Legyőzte Kanadát, pihenhet a Kemény-csapat

Vágólapra másolva!
Utolsó csoportmérkőzésén a pont nélkül álló Kanada ellen játszott a magyar férfivízilabda-válogatott, amely végül 12-3-ra győzött, így nemcsak elsőként zárta csoportját, de egyenes ágon bejutott az elődöntőbe is.
Vágólapra másolva!

Eredmény, A csoport, 5. forduló:
Magyarország - Kanada 12-3 (3-1, 3-0, 1-2, 5-0)
gól:
Molnár 2, Madaras 2, Biros 2, Kásás 2, Varga Dénes 1, Varga Dániel 1, Hosnyánszky 1, Kiss G. 1, illetve Graham 2, Feltham 1

Egyértelműen a sima, könnyed győzelem lehetett a célja a férfivízilabda-válogatottnak a csoport leggyengébb tagja, Kanada ellen. A csapatnak az utolsó körben egy pontot kellett szereznie az egyenes ági elődöntőbe jutáshoz. Kemény Dénes szövetségi kapitány nem is tagadta, hogy a pekingi torna utolsó csoportmérkőzését bizonyos játékelemek gyakorlására fogja felhasználni.

Benedekék vasárnap rápihentek az összecsapásra, s a kötelező Nagy Fal-nézést iktatták be a programba.

A felek az olimpiák történetében eddig mindössze egyszer találkoztak egymással: 1976-ban, Montrealban a hazai rendezésű olimpián Magyarország 4-2-re győzött a Lemhényi Dezső vezette Kanada ellen.

Első negyed:

A ráúszásnál Kanada hozta el a labdát, és egy rossz váltásnak köszönhetően Graham vezetéshez is juttatta csapatát. Álmosan kezdett a magyar válogatott, amely emberelőnyben pillanatok alatt eladta a labdát, majd a következő támadásnál Biros lőtt a medencén túlra.

A negyedik perc végén Feltham is tesztelte, milyen távolra tudja elhajítani a labdát, a másik oldalon Madaras végre beköszönt (1-1).

A centerek csatáját Molnár nyerte, aki előbb svédcsavarral szerzett vezetést, majd lendületből érkezve lőtt a bal felső sarokba (a másik kapunál Palamarevic próbálkozását Gergely biztosan hárította) - 3-1.

A negyedet egy zúgó kanadai kapufa zárta le.

Második negyed:

A ráúszást ismét Kanada nyerte, ám az első gólt Madaras szerezte emberelőnyből (4-1). Aztán egy villámtámadást Biros lőtt a kanadai kapusba, a kipattanóra Varga Dénes érkezett, aki gyönyörű csavarral járt túl Randall eszén (5-1).

Bő három perccel a félidő vége előtt Varga Dániel is megvillant, bombájával 6-1-re alakult az eredmény. Majd Kiss Gergely lökete vágódott a képzeletbeli gólvonalra, de felírhattuk, hogy Gergely második és harmadik bravúrját is bemutatta.

Az utolsó támadás során Kásás a víz alól kinyúlva próbálta átejteni Randallt, reménytelenül (6-1).

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a mérkőzésről

Harmadik negyed:

A forgatókönyv nem változott, a labdát Kanada hozta el a ráúszásnál - ennél többre nem is futotta erejéből. A megszerzett labdából a következő támadást Kiss fejezhette volna be, de a háló helyett ismét a kapufát találta el.

Az álmos kezdés megbosszulta magát, a második félidőt is Kanada nyitotta góllal, ezúttal Feltham révén (6-2). Varga Dániel kiállításakor az észak-amerikaiak szerb szakvezetője időt kért, ám Feltham a lécet trafálta el.

A hetedik magyar találatot Biros jegyezte, aki Kiss átadását vágta a rövid alsóba (7-2), majd Kemény Dénes pattant fel a kispadról, mert lövés helyett ejtést választotta játékosa. Aztán a rendezetlen visszaúszás emberhátrányt eredményezett, Graham köszönte, s bevágta (7-3).

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a mérkőzésről

Negyedik negyed:

Négyből négy - legalábbis a kanadai ráúszások tekintetében. Gólt azonban Hosnyánszky ért el, aki magabiztosan vágta a léc alá a Molnár elleni szabálytalanság miatt megítélt ötméterest (8-3). Végre Kásás is megvillant, vagy tíz méterről bikázott Randall hálójába (9-3), Kiss továbbra is a kapufát favorizálta, harmadszor is megdöngette - negyedik kísérlete végre utat talált a hálóba (10-3).

Három perccel a mérkőzés vége előtt Biros duplázott (11-3), majd Kásás úszott majdnem a gólvonal mögé a labdával (12-3).

Az eredmény már nem változott, a magyar válogatott könnyed játékkal 12-3-ra győzött, ezzel csoportelsőként jutott az elődöntőbe.

"Sem a játékkal, sem az eredménnyel nem vagyok igazán elégedett, elkerülhető gólokat kaptunk, mérges vagyok a kihagyott emberelőnyök miatt. Ezzel együtt hálátlan volt a feladat, mert a csoport leggyengébbje ellen kellett nyernünk, ráadásul délelőtt. Van még pár dolog a tarsolyunkban, a következő három napban azokat fogjuk gyakorolni. Egy biztos, bárki jön a négy között, nagyon nehéz dolgunk lesz" - értékelt Kemény Dénes szövetségi kapitány.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a mérkőzésről

Kiss Gergely a magyar szurkolókat dicsérte: "Az eleje kicsit döcögős volt, mert saját közönségünk előtt kellett hozni a kötelező győzelmet. Aztán belerázódtunk, feljavult a védekezésünk, és onnantól már nem volt gond. Minden meccsen borsódzik a hátunk a szurkolók buzdításától és a rengeteg kirakott zászlótól, szeretnénk a magyar tábort pénteken is kiszolgálni."

Az ötödik (utolsó) fordulóban:

A csoport:
Magyarország - Kanada 12-3 (3-1, 3-0, 1-2, 5-0)
Spanyolország - Görögország 10-6 (2-0, 3-0, 3-5, 2-1)
Montenegró - Ausztrália 5-5 (2-1, 1-2, 0-1, 2-1)

A csoport végeredménye:
1. Magyarország 9 pont
2. Spanyolország 8
3. Montenegró 6
4. Ausztrália 5
5. Görögország 2
6. Kanada 0

B csoport:
Egyesült Államok - Németország 8-7 (3-2, 2-1, 2-2, 1-2)
Olaszország - Szerbia 13-12 (3-3, 3-2, 5-3, 2-4)
Horvátország - Kína 16-4 (4-0, 3-0, 1-1, 8-3)

A csoport végeredménye:
1. Egyesült Államok 8 pont
2. Horvátország 8
3. Szerbia 6
4. Olaszország 4
5. Németország 4
6. Kína 0

A két nyolcpontos között az egymás elleni eredmény (Egyesült Államok-Horvátország 7-5) döntött.

A csoportelsők közvetlenül elődöntősök, Magyarország tehát pénteken a döntőbe jutásért játszik a Horvátország - Montenegró összecsapás győztesével.

Az elődöntőbe jutásért:

Montenegró - Horvátország, szerda 10 óra
Spanyolország - Szerbia, szerda 11.20 óra

Elődöntők:

MAGYARORSZÁG - Montenegró/Horvátország, péntek 12:20 óra
Egyesült Államok - Spanyolország/Szerbia 13:40, péntek óra