Csodát tett, elődöntős a nőikézilabda-csapat

Vágólapra másolva!
Elképesztő formajavulással, a mérkőzésen végig (olykor nyolc góllal is) vezetve 34-30-as győzelmet aratott Románia ellen a magyar nőikézilabda-válogatott, s bejutott az elődöntőbe. A legjobb négy között Oroszország lesz az ellenfél.
Vágólapra másolva!

Eredmény, nőikézilabda-torna, negyeddöntő:
Magyarország - Románia 34-30 (16-14)
Peking, OSC Gymnasium
v.: Ljudovik, Vakula (ukrán)
gól: Kovacsicz 7, Ferling 7, Vérten 6, Tóth T. 4, Görbicz 4/1, Szamoránsky 3, Szűcs 2, Tomori 1, illetve Maier 11/3, Neagu 6, Amariei 3, Olteanu 3, Elisei 3, Meirosu 2, Stanca 1, Bradeanu 1
hetesek: 1/1, illetve 4/3
kiállítások: 14, illetve 4 perc

Két nagyarányú vereség után már élesben, a Románia elleni negyeddöntőben kellett helyt állni a magyar nőikézilabda-válogatottnak. A helyzet hasonlított az 1996-os olimpiára, ahol a Koreától elszenvedett zakó után Norvégiával meccselt a bronzmeccsen a csapat, s végül begyűjtötte az érmet.

Laurencz László, a válogatott akkori sikeredzője az [origo] kamerája előtt elmesélte, mi történt 12 éve, de azt is hozzátette, az oroszoktól és a koreaiaktól elszenvedett hatalmas vereségek nélkül 50 százalék esélyt adna Görbiczéknek, így viszont kevesebbet.

Nézze meg Laurecz László visszaemlékezését és várakozását:


A felek eddig 84 alkalommal meccseltek egymással, 47 magyar siker és 9 döntetlen mellett 28 román győzelem született. Utoljára a tavalyi világbajnokság középdöntőjében győzött a magyar együttes, akkor Tóth Tímea 13 és Görbicz Anita 11 találatának köszönhetően 34-31-re sikerült győzni.

Idén azonban három meccsből egyszer sikerült ugyanez: a csapat a bukaresti olimpiai selejtezőn 31-29-re kapott ki, júliusban Kolozsváron 27-25-re maradt alul, két nappal később Nyíregyházán pedig 28-28-at játszott.

A magyar drukkerek - a pálya közepével egy vonalban, a legjobb helyen lehettek úgy négyszázan - varázslatos hangulatot teremtettek az olimpiai sportközpont 7 ezres csarnokába. Kellett is a biztatás, mert ebben az arénában biztosan utoljára lépnek pályára Görbiczék, a helyosztókra már a tavaly épült, 17 ezres Nemzeti Csarnokban kerül sor.

Persze nem mindegy, hogy az 5-8. helyért, vagy a döntőbe jutásért meccselnek majd az óriáshelyszínen Hajdu János tanítványai.

A hangosbemondó még a főszereplőket sorolta, amikor a fanatikusok rázendítettek a magyar himnuszra, hátborzongató volt, amint egy emberként énekelt a lelátó piros-fehér-zöld része.

Az ország minden tájáról jöttek a hangulatmesterek: Kecskemét, Veszprém, Komárom, Debrecen, Mosonmagyaróvár, Süttör, Kisújszállás, Zalaegerszeg, Siófok, Mohora - hogy csak a jól látható, városnévvel ellátott zászlókat soroljuk fel.

Az "Itthon vagyunk!" szurkolói felkiáltás ezúttal is tökéletesen megfelelt a valóságnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet a mérkőzésről!

Román oldalon ott volt a keretben a frissen behívott Mihaela Ani Senocico (Talida Tolnai kapust sérülésre hivatkozva hazaküldte a szakvezetés). A magyar válogatott a Pálinger, Vérten, Tóth Tímea, Görbicz, Szamoránsky, Ferling, Kovacsicz összeállításban kezdte a mérkőzést.

A mérkőzést Vérten góllal, Pálinger két bravúros védéssel kezdte, a 3. percben Görbicz is megtalálta a kapuba vezető utat (2-0). Úgy tűnt, Hajdu János kapitánynak többet kellene "beszélni" a lányokkal, hiszen az olimpai előtti csapatértekezlet győzelmet eredményezett a svédek ellen, a Korea elleni zakó után pedig újabb fejmosás következett, s lám, a csapat frissen, eredményesen kezdte az összecsapást.

