Társoldalunk:

Az Egyesült Államok nyerte a nőikosárlabda-tornát

2008.08.23. 17:44

Különösebb megerőltetés nélkül nyerte a pekingi nőikosárlabda-tornát az Egyesült Államok válogatottja. A harmadik helyen Oroszország végzett.

A felvezetésben a kínaiak Oroszország ellen 94-81-re elveszített bronzmérkőzése eléggé kedvét szeghette a hazai szurkolóknak, ugyanis a helyi idő szerint 22 órára kiírt fináléra több széksor is üresen maradt a 18 ezer férőhelyes Vukoszung Olimpiai Kosárlabdacsarnokban. A hangulatról az egyik palánk mögött berendezkedett ausztrál tábor gondoskodott, melynek sárga-zöld parókát és arcfestést viselő tagjai már a bevonuláskor győztesként ünnepelték kedvenceiket.

A díszpáholyból a vasárnapi végjátékra készülő amerikai férfi alakulat - benne Kobe Bryant, LeBron James és a többi sztár - buzdította honfitársait, kiegészülve Karl Malone-nal. A 2004-ben visszavonult legenda, aki 36 928 ponttal a második legeredményesebb játékos az NBA történetében, ezúttal a Dream Team támogatására érkezett Pekingbe.

A távoli kontinens legjobbjainak bőven volt elszámolnivalójuk a 36 éves Lisa Leslie vezette amerikaiakkal, ugyanis az előző két ötkarikás fináléban tőlük kaptak ki. A két gárda különpárharcát 13-0-ra vezető - és olimpiákon 32 meccs óta veretlen - Team USA ugyanakkor a 2006-os csorbát is szerette volna kiköszörülni, amikor a brazíliai világbajnokságon csak bronzérmes lett a diadalmaskodó ausztrálok mögött.

A 2008-as aranyérem sorsa meglehetősen hamar eldőlt, ugyanis a pirosban parádézó Egyesült Államok egy pillanatra sem engedte ki kezéből az irányítást, miközben a túloldalon a 196 centis szupersztár, Lauren Jackson és a 2006-os vb legjobbja, a bokasérüléssel küszködő Penny Taylor is gyenge napot fogott ki. A testhezálló dresszük miatt is népszerű - ahogy becézik őket - "opálok" a nagyszünetben már 17 pontos hátrányban voltak (47-30).

Forrás: Getty Images

Térfélcsere után a Snell irányította ausztrálok csupán 13 pontra bírták megközelíteni ellenfelüket, amelyben hárman is 10 pont felett jártak. A csillagos-sávos csapat a 69-54-ről induló zárónegyedben sem került szorult helyzetbe, és végül - a 15 pontos Kara Lawson vezérletével - harmadszor is magabiztosan védte meg címét.

Az amerikaiak egyeduralmáról mindennél többet mond, hogy összességében hatodik olimpiai aranyukat gyűjtötték be, és a női kosárlabda 1976-os bemutatkozása óta lezajlott kilenc seregszemlén csak a volt Szovjetunió - 1992-ben FÁK néven - tudta háromszor megelőzni őket.

A világbajnok, 2000-ben és 2004-ben is olimpiai második Ausztrália ellen az Egyesült Államok (és Lisa Leslie) zsinórban negyedik ötkarikás elsőségét gyűjtötte be. A harmadik helyen Oroszország végzett, miután a bronzmeccsen 94-81-re verte a házigazda Kínát.

női kosárlabda, döntő:
Egyesült Államok - Ausztrália 92-65

a 3. helyért:
Oroszország - Kína 94-81

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK