Megvédte olimpiai címét a Kovács, Janics duó

Vágólapra másolva!
Az utolsó számig kellett várni az aranyéremre a Shunji evezőspályán szombaton, a Kovács Katalin, Janics Natasa egység magabiztosan versenyezve védte meg címét 500 méteren a kajak kettesek között és megszerezte a magyar küldöttség második aranyérmét a pekingi olimpián. Pedig korábban az egyéniben indult Kovács óriási meglepetésre lemaradt a dobogóról, hasonlóan az összes magyarhoz: a kenus Vajda Attila ezres diadala után ötszázon kilencedik lett, Vereckei Ákos hatodik lett kajakkal, a Kammerer, Kucsera kettes pedig a negyedik helyen zárt.
Vágólapra másolva!

A pénteki nap három érmet hozott, Vajda Attila kenu ezer méteren nyert, a női kajakos négyes második helyen ért célba, a Kozmann, Kiss duó pedig arannyal felérő bronzot szállított. Szombaton szintén hat számban avattak győztest, két komoly aranyeséllyel (Kovács Katalin egyéniben és párosban), de ha Vajdának nagyon kijött volna a lépés, akár 500-on is nyerhetett volna. Pénteken, ezer méteren féltávig nagyon jól ment a Kammerer, Kucsera duó, ezek alapján akár éremre is jók lehettek volna szombaton.

Az első számban, a férfi kajak egyes 500 méteren Vereckei Ákos volt érdekelt, a magyar versenyző a kilences pályán lapátolt és nagy küzdelemben a hatodik helyen ért célba. Nyert meglepetésre az ausztrál Tim Wallace, a nagy esélyes kanadai van Koeverden éppen csak odaért a második helyre.

A következő versenyszámban a pénteki hős, Vajda Attila volt érdekelt, aki az ezer méteren aratott diadala után ezúttal nem szerepelt jól. Rosszul rajtolt, innen pedig később sem tudott felzárkózni, végül az utolsó, kilencedik helyen haladt át a célvonalon. Korábbi olimpiai ezüst és bronzérme után aranyat nyert az orosz Makszim Opaljov.

Kovács Katalin az ötös pályáról kezdte a női kajak egyesek ötszáz méteres rohanását, a magyar versenyzőtől kimondva-kimondatlanul, de mindenki aranyat várt. Ehhez képest csak 250 méterig tudott vezetni, a táv második felében egyszerűen kipukkadt: elmentek mellette az ellenfelek, végül csak a negyedik helyen zárt. Az ukrán Radomszka hihetetlen különbséggel, négy ezreddel verte az olasz Idemet.

A szomorúságot a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kettős próbálta feledtetni, a magyar páros a kettes pályáról vághatott neki az ötszáz méteres távnak. Rosszul rajtoltak és később ugyan feljöttek, az első helyek sorsába nem tudtak beleszólni. A duó végül a negyedik helyen zárt, ebben a számban spanyol siker született.

A Sáfrán testvérek nem jutottak a kenu kettes 500 méteres döntőbe, így már csak a Kovács Katalin, Janics Natasa egységben bízhattunk. A kenusok között a kínai kettős megvédte címét, a célba érkezést követően rögtön beborultak a vízbe.

Forrás:MTI

Kattintson a galériáért!

A címvédő Kovács, Janics kettős a négyes pályáról vágott neki az ötszáz méteres távnak, és végig magabiztosan versenyzett: az első méterektől eltekintve Kovácsék végig vezettek, már 250-hez is megnyugtató előnnyel érkeztek. A végén még tudták növelni a csapásszámot, így megszerezték a magyar olimpiai küldöttség második aranyérmét!

A kajak-kenu sport sokszínűségévé válását jelzi, hogy a kiosztott 12 aranyérmen nem kevesebb, mint kilenc ország osztozott: Magyarország mellett csak a németek, illetve a fehéroroszok voltak képesek duplázni.

A kajak-kenu versenyek éremtáblázata:

aranyezüstbronz
1.Németország223
2.MAGYARORSZÁG211
3.Fehéroroszország2-1
4.Spanyolország12-
5.Oroszország11-
6.Ausztrália1-2
7.Nagy-Britannia1-1
Ukrajna1-1
9.Kína1--
10.Kanada-11
Olaszország-11
11.Dánia-1-
Lengyelország-1-
Norvégia-1-
Szlovákia-1-
15.Franciaország--1