Óriási csatát nyert a magyar nőipóló-válogatott

Vágólapra másolva!
Utolsó lehetőségként a trieszti kvalifikációs tornán harcolhatja ki az olimpiai szereplést a magyar nőivízilabda-válogatott. A csapat az oroszok ellen 13-12-es győzelemmel kezdett, szerdán a házigazda olaszok következnek.
Vágólapra másolva!

Eredmény, vízilabda, női kvalifikációs torna, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Oroszország 13-12 (3-2, 3-3, 4-4, 3-3)
gól:
Czigány 4, Csabai 2, Szücs 2, Tóth 1, Antal 1, Keszthelyi 1, Bujka 1, Drávucz 1, illetve Ivanova 4, Fedotova 2, Liszunova 2, Prokofjeva 2, Tankejeva 1, Antonova 1

A két csapat a januári Európa-bajnokságon kétszer is összecsapott egymással, a csoportmérkőzések során 12-9-re kikaptunk, de a bronzmérkőzésen csodálatos játékkal 9-8-ra győzött az együttes.

Az első ráúszásnál a magyar csapat hozta el a labdát, de Kovtunovszkaja az első emberelőny során szép védéssel mutