Lemaradtak a bronzról a magyar női kézisek is

Vágólapra másolva!
Negyedik lett a magyar nőikézilabda-válogatott a pekingi olimpián, miután a bronzmérkőzésen 33-28-ra kikapott a Koreai Köztársaságtól. A mérkőzés az utolsó tíz percben dőlt el, amikor az addig jól küzdő magyar válogatott ellen kettős emberhátrányt ítéltek az orosz bírók, az ázsiaiak ebben a rövid szakaszban döntötték el a meccset. Hajdu János tanítványai ezzel együtt minden dicséretet megérdemelnek, amíg lehetett, tartották magukat, a félidőben még két góllal vezettek is a csoportban elszenvedett tizenegy gólos vereség után.
Vágólapra másolva!

Nőikézilabda-torna, a 3. helyért:
Koreai Köztársaság - Magyarország 33-28 (13-15)
Peking, 8000 néző
Magyarország: Pálinger Katalin - Pigniczki Krisztina 1, Görbicz Anita 5, Szamoránsky Piroska 1, Kovacsicz Mónika 2, Hornyák Ágnes 3, Tomori Zsuzsanna 1, csere: Ferling Bernadett 7, Tóth Tímea 3/3, Bódi Bernadett, Borbás Rita 5
A dél-koreai gólszerzők: Mun 10, Hong 8/6, Park 5, Kim O. 4, An 3, Csoj 1, Huh 1, Kim C. 1
Hétméteres: 6/6, illetve 3/3
Kiállítás: 6, illetve 14 perc

Egy ideig nem lehetett tudni, hogy a norvég vagy a koreai válogatott lesz a magyar csapat ellenfele a bronzcsatában, a pályán ugyanis hiába nyerte az északi együttes az első elődöntőt egy utolsó másodperces góllal, az ázsiak a legutolsó fórumig is elmentek tiltakozásukkal. Már-már úgy nézett ki, lejátszatják a két csapattal a hosszabbítást, mire a koreaiak az utolsó pillanatban visszavonták beadványukat.

Hajdu János tanítványai, akik a csoportban 11 gólos szenvedtek a nyitott védekezést magas szinten üző ellenféltől, felemás hangulatban készülhettek a meccsre: Vérten Orsolyát beválogatták ugyan a torna allstar-csapatába, az azonban már korábban eldőlt, hogy részleges bokaszalag-szakadása miatt nem veheti ki részét a bronzéremért folytatott harcból. Görbicz Anita sem volt egészséges, válla és combja fájt, de természetesen vállalta a játékot.

Első félidő

A csoportban borzasztóan kezdett a magyar válogatott, pillanatok alatt 6-0-ra elhúzott az ellenfél. Az első gólt most is az ázsiaiak szerezték a második perc végén, egy rossz Görbicz-lövést követően An Dzsung Hva süvített végig a pályán és fejezte be az akciót. A túloldalon Tomori azonnal válaszolt, majd Csoj lőtt kapufát.

Ferling remek betörés után megszerezte a vezetést, de Mun Pil Hi rögtön kiegyenlített. Görbicz ragaszkodott az előnyhöz, húzták-vonták, mégis gólt lőtt a védők között, Kovacsicz révén pedig már kettő lehetett volna a fór, de kimaradt a ziccer. Nem úgy a következő Pigniczki-Görbicz akció, remek támadás után született meg a negyedik magyar gól (4-2). Újabb kimaradt koreai lehetőség után Hornyák nyargalt végig a pályán és magabiztosan lőtt a hálóba.

A koreaiakat megzavarta a magyar nyitott védekezés, nem találták a fogást a magyar csapaton, egy újabb labdaszerzést követően Kovacsicz került ziccerbe és négygólosra (6-2) növelte az előnyt egy felső sarokba zúdított találattal. A koreai mester azonnal időt kért, a megbeszélés az ő szempontjukból hasznos volt: a jobb szélről Park szépített. Tomori belemenését követően kétgólosra csökkent a magyar előny, Kim On Ah ment be és volt eredményes.

Egy elügyetlenkedett magyar támadást követően, a tizedik percben Pil Mi Hun volt eredményes átlövésből, majd Tomori újabb akcióját állították meg belemenés miatt. Az ellentámadásból Korea Kim On Ah révén egyenlített, sőt Mun egy villámgyors leindítást követően már a koreaiaknak szerzett vezetést (6-7). Hajdu mester is időt kért, támadásban kért javulást a lányoktól.

Összeállt a koreaiak védekezése, kiszorították a magyarokat a kapu elől, ezért sikerülhetett a fordítás. A gólcsendet végül Tóth Tímea törte meg hetesből, irtózatos erővel lőtt a hálóba, csakúgy, mint Csoj a túloldalon (7-8). Szamoránsky szép ejtéssel egyenlített, de sokáig nem örülhettek a piros-fehér-zöld hívek, egy hetes után ismét az ázsiaiaknál volt az előny.

