Amputáltan is teljes értékű olimpikon a Tőrös-tanítvány

Vágólapra másolva!
Egy álom vált valóra az olimpiai szerepléssel Natalie du Toit amputált dél-afrikai hosszútávúszó számára, aki 16. lett a nők 10 km-es erőpróbáján Pekingben.
Vágólapra másolva!

A magyar Tőrös Károly 24 éves tanítványa 2:00:49.9 órás idővel ért célba a Sunji Evezős és Kajak-kenu Pályán, 1:22.2 perccel elmaradva a győztes orosz Larissza Ilcsenko mögött.

A nyitóünnepségen hazája zászlaját vivő Du Toit karrierje kis híján kettétört 2001-ben, amikor robogójával iskolába menet egy autós elütötte. Bal lábát térdtől csonkolni kellett, de nem hagyott fel az úszással, hanem átnyergelt a lábmunkát kevésbé igénylő hosszútávra.

"A többiek nem tisztelik a fogyatékosságát, de ez így van rendjén, ő sem szereti, ha kivételeznek vele. Ugyanúgy ütik, tolják, rúgják a vízben, mint bárki mást. Tizennégy éves kora edzem őt, és tudom, hogy mindig is az olimpiáról álmodozott" - idézte a China Daily napilap a 65 éves magyar szakembert.

Pekingi részvételével az Athénban ötszörös paralimpiai bajnok du Toit és a szintén paralimpiai aranyérmes lengyel Natalia Partyka asztaliteniszező az a két sportoló, aki a fogyatékosok és az épek seregszemléjén is elindulhatott.