Benkő és a Kozmann, Kiss duó is döntős

Vágólapra másolva!
Benkő Zoltán harmadik helyen, a Kozmann György, Kiss Tamás kettős másodikként jutott fináléba a pekingi olimpia szerdai kajak-kenu középdöntőiből.
Vágólapra másolva!

A 25 éves lapátforgató a második futamba kapott besorolást, s akárcsak az elsőből, innen is az első három csatlakozott a finálés szereplést már hétfőn kiharcoló három kajakoshoz.

Az ebben a számban vb-negyedik és Eb-második magyar versenyző jól rajtolt, az élre is állt, de vele tartott a horvát Stjepan Janic, a német Max Hoff és a portugál Emanuel Silva is. A táv felénél Janic állt az élre, egy fél hajónyi előnyre tett szert, majd a finisben Hoff vette át a vezetést, a harmadik helyért pedig nagy csata alakult ki Benkő és Silva között. A portugál a végén berúgta hajóját, de Benkő így is egy hajszállal megelőzte őt.

"Szoros lett a vége, nem éreztem, hogy a portugál így fel fog jönni" - kezdte értékelését Benkő. "Láttam, hogy a német és a horvát ott van mellettem, a portugálra nem számítottam. Úgy érzem, nagyon besavasodtam. A szembeszél sose fekszik nekem, így most sem feküdt, a végén nem tudtam kiadni magamból azt, amit igazán tudok. Ugyanúgy mentem, mint múltkor szélcsendben, ötszáznál már éreztem, hogy egy kicsit nyújtanom kellene, fel is jöttek rám, el is mentek mellettem, de a végére már nagyon bekötöttek az izmaim. Ezzel együtt továbbra is a negyedik-hatodik hely valamelyikére várom magam."

Kiváló hajrával döntőbe jutott a Kozmann György, Kiss Tamás kettős. Hétfői előfutamában negyedik lett a frissen alakult magyar duó, ezzel akkor éppen lemaradt a fináléról. Szerdán javítottak: a mezőnnyel együtt jöttek el a rajtból, a 250-nél a bolgárok kicsit megléptek, Kozmannék pedig az ötödik helyen lapátoltak. Féltávnál bolgár, kínai, lengyel, francia, magyar hajó volt a sorrend az élen, de Kiss és Kozmann remekül váltott tempót, a második 500-on nagyon meggyőzően haladt, az utolsó 100-on pedig már vezetett is. Végül csak a hajójukat jobban berúgó lengyelek előzték meg a magyar párost, minimális különbséggel.

Ezzel eldőlt, hogy az összes 1000 méteres távon lesz magyar a döntőben.

"Az volt a taktikánk, hogy az első 500-at egy kicsit lazábban, olyan jólesően megcsináljuk, hogy azért meglegyen a hajónak az a jó futása, ami kell, féltávnál pedig indítunk egy nagyot. Akkor fel is jöttünk a mezőnyre, és hárman együtt el is léptünk a többiektől, az utolsó 200-on pedig beleadtuk, ami maradt. Az időjárás nem kedvezett nekünk, balos szél van, én jobbos vagyok, plusz erőfeszítésbe került, hogy egyenesben tartsam a hajót. Jobb szélviszonyok között tudunk még egy kicsit gyorsabban is menni" - értékelt Kiss. "Otthon azt mondtuk magunknak, ha már döntőbe kerülünk, maximálisan elégedettek leszünk. Most egy nagy kő esett le a szívünkről, és már teljesen felszabadultan tudunk odaállni a döntőre."

"Jóval jobban éreztük magunkat ebben a versenyben, mint az előfutamban. Azt egyébként magamra vállaltam, bevallottam a Tamásnak, hogy ha van egy B variáció, én mindig azt választom. Az A lett volna az, hogy az előfutamból jutunk tovább, a B pedig ez. Nekem kell a feszültség, a tét ahhoz, hogy neki tudjak feszülni. Ez most be is jött" - nyilatkozott Kozmann. "Egyébként úgy voltunk vele, hogy jó, ha van ez a szerdai futam, mert közös versenyzésünk nem sok volt eddig, és elég szokatlan helyzet ez így nekünk. Csak jót tett nekünk, hogy kellett még menni. Öregedtem megint egy jó pár évet ezzel a mai nappal, lelkileg óriási teher volt rajtunk, hogy döntőbe jussunk. Akár itt be is fejezhettük volna, ha így történik, szerintem gyalog hazaindulok. Azt gondolom, éretten, profi versenyzők módjára álltuk a próbát. Melankolikus volt az eleje, ha mondhatjuk így, ez egy kicsit ijesztő belülről is, de előzőleg mondtam Tamásnak, hogy nagy a szembeszél, és akik nagyon bekezdenek, hamar elfáradhatnak. Erre számítottunk, be is jött."

Csütörtökön 500 méteren rendeznek középfutamokat, a magyarok három számban lesznek érdekeltek: kajak egyesben Vereckei Ákos, míg kenuban Vajda Attila, illetve a Sáfrán Mihály, Sáfrány Mátyás duó.