Forrás: MTI

A 14. percben ismét Görbicz volt a főszereplő, addig küzdött a védőkkel, míg Kim Csa Junt kiküldték két percre. Kovacsicz a szélről ejtéssel próbálkozott, a kapus azonban résen volt és lekapta a labdát. A túloldalon szintén nem sikerült a löbb, majd Kovacsicz ismételt a szélről, de belépett, ezért annulálták a találatot.

Kovacsicz harmadik szélső próbálkozása sem sikerült, nem úgy a koreaiak ziccere, An Dzsung Hva kíméletlen volt. Szamoránsky is nagy helyzetben rontott, a kapufát találta el, Pálinger alatt viszont becsorgott Mun lövése, ezzel háromgólosra nőtt a magyar hátrány (8-11). Meg kellett fogni az ellenfelet, nehogy túl korán eldőljön a meccs, erről Ferling gondoskodott egy pazar átlövéssel.

A huszadik percben Hornyák kapott két percet, mégis Szamoránsky viharzott el a jobb szélen, ahelyett azonban, hogy középre nézett és az üresen álló Pigniczkihez passzolt volna, lőtt, a kapusba. Egy eladott koreai labda után ismét a magyarok támadhattak, Borbás betörésből végre eredményes volt (10-11).

Mun lövését Pálinger kitolta, az ellentámadásból pedig Borbás a beállós helyéről kiegyenlített (11-11). A hátrányból való felzárkózás meghozta Ferling lövőkedvét, átlövésből visszavette a félidő elején megszerzett vezetést, a túloldalon pedig Pálinger védett. Kínai figurából szerzett volna kétgólos előnyt a magyar csapat, az akcióba vonalra lépés miatt belesípoltak a bírók.

Pálinger bemutatott egy újabb nagy védést, majd Görbicz lőtt szenzációs gólt a szélről. Hong hetesből visszaállította az egygólos differenciát, Ferlinget viszont nem zavarta a büntetőért megítélt emberhátrány sem, elhelyezett egy újabb nagy bombát a koreai felső sarokba. An Dzsung Hva újabb ziccerét fogta Pálinger, majd Ferling bombázott a felső lécre. Hornyák még hátrányból lőtt gólt az utolsó percre fordulva, a félidőre azonban kétgólosra csökkent a különbség, mert megítéltek egy újabb hetest és kiküldték Tomorit is a bírók (15-13).

Második félidő

Emberhátrányból kezdett tehát a magyar válogatott, a pirosmezesek első akciója a bírók feltett keze miatt kényszerű lövéssel ért véget. Kim a szélről azonnal szépített, Ferling újabb bombája a felső léc felett süvített el. A koreaiak ismét a szélsőt, ezúttal Parkot játszották meg, aki kiegyenlített, Ferling azonban javított és visszavette a vezetést (16-15). A koreaiak elejtették a labdát, nem úgy Kovacsicz, aki szintén a jobb oldalról lőtt gólt, de Mun gyorsan válaszolt, nehogy elléphessen a magyar válogatott.

Kovacsicz hátulról csapott az ellenfélre, ezért az ötödik percben leültették őt is, az első koreai támadást a Hajdu-lányok még kivédekezték, a másodikat azonban már nem: ismét egyenlő lett az állás (17-17). Leparancsolták a pályáról Oh Szeong Okot is, egyenlő létszámban pedig Hornyák szerzett gólt a bal szélről.

Forrás: MTI

Görbicz engedte el Parkot, akinek lövésével szemben Pálinger tehetetlen volt, Ferling lökete viszont nem talált utat a hálóba. Mun bombája sem, a kapufa hárított, majd Ferling lőtte fejbe Borbást egy passzal, ismét rohanhattak a koreaiak. A tizedik percben Mun szerencsés találattal meg is szerezte a vezetést, a felső lécről a gólvonal mögé pattant a labda (18-19).

Ferling lerohanásból, ütemtelen lövéssel egyenlített, de Kim is kihasználta gyorsaságát (19-20). Borbásra egy pillanatra nem figyeltek a koreaiak, ki is egyenlített gyorsan, de a vezetést nem sikerült átvenni, mert Görbicz kezéből kiperdült a labda. A megszerzett játékszer Munhoz került, aki megszerezte a 21. koreai találatot.

Borbás fordult le a védőkről és egyenlített ki, Mun bombáját Pálinger védte. A 14. percben Hornyákot ismét kiküldték és befújtak egy hetest, Hong pattintásával ismét Koreánál volt az előny (21-22). Nem sokáig, mert Görbicz parádés cunderrel egyenlített a bal szélről, káprázatos mozdulat volt! Tóth Tímea a rohanós játékban eladta a labdát, An Dzsung Hvát Kovacsicz blokkolta, Oh azonban beállóból betalált.

