Kijutott az olimpiára a magyar férfikézi-válogatott

férfi kézilabda, Olimpiai selejtező, Magyarország-Brazília, ZUBAI Szabolcs ünnepli gólját
Vágólapra másolva!
Kijutott a londoni olimpiára a magyar férfikézilabda-válogatott, miután a göteborgi selejtezőtorna szombati játéknapján a svédek legyőzték a macedónokat.
Vágólapra másolva!

Eredmények, férfi olimpiai selejtezőtorna, 2. forduló:
Svédország - Macedónia 27-23 (14-12)

Az első félidőben egyik gárda sem tudott elszakadni a másiktól, a legnagyobb különbség legfeljebb háromgólnyi volt. A szünet után aztán a svédek elléptek négy találattal, és őrizték is ezt az előnyt. meccs kis híján botrányba fulladt: az utolsó támadásnál Fredrik Petersen a levegőben megpördülve akart látványos ziccergólt dobni, de belerepült a kapusba.

A macedón válogatott minden tagja berohant a pályára, és körbevették a svédet, akit végül a társai mentettek ki. Közben a macedón drukkerek különféle tárgyakat dobáltak a levonuló Petersen felé, a vendég együttes pedig füttykoncert közepette hagyta el a pályát. Igaz, a macedón szurkolók meg a svéd játékosokat fütyülték ki.

A lefújáskor a meccset a helyszínen megtekintő magyar csapat tagjai egyszerre ugrottak fel a helyükről, és ünnepelték az olimpiai kvótát.

"Hosszú utat tettünk meg addig, hogy kijutottunk az olimpiára. Büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak a szövetségi kapitánya lehetek. Sikerült lépésről lépre haladni, ennek eredménye, hogy átjutottunk minden akadályon, amely az elmúlt időszakban előttünk tornyosult. Ezt a selejtezőt sem volt könnyű megoldani, de legalább az utolsó napon már nem kell izgulni, felszabadultan játszhatunk a svédek ellen" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

"Megvan! Ezért küzdöttünk az elmúlt években, hónapokban, napokban. Fárasztó sorozaton vagyunk túl, de még nincs vége az útnak" - mondta b. Gulyás Péter hozzátette: "Már a macedónok elleni győzelemkor mondtam, hogy Ilyés Feriért is küzdünk. Sajnos ő az utolsó pillanatban megsérült, de éreztük, hogy velünk van! Nagyon jó, egységes a csapat, öröm itt játszani!"

Zubai Szabolcs szerint amiért jöttek, elérték, de nem volt könnyű. "Mindenki láthatta, milyen sok jó csapat van, és még egy brazil válogatott is képes remek játékra. Senki sem mehet biztosra, éppen ezért bravúr, hogy kijutottunk az olimpiára."

Fazekas Nándor szerint a magyar csapatot sohasem szaba leírni: "Nekem volt már részem olimpiában, de elmondhatom, mindig egyre nehezebb és nehezebb kijutni. Sok kézilabdás hatalom ki sem jutott most. Bebizonyítottuk, hogy nagy tornákon számolni kell velünk, és ha a védelmünk jó, bárkit legyőzhetünk."

"Egy tudatos, felépített munka gyümölcse, hogy a válogatott kijutott a londoni olimpiára. A fiúk fantasztikusan küzdöttek már a tavalyi vb-n is, az idei Eb-n is, és most, a selejtezősorozat utolsó állomásán, Göteborgban is. Nagyon nehéz út van mögöttünk, bízom benne, hogy Londonban is megmutatjuk: remek csapatunk van" - nyilatkozta Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke.

A csoport korábbi mérkőzésén:
Magyarország - Brazília 29-27 (16-15)

Amióta a kézilabda az olimpia programján szerepel - az 1984-es Los Angeles-i játékokat leszámítva -, mindig volt magyar szereplője a sportági versenyeknek.

Csapatsportágban eddig csak a férfivízilabdások és most a férfikézilabdások szereztek londoni indulási jogot magyar részről. A női pólósok a jövő héten, Triesztben vesznek részt kvalifikációs viadalon.

Az állás:
1. Svédország 4 pont (52-43) - olimpiai kvótás
2. Magyarország 4 (57-53) - olimpiai kvótás
3. Macedónia 0 (49-55)
4. Brazília 0 (47-54)

Az első két helyezett vehet részt a londoni játékokon.

A vasárnapi program:
Brazília - Macedónia 14.45
Magyarország - Svédország 17.05