Úgy érzem, ez most az én évem - Risztovot Egerszegi csomagja inspirálta

Vágólapra másolva!
Hétévesen csomagot kapott Egerszegi Krisztinától, a benne lévő fürdőruhát magára öltve határozta el, olimpiai bajnok lesz. A 26 éves úszónő egyszer már visszavonult, most mégis úgy érzi, 2012 lesz az ő éve. Bár szerinte az olimpiát túlfavorizálják, szerinte Londonban bármi megtörténhet.
Vágólapra másolva!

"Hétéves korom óta azért küzdök, hogy olimpiai bajnok legyek. Ez az egész úgy kezdődött, hogy 1991-ben Hódmezővásárhelyre érkezett Egerszegi Krisztina. Valahogy odakeveredtem hozzá, megfogtam a kezét, és mindenhova követtem. De a polgármesteri hivatalba már nem mehettem vele, akkor el kezdtem sírni, ő leguggolt hozzám, és azt mondta, ne sírjál, küldök majd ajándékot" - emlékezett vissza a Haon.hu-nak adott interjújában Risztov Éva.

"Aztán a családdal mentünk haza, pityeregve megkérdeztem anyut, hogy tényleg küld csomagot. Édesanyám akkor annyit tudott reagálni, Egerszegi egy hatalmas ember, biztos nagyon sok dolga van. Aztán egy hónapra rá jött haza édesapám, és azt mondta csomagot kaptam Egerszegi Krisztinától. Volt benne egy plüssállat, egy fürdőruha meg egy levél. Gyorsan felkaptam a fürdőruhát, odaálltam anyukámék elé, és azt mondtam: én olimpiai bajnok leszek! Ez a találkozás, illetve a csomag meghatározta a további életemet. Olyannyira, hogy ha nehezebb napjaim vannak, akkor ez jut eszembe, és arra gondolok, hogy én ígéretet tettem."

16 évesen a berlini Európa-bajnokságon négy, egy évvel később a barcelonai vébén három ezüstöt nyert. A nagy karriert azonban nem tudta befutni, nem j9öttek az eredmények, így 2005 októberében bejelentette visszavonulását.

2009-ben hosszútávúszásban tért vissza, ahogy ő fogalmazott, a legtöbb hozzá hasonló sportoló visszatérése után már nem tudja a korábbi időeredményeket megúszni.

"Nekem viszont sikerül azokat az időket hozni, mint amiket a visszavonulásom előtt is tudtam. Ezt nem sok ember mondhatja el magáról, és ez nagyon sok erőt ad nap mint nap, innentől kezdve akármilyen eredményt is érek el, az már csak ajándék" - mondta.

A márciusi országos bajnokságon elindulva remekelt, 200 pillangón ezüsttel nyitott, majd megnyerte a 800 és a 400 gyorsot, végül 1500 gyorson megjavította saját országos csúcsát, és ezzel a világranglista idei éllovasává lépett elő.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Az, hogy tulajdonképpen a nulláról kezdve debreceni színekben három év alatt kijutottam az olimpiára, az hatalmas dolog, ezek után bármilyen helyezésnek nagyon fogok örülni Londonban. Jelenleg úgy érzem, ez most az én évem. Ezt nem úgy értem, hogy én most olimpiai bajnok leszek, hanem hogy bármi megtörténhet."

Szerinte, ha sikerülne július 9-én, egy portugáliai viadalon kiharcolnia az olimpiai indulást 10 kilométeren, akkor abban lenne a legnagyobb esélye, mert úgy érzi, neki nagyon jól áll az a monotonitás.

"Alapvetően az olimpiát mindig túlfavorizálják, szerintem ez is csak egy verseny. Ennek inkább a vonzata más, tehát ha te olimpiai bajnok vagy, akkor megváltozik az életed - ez olyan, mint a tehetségkutató versenyek. És tényleg, mert ha ott nyersz, akkor eléred a legnagyobb dolgot, amit lehetett" - nyilatkozta, és hozzátette, pályafutása további sorsát London fogja meghatározni.

"Most nagyon jól érzem magam, nagyon jó úton haladok, amíg élvezem, és amíg azt gondolom, hogy jó vagyok, és fejlődök, addig csinálom. De abban a pillanatban, hogy egy nap azt érzem, mint anno húszévesen, hogy ez nem megy így tovább, akkor ki fogok szállni megint."