Oda-vissza gólok jöttek, előbb Ferling, majd Mun lőtt a hálóba, maradt az egygólos előny Koreának. Az egyenlítésről Borbás ötödik góljával gondoskodott, Mun hetesből volt eredményes (24-25). Görbicz ismét a bal szélről suhintott, de csak nem sikerült kivédekezni egy koreai támadást, Kim On A begyalogolt és a tehetetlen Pálinger mellett gólt lőtt.

Tóth Tímea hetesből egyenlített, Pálinger pedig végre kifogott Munon, Ferling azonban nem tudta megszerezni a magyar válogatottnak a vezetést, a bal szélről a kapusba lőtt. Park a kapufára ejtett, Kovacsicz a szélről Li Min Hibe bombázott, Hong viszont már a hálót is megzörgette (26-27).

Az egyenlítésről Pigniczki gondoskodott, majd egy sima szabálytalanság miatt kiküldték két percre Borbást. Pálinger az első lövést védte, majd a magyaroktól passzív játék miatt elvették a labdát. Kiküldték Görbiczet is, mert gólhelyzetben lévő játékost lökött fel, a megítélt hetest már Herr próbálta védeni, hiába. Pedig beleért. Kettős emberhátrányból is lett volna esély gólt lőni, a szélről azonban becsúszott egy hiba, Annál viszont nem, kétgólosra nőtt a magyar hátrány (27-29).

Sőt háromra, Park lerohanásból volt eredményes, az utolsó négy perc előtt Hajdu János időt kért. Nőtt a bírói nyomás a magyarokon, kilökték a beállót, mégsem szólt a síp, az ellentámadásból Mun rombolta szét a magyar álmokat (27-31). A vége 28-33 lett, ebben pedig benne van az orosz bírók keze: a kettős emberhátrány miatt bukott el a mérkőzés nagy részében remekül küzdő magyar csapat, az első kiállítás biztosan nem volt az, Görbiczét meg lehetett adni. Ennyin (is) múlt, meg azon, hogy a koreaiak a végén nagyon odatették magukat, a lányok azonban teljesítményükért minden dicséretet megérdemelnek.

Hajdu János szövetségi kapitány az olimpia végéig vállalta a csapat irányítását, így ezzel a mérkőzéssel búcsúzott. "Jól játszottak a lányok, csak dícsérni tudom őket. Jól kezdtünk, aztán kicsit visszaestünk, de kijöttünk a hullámvölgyből. A végén az egyébként két kiváló orosz játékvezető talán kicsit túl szigorúan ítélt velünk szemben, s sajnos az utolsó hat-hét percben a kettős és egyes emberhátrányt nem tudtuk sem támadásban, sem védekezésben megoldani."

Hajdu hozzátette, a játékok előtt elfogadta volna, hogy a negyedik helyen végez a csapat. "Jobb lett volna persze egy harmadik hely. Ez összességében szép teljesítmény volt, a fontos az, hogy visszatértünk a világ élmezőnyébe, s pariban vagyunk mindenkivel. Én az olimpiai végéig vállaltam a munkát, kényszerhelyzetben, egyfajta válságmenedzserként. Azt hiszem, hogy megoldottuk a feladatot kollégáimmal, a Győr és a Dunaferr edzőjével. Hálás vagyok, hogy ezt a feladatot megkaptam, de örülök, hogy vége."

Görbicz Anita: "Úgy érzem, hogy a bírók döntően befolyásolták a mérkőzést. Nem tudom pontosan, de mi kb. nyolcszor voltunk kiállítva, a koreaiak meg talán kétszer. Ha 27-27-nél, amikor eléggé elakadtunk, tudunk egy gólt dobni, szerintem nyerhettünk volna. Szép lett volna bronzzal befejezni, de az elődöntő jó teljesítmény ettől a csapattól. Sokat tanultunk az olimpián, például láttuk, hogy kevés, ha egy-egy meccsen csak egy-két ember nyújt kiemelkedőt."

Ferling Bernadett: "Borzasztóan sajnálom ezt a meccset. Én úgy érzem, mindent megtettünk, emelt fővel búcsúztunk az olimpiától. De nagyon hiányzik az érem."

Lim Jung Csuj, a dél-koreaiak szövetségi kapitánya: "Mienk a legidősebb csapat az olimpián, így örülnünk kell a bronzéremnek is. Már csak azért is, mert az olimpia előtt csak másfél hónapig voltunk együtt közösen. Nem voltam elégedett a mostani játékunkkal, de azért keményen harcoltunk. Remélem, előbb-utóbb Ázsiában is lesz olyan népszerű ez a sport, mint Európában."