Társoldalunk:

Percekig sírt az olimpiára kijutott magyar pingpongos

2012.04.15. 19:11

Pattantyús Ádám - megragadva az utolsó lehetőséget - kvótát szerzett a londoni olimpiára az asztaliteniszezők európai selejtezőjén, Luxembourgban. A siker után elérzékenyült.

Az osztrák Stockerau csapatában légióskodó, 33 éves játékos a török színekben versenyző Bora Vanggal csapott össze vasárnap, a zárónapi 16-os tábla bronzmérkőzésén, s nagy csatában, 4-2-re diadalmaskodva kiharcolta az utolsó, még elérhető indulási jogot.

A világranglistán 133. Pattantyús végig remek teljesítményt nyújtott a szerdán kezdődött versenyen, több bravúrgyőzelmet is aratott, így megérdemelten csatlakozott a már szombaton kvótához jutott Zwickl Dánielhez. Mindketten először indulhatnak majd olimpián.

Eddig négy magyar asztaliteniszező kvalifikálta magát a londoni játékokra, korábban Tóth Krisztina és Póta Georgina biztosította részvételét.

Vasárnap mindkét nemnél 16 fős kieséses táblán zajlottak a küzdelmek, s további hárman - a két ág győztese, illetve a bronzmeccs nyertese - jutott ötkarikás indulási joghoz.

Pattantyús pénteken és szombaton is bekerült csoportja fináléjába, az utolsó meccsen azonban mindkétszer vereséget szenvedett. A zárónapon az ukrán Jaroszlav Zmudenko legyőzése után a szerb Pető Zsoltnál is jobbnak bizonyult, majd következett az az orosz Kirill Szkacskov, akit szombaton 4-2-re legyőzött. Ezúttal azonban nem bírt vele, a győzelmet, így a londoni kvótát is Szkacskov szerezte meg, Pattantyúsnak pedig maradt az utolsó szalmaszál, a bronzmeccs, amelyen Vang (117.) volt a riválisa.

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Pattantyús Ádám egy 2010-es felvételen

Az első két játszmát megnyerte, majd az ellenfél ugyan még egyenlített, de a folytatás ismét a magyaré volt, aki a győztes poén után diadalmasan üvöltött fel, majd Harczi Zsolt szövetségi kapitány nyakába ugorva ünnepelte a nem várt, nagyszerű sikert.

"Mondták a rajt előtt, hogy nem számíthatok könnyű tornára, de hogy ilyen nehéz lesz, azt nem gondoltam volna" - nyilatkozott az MTI-nek a magyar játékos. "Iszonyúan kemény volt napról napra újrakezdeni, ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem, hogy itt fáj, ott fáj, de szerencsére a masszőrünk minden este rendbe rakott. Többször is az utolsó meccsen buktam el, de emiatt nem keseregtem, mert tudtam, hogy nem adják könnyen a kvótát. Hihetetlen, hogy végül sikerült megszereznem, köszönöm mindenkinek, aki otthonról biztatott. Elmondhatatlan érzés, hogy ott lehetek Londonban, bevallom, a győztes meccs után percekig sírtam a boldogságtól."

A luxembourgi viadalon a férfiaknál és a nőknél is összesen 11-11 indulási jog talált gazdára a nyári játékokra.

Zwickl Dánielen és Pattantyús Ádámon kívül még Lovas Petra és Kosiba Dániel indult magyar részről, nekik azonban nem jött össze a kvóta

Eredmények, férfiak:
a 3. helyért:

Pattantyús Ádám - Bora Vang (török) 4-2 - Pattantyús kvótát szerzett

a kettő közé jutásért:
Kirill Szakcskov (orosz) - Pattantyús 4-0 - Szkacskov kvótát szerzett

a négy közé jutásért:
Pattantyús - Pető Zsolt (szerb) 4-2

a nyolc közé jutásért:
Pattantyús - Jaroszlav Zmudenko (ukrán) 4-2
Wang Zeng Yi (lengyel) - Kosiba Dániel 4-1

nők:
a nyolc közé jutásért:
Lovas Petra - Gabriela Feher (szerb) 4-0 - Feher a harmadik szett után feladta

a négy közé jutásért:
Amelie Solja (osztrák) - Lovas 4-0

Az asztaliteniszezőknek a mostani torna után már csak egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, dohai világselejtezőn.

KAPCSOLÓDÓ CIKK