Forrás: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet a mérkőzésről!

Az 5. percben a kétgólos Vértent kiállították az ukrán játékvezetők, ezt Maier és Elisei használta ki (3-3). Azonos létszámban azonban egyértelmű volt a fölény, a román hatosfal nem tudott mit kezdeni Ferling, majd Görbicz távoli bombájával (5-3).

Sőt, Szamoránsky egy kipattanót bevert a jobb felsőbe. A negyedik román gólt Amariei jegyezte, akinek hármat kellett lőnie, hogy végre egyet megadjanak a bírók (6-4). Lépnie kellett Gheorghe Tadici-nak, aki Stancát Görbiczre állította, ám a felszabaduló térben előbb Kovacsicz került a fal mögé, s lőtt két szélsőgólt, majd Szűcs emelkedett magasra (9-6).

A 16. percben Szűcs kapott kisbüntetést, Maier hetesből, majd két lerohanásból egyenlített (9-9). Holtponton Szűcs szerencsés találata lendítette át az együttest (10-9), majd Neagu birkózta le Szamoránskyt, s ült le kétperces kényszerpihenőre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet a mérkőzésről!

A 20. percben Tadici lekapta a pályáról Dinut, Pislaru állt a kapuba, de tehetetlen volt Görbicz hetesével szemben (13-11). Szűcs sajnos megkapta második kiállítását is, Maier pedig beejtette nyolcadik találatát... Szerencsére a visszaálló Tóth kétszer is villant, előbb gólt lőtt, majd blokkolta Amariei lövését (14-12).

Négy perccel a félidő vége előtt Tadici kért időt, visszatérve a pályára Tomori és Kovacsicz lőtt gólt (16-13). A hajrá pillanataiban Tomori kapott 2 percet, Neagu ezt azonnal kihasználta, a félidő 16-14-es magyar előnnyel zárult.

A szünetben cowboy-ruhába öltözött, igen szemrevaló, vidám táncoslányok szórakoztatták a közönséget, akik szinte ügyet sem vetettek a "közjátékra", alig várták, hogy kezdődjön a második félidő.

A második félidőt emberelőnyben kezdő románok Maier 9. találatával nyitottak, majd Pálinger fogta a rendkívül indiszponáltan játszó világklasszis beállós, Stanca ziccerét. Ez sokkolta az ellenfelet, mert egy perc alatt összeomlottak, Ferling betörésből, Kovacsicz a beállós posztjáról is betalált Dinu kapujába (18-15).

Forrás: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet a mérkőzésről!

A 37. percben végre közte négy: Ferling bombagóljával 20-16-ra húzott el az együttes, egy perc sem telt el, Szamoránsky révén már 21-16-ra nőtt az előny. Tadici időt kért, s őrjöngött.

Csodát láthatott a pekingi csarnok, a legutóbbi két mérkőzésén hatalmasat zakózó együttes szárnyalt, védekezésben szinte nem hibázott, Pálinger kiválóan védett, támadásban pedig ott volt végre az állandó gólveszély (23-18). A helyzet akkor változott kicsit, amikor Dinut Pislaru váltotta, három védéséből három gólt értek el csapattársai - 24-21-nél Hajdu kért időt!

Szerencsére Tóth és Ferling betalált, Pálinger pedig megfogta Neagu hetesét (26-21). Negyedórával a vége előtt Tomori kapott kétperces kiállítást, de ez Tóthot és Kovacsiczot nem érdekelte (28-21). Döbbenet, amit az együttes produkált, minden összejött, s ahogy Hajdu János előzetesen "kérte", ezúttal szinte minden pályára lépő játékos 120 százalékot teljesített (30-23).

Forrás: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még több képet a mérkőzésről!

32-24-nél már az is belefért, hogy kettős emberhátrányban játsszon a gárda, ezt a szakaszt 3-0-ra hozta Románia (32-27). A hajrában még Görbicz kígyózott el a kapuig, Neagu hiába találta meg góllövő formáját, csupán szépségtapaszt jelentett.

A válogatott végül 34-30-ra győzött, s bejutott az elődöntőbe, ahol ilyen játékkal az aranyérem egyik legnagyobb várományosa lehet - csupán a formát kellene még két mérkőzésre állandósítani.