedik koreai találatot, majd egy rendezetlennek tűnő magyar akciót Görbicz fejezett be egy távoli bombával. A magyarok 13-asa betörésből is mattolta a koreai hálóőrt, minthogy azonban hátul Herr sem találta a ritmust, megszületett a tizenkettedik ázsiai gól is.

Görbicz próbálta felvenni a húzóember szerepet, újabb löketet küldött Oh Jong Ran szemei közé, de hátul ismét eredménytelen volt a magyar védekezés. Vérten lőtt kapufát, Huh viszont nem hibázott, Herr egyszerűen képtelen volt túljárni a koreaiak eszén. Pigniczki újabb kapufáját követően Huh újabb gólt lőtt, de már ismét Pálingernek (6-15).

A 22. percben Pálinger ziccert fogott, Kovacsicz pedig hiába talált be, a bírók annulálták a gólt. Egy perccel később már tízgólos volt a magyar hátrány (6-16), fenn volt a bírók keze, de csak beakadt egy távoli bomba.

Egy igazi "homály" után (a bal szélre szállt át a labda, ahol nem volt senki) Vérten csak bevert egy ziccert, a túloldalon viszont gyorsan visszaállították a tízgólos differenciát. A bírók nem kifejezetten támogatták a magyar válogatottat, a kétes helyzetekben rendre a koreaiaknak kedvező ítéletek születtek, pedig az ázsiaiak nem voltak rászorulva a segítségre.

Görbicz belőtte a nyolcadik magyar gólt, rögtön ezután Tóth Tímeát küldték ki két percre reklamálás miatt. Egy újabb időkérés után Vérten szerzett labdát és fejezte be góllal az akciót. Az utolsó három percben Kovacsicz ért hozzá An Dzsung Hvához, az akció nem csupán két percet, de hetest is ért.

Néhány másodpercig kettős emberhátrányban játszott a magyar válogatott, Oh viszont kihagyta a hetest, így maradt a 9-17. Pálinger ráérzett a ritmusra, megfogott egy ziccert, az ellentámadásból pedig Tóth Tímea szerezte meg a tizedik piros-fehér-zöld gólt. Húsz másodperccel a félidő vége előtt kínai figurából született meg a 19. koreai gól, az utolsó percekben Tóth Tímea harcolt ki és értékesített egy hetest, bónuszként emberelőnybe is került a magyar csapat. A szünetre 19-11-es ázsiai előnnyel vonultak öltözőbe a felek.

Az biztos, hogy a bírók hoztak - magyar szemmel nézve - néhány furcsa ítéletet, de a nyolcgólos hátrány nem ezen múlt. Sokkal inkább azon, hogy a koreaiak a félidő első felében szinte minden akciójukból gólt szereztek, miközben a magyar támadójáték kifejezetten akadozott, ismét nagy gondokat okozott az ellenfél nyitott védekezése.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a galériáért!

Második félidő

Kis híján emberhátrányos koreai góllal indult a második játékrész, a kapufa hárított Pálinger helyett. Tóth borzasztó indítása után megszületett a huszadik koreai találat, melyre Görbicz és Vérten révén kettővel válaszolt a magyar válogatott (13-20).

Pigniczki kezéből kicsúszott egy passz, így ahelyett, hogy feljött volna a Hajdu-gárda hat gólra, kapott egyet, így ismét nyolcgólos lett a különbség. Tóth Tímea is elszórt egy labdát, nagyon rohantak a csapatok, mindkét oldalon sok volt a hiba.

A rossz sorozatot Szűcs törte meg egy belemenés szagú akció végén született találattal, Huh remek kombináció végén volt eredményes. Pigniczki tört be magát és a koreai védőket nem kímélve, és megszerezte a tizenötödik magyar találatot (15-22).

Hogy fejben nem volt ott a meccsen igazán a magyar válogatott, azt jól mutatta, hogy Görbicz is bemutatott egy technikai hibát, ő sem tudott "lekezelni" egy passzt. A kilencedik percben a teljes koreai védelmet kijátszotta a magyar csapat, de Vérten a döntő pillanatban nem koncentrált eléggé és csak a kapufát döngette meg ziccerben.

A túloldalon a koreaiak nem voltak könyörületesek, sőt Vértent ki is állították. A koreaiak könnyedén váltották gólra az emberelőnyt, de a Pigniczkinek is bekadt egy távoli lökete (16-24).

A 13. percben Oh és Huh együttes erővel állították meg Görbiczet, a "bal felütést" Huh vitte be, a korábbi lökésért viszont Oh ülhetett le két percre a padra. De az emberhátrányból is a koreaiak lőttek gólt, Ferling pedig Oh Jong Ranba lőtt egy ziccert. Sőt kihagyott még egyet, közben viszont hetesből újabb koreai gól született, ismét tíz volt közte (16-26).

Elképesztően sok helyzetet szórakozott el a magyar válogatott, Görbicz alulról indított és hálóig jutott lövése és pimasz átemelése hatalmas felüdülést jelentett a sok hiba között. A rontásokat kegyetlenül megbüntették a koreaiak, az utolsó tíz perc nagy magyar tanácstalansággal és tízgólos (19-29) koreai előnnyel indult.

Borbás a hatosról volt eredményes, majd Szűcsöt küldték ki két percre, az emberelőnyből egy gólt szereztek az ázsiaiak. A lefújásig már csak villanásokra futotta, Ferling például remek befordulás után szerzett gólt, a technikai hibák azonban nem akartak fogyni. Hosszú átadások, lépéshibák, kihagyott ziccerek, a koreai válogatott magabiztos tizenegy gólos sikert aratott (22-33).

A negyeddöntőben Románia lesz az ellenfél, jelentősen fel kell javulnia a magyar válogatott játékának, ha éremért akar küzdeni Pekingben.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a galériáért!

Korábbi eredmények:
Oroszország - Németország 30-29 (16-14)
Svédország - Brazília 25-22 (14-11)

A B csoport végeredménye:
1. Oroszország 9 pont
2. Koreai Köztársaság 7
3. Magyarország 5
4. Svédország 4
5. Brazília 3
6. Németország 2

A csoport:
Kína - Franciaország 21-18 (9-10)
Norvégia - Románia 24-23 (12-11)
Angola - Kazahsztán 24-24 (16-14)

A csoport végeredménye:
1. Norvégia 10 pont
2. Románia 8
3. Kína 4
4. Franciaország 4
5. Kazahsztán 3
6. Angola 1

(azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött)

A keddi negyeddöntőben (zárójelben a pekingi idő):
Norvégia - Svédország (12) 6.00
Magyarország - Románia (14.15) 8.15
Koreai Köztársaság - Kína (18) 12.00
Oroszország - Franciaország (20.15) 14.15