Vereckei hatodik lett ötszázon

Vágólapra másolva!
A kilences pályán indult Vereckei Ákos hatodik lett a kajak egyesek ötszáz méteres versenyében a pekingi olimpián.
Vágólapra másolva!

A négyesben kétszeres ötkarikás aranyérmes magyar klasszis egy előfutam-győzelemmel, majd egy rendkívül szoros csata után elért középfutamos harmadik hellyel kvalifikálta magát a fináléba, amelyet kis túlzással csillagok háborújának is lehetett titulálni. A rajtnál nagyobbnál nagyobb nevek készülődtek, többek között a legnagyobb favoritnak tartott, címvédő és aktuális világbajnok kanadai Adam van Koeverden, a pénteki 1000 m-en diadalmaskodó brit Tim Brabants, s a mögötte második norvég Eirik Veraas Larsen, az idei Eb-n bronzérmes orosz Anton Rjakov és a legjobb idővel döntőbe került horvát Stjepan Janic.

A 31. születésnapját jövő kedden ünneplő, s ebben a számban háromszoros vb- és ötszörös Eb-első Vereckei - aki az 1000 m-es négyes tagjaként pénteken ötödikként zárt - a csütörtöki középfutam után azt prognosztizálta, hogy nagyon szoros befutó lesz és az fog dönteni, hogy reggel ki kell fel jobb állapotban.

A rajt nem az erőssége a magyarnak, ennek megfelelően az elején csak a mezőny második felében lapátolt, az élen pedig van Koeverden haladt. A kanadai aztán egészen a hajráig tartotta is a pozícióját, Vereckei pedig felküzdötte magát a harmadik helyre, azaz megcsillant az éremremény, a finis azonban nem a szép számú magyar szurkolósereg szája íze szerint alakult.

Miközben van Koeverden elfáradt, az ausztrál Ken Wallace pedig lehajrázta, a magyar lapátforgató visszaesett és az utolsó métereken már nem tudott ráerősíteni, így csupán a hatodik hely jutott neki. A befutó egyébként - ahogy a magyar kajakos előrevetítette - nagyon szoros volt, szinte mindenki egy-másfél méteren belül ért célba a győztes ausztrál mögött. Van Koeverden lett a második, Brabants pedig a harmadik.

"Végig jó helyen voltam, az utolsó ötven méteren egy kicsit visszacsúsztam, ott elvesztettem két-három pozíciót. Nem zavart, hogy mellettem az ausztrál fiú egy kicsit elment, tudtam, hogy gyors lesz. Nem fogok tudathasadásos állapotba kerülni, elégedettnek kell lennem azzal, ami történik, különben mehetnék kórházba terápiára. Ami bennem volt, azt kihoztam magamból" - nyilatkozott Vereckei.

K-1, 500 m:
1. Ken Wallace (Ausztrália) 1:37.252 p
2. Adam van Koeverden (Kanada) 1:37.630
3. Tim Brabants (Nagy-Britannia) 1:37.671
4. Eirik Veras Larsen (Norvégia) 1:37.949
5. Anton Rjahov (Oroszország) 1:38.187
6. VERECKEI ÁKOS (MAGYARORSZÁG) 1:38.318