Mindkét magyar öttusázó leesett a lóról

Vágólapra másolva!
A lovaglással végképp elszálltak a magyar öttusázók éremesélyei. Horváth Viktor és Balogh Gábor egyaránt leesett a lováról, és bár a nehéz körülmények között több versenyző is hibázott, a magyarok már csak egy tisztesebb helyezésben reménykedhetnek: Horváth a futás előtt tizenhatodik, Balogh huszadik volt összetettben.
Vágólapra másolva!

Miután három számot követően a magyar versenyzők elég távol álltak a dobogótól, nagyon reméltük, hogy beigazolódik Balogh Gábor jóslata, mely szerint a lovaglásnak kiemelkedő jelentősége lesz Pekingben. A szám előtt a 15. helyen állt öttusázó ezt azzal magyarázta, hogy az olimpián egytől egyig telivéreken lovagolnak, ami nagyban megnehezíti a versenyzők dolgát.

"Ezek kiváló lovak, viszont nagyon-nagyon érzékenyek. Úgy kell bánni velük, hogy ne sértődjenek meg" - mondta a sydneyi olimpia ezüstérmese. Nos, a jóslat bejött, de nem egészen úgy, ahogyan azt elképzeltük, Balogh és Horváth is alaposan ellovagolta magát.

Már az első három versenyző is rengetet rontott, az egyiptomi el-Geziri le is esett a lóról, és a megadott időn belül nem sikerült befejeznie a lovaglást. Zavaró volt a közönség: a szemerkérő eső ellenére is lehettek úgy 25 ezren a lelátón, s a hangosbemondó hiába figyelmeztette őket ("Kérem, ne vakuzzanak, ne tapsoljanak, és maradjanak a lovaglás időtartama alatt teljes csendben!"), nemigen hallgattak a kérésre. A hibáknál, eséseknél felhördültek, egy-egy sikeres ugrás után pedig tapsviharral zavarták az épp versenyző lovat.

Balogh Gábor negyedikként kezdhetett neki a tusának, és sajnos a telivérekből való külön felkészülés ellenére sem sikerült megtalálnia az összhangot BuBu névre hallgató lovával, amely a nyolcadik akadálynál megtorpant, a magyar sportoló pedig csúnyán előreesett.

Forrás: MTI

A ló ijedtében elszaladt az egyik sarok felé, Balogh utánafutott, majd felsegítették, és még be tudta fejezni a tusát - időtúllépéssel, négy további veréssel, a végpontja 852 volt.

A közönség ekkorra kicsit konszolidálódott, halkabb lett a taps, talán ennek is köszönhető, hogy a hibák is egyre ritkábbak lettek.

A 30 éves, 12.-ként rajtolt Horváth Viktoron viszont ez sem segített, Zhaozhaónak nevezett lova - csakúgy, mint Balogh esetében - az utolsó pillanatban megállt a tizedik akadály előtt, Horváth nagyon nagyot esve előrebukott. Aztán ő is visszamászott és gyorsan lenyomta a számot. Összesen - az esést nem beleszámítva - öt akadályt vert le, az összteljesítménye 896 pont volt.

Nem volt szerencséje a tusa előtt összetettben második helyen állt cseh David Svobodának sem, aki a "változatosság kedvéért" a lova mögé esett be, Hunhun majdnem meg is taposta, de végül sikerült elugrania a versenyzőnek.

Az élen állt Andrej Mojszejev és a harmadik, hazai közönségkedvenc Csien viszont szinte tökéletes pályát ment, ami főképp a jól futó orosz számára jelenthet sokat a végelszámolásnál. Horváth végül a 25., míg Balogh a 27. helyen zárta a lovaglást, összetettben a 16., illetve 20. helyre estek vissza. A legjobban a cseh Michal Michalik lovagolt (1172 pont), őt a litván Andrejus Zadnieprovskis (1168) és a mexikói Oscar Soto (1160) követte.

"Tudtuk előre, hogy nehéz lesz a lovasverseny, de elméletileg ez számunkra kedvező kellett volna, hogy legyen. A történtek dacára is állítom, hogy a magyarok a legjobb lovasok a mezőnyben, most viszont nem tudták megoldani a feladatukat. Erre nincs magyarázat" - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A futást 14 órakor rendezik.

Öttusa, az állás négy tusa után:
1. Mojszejev (orosz) 4584 pont
2. Csien (kínai) 4532 (+13 mp)
3. Krungolcas (litván) 4476 (+27 mp)
...16. Horváth Viktor 4160 (+1:46 p)
...20. Balogh Gábor 4068 (+2:09 p)