Társoldalunk:

Karambol és botrány a pekingi paralimpián

2008.09.09. 17:26

Példátlan módon új futamot írt ki a nemzetközi bizottság a pekingi paralimpia női 5000 méteres kerekesszékes döntőjében, miután a hétfői fináléban, 500 méterrel a táv vége előtt bukás következtében hatan is kiestek. A végső győztes kanadai Diane Roy igazságtalannak érzi a döntést. A legmeglepőbb az egészben, hogy a dobogósok kedden már az érmeket is átvehették.

Bár már az érmeket is kiosztották, a nemzetközi szövetség "újrajátszást" rendelt el a nők 5000 méteres kerekesszékes atlétikai döntőjében. A hétfői fináléban 100 méterrel a célvonal előtt - 500 méterrel a viadal vége előtt - óriási bukást láthatott a pekingi stadion közönsége.

A négy éve ezüstérmet szerző svájci Edith Hunkeler bukott, s magával rántott még öt versenyzőt, köztük a 2004-es paralimpia aranyérmesét, a japán Tucsida Wakakót, illetve a harmadik helyezett amerikai Cheri Blauwet-t.

Mindössze öten értek célba, a végső győzelmet a kanadai Diane Roy szerezte meg. Az érmeket kedden annak rendje, s módja szerint át is adták, majd a versenybizottság meglepetésre úgy döntött, új futamot ír ki. Ezen Hunkeler kizárás miatt nem indulhat, de várhatóan Tucsida Wakako sem lehet ott a rajtnál, ugyanis a baleset után kórházba került.


"Ez a döntés igazságtalan a csapattal, az edzőmmel és velem szemben is" - nyilatkozta Diane Roy. "Mi történik, ha a jövőben baleset történik? Minden egyes versenyszámot megismételnek? Egyszerű baleset volt, olyan, amely gyakran megtörténik. Ez játék, tudjuk, hogy megtörténhet bármi" - tette hozzá, megerősítve, bár 400 méteren is rajthoz áll, továbbra is az 5000 métert tartja a legfontosabbnak, így természetesen újra nekivág a távnak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK