Vágólapra másolva!
A címvédő orosz Jelena Iszinbajeva 5,05 méteres világcsúccsal nyerte a női rúdugrást a pekingi olimpián. Férfi 3000 m akadályon és női 800-on kenyai siker született.
Vágólapra másolva!

Jelena Iszinbajeva, a női rúdugrás királynője 4,70 méteren gondolta úgy, hogy megmutatja magát a Madárfészek 91 ezer fős nézőseregének. Ekkor már csak öten voltak versenyben, 4,75 után négyen maradtak. Iszinbajeva mellett két honfitársa, a 2003-as világbajnok Szvetlana Feofanova és Julija Golubcsikova, valamint a 4,92-es eredménye miatt trónkövetelőnek kikiáltott amerikai Jennifer Stuczynski. Újabb öt centiméteres emelés, s Iszinbajevának már csak Stuczynskivel kellett megküzdenie. A világcsúcstartó (5,04) könnyedén átvitte a 4,85-öt, majd 4,90-en egyedül hagyta vetélytársát. Stuczynski kihagyta a 4,85-öt, a 4,90-et viszont háromszor leverte, így a verseny eldőlt. Iszinbajeva 4,95-re emeltetett, amit meglepetésre csak harmadszorra teljesített. Aztán jöhetett az 5,05 méteres világcsúcs-magasság, ami felett szintén harmadikra jutott át.

Iszinbajeva mögött az amerikai Jennifer Stuczinsky (4,80) lett a második, míg a szintén orosz Szvetlana Feofanova (4,75) a harmadik. Az orosz sztár saját, július 29-en Monte-Carlóban elért 5,04 méteres rekordját adta át a múltnak.

A francia hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy mi motiválja akkor, amikor nincs is igazi ellenfele, Iszinbajeva így válaszolt: "Szeretek egyedül lenni a csúcson, nagyszerű érzés, és remélem, hogy a lehető legtovább megőrzöm ezt a helyet. Riválisaim is ösztönöznek, néha feldühítenek, mint például Jennifer Stuczynski, aki azt nyilatkozta: azért jött, hogy 'jól megrugdossa az oroszokat'. Én nem beszélek, hanem cselekszem. Különben is, hogy mondhat ilyet, amikor még soha nem győzött le? Amúgy nem figyelek a többiekre, magamra koncentrálok."

Utolsó rekordkísérlete előtt a bajnoknő egy takaróba burkolta a fejét, állítása szerint nem a rá nehezedő nyomás miatt, hanem azért, hogy semmi se zökkentse ki a koncentrációból. "Néha a fotósok és az operatőrök túlságosan közel vannak hozzám, nem szeretem ezt az ugrások előtt. Csak a következő ugrásomra gondoltam. Csodálatos érzés volt, hogy az enyém volt az egész stadion, miután már minden más versenyszám befejeződött. Én voltam a főszereplő, úgy éreztem, ez itt az én közönségem, és mindenki azt várja tőlem, hogy megdöntöm a rekordot. Nagyon ideges voltam, nem akartam csalódást okozni ennek a közönségnek" - mondta Iszinbajeva.

Azt nem tudja, hogy ugrásainak mi a végső határa. Edzője, Vitalij Petrov szerint 5,15 méterig, vagy akár 5,20 méterig is eljuthat. Célja megdönteni egy másik orosz rúdugrólegenda, Szergej Bubka rekordjainak számát. Bubkának 35 rekordja volt, Iszinbajeva 24-nél tart, és a hátralévő 12-hez még négy évet ad magának. "Szergejt soha nem fogom legyőzni, mert ő volt a történelem legnagyobb ugrója" - mondja az immár kétszeres olimpiai bajnoknő.

Férfi 3000 m akadályon előzetesen úgy tűnt, egy futó akadályozhatja meg a kenyai győzelmet, ez pedig egy volt kenyai atléta, aki 2005-ben vette fel a bahrein állampolgárságot, s immár Mubarak Tareq Taher néven versenyez. Vele szemben ott volt a címvédő Ezekiel Kemboi, a világbajnok Birmin Kiprop Kipruto és a vb-bronzérmes Richard Mateelong, aki a legjobb idei eredménnyel rendelkezett a mezőnyből (8:07.64 p). Azonban nem Taher, hanem kis híján a "névtelen" francia Mahiedine Mekhissi okozott szenzációt. Amikor ugyanis az utolsó körben Kipruto és Mateelong elindult, a francia velük tartott, nem hagyta elnyomni magát, hajrázni is volt ereje, s megszerezte az ezüstérmet. Kipruto 8:10.34 perccel győzött, ezzel az afrikai ország atlétái sorozatban hetedszer nyerték meg ezt a számot az olimpián.

A kenyai diadalmenet folytatódott női 800 méteren, amely egy kicsit a hatodik olimpiáján induló Maria Mutoláról szólt, annak ellenére, hogy a 36 éves mozambiki futó nem került dobogóra. A sydneyi olimpiai aranyérmese ebben csak egy taktikai verseny esetén reménykedhetett volna, hiszen ezévi idejével a leglassabb volt a nyolc döntős közül. A nála 17 évvel fiatalabb kenyai Pamela Jelimo azonban másképp gondolta, honfitársával, Janeth Jepkosgeijel megnyomta az első kört, a többiek csak a hátukat nézték. Jelimo a hajrára még rátett egy lapáttal, s 1:54.87 perces junior világcsúccsal diadalmaskodott. Mutola ötödik lett.

A férfiak 400 méteres gátfutása végén három egyesült államokbeli állhatott dobogóra: Angelo Taylor Kerron Clementet és Bershawn Jacksont előzte meg.

Férfiak, 400 m gát:
1. Angelo Taylor (Egyesült Államok) 47.25 mp
2. Kerron Clement (egyesült Államok) 47.98
3. Bershawn Jackson (Egyesült Államok) 48.06
4. Danny McFarlane (Jamaica) 48.30
5. L.J. van Zyl (Dél-afrikai Köztársaság) 48.42
6. Marek Plawgo (Lengyelország) 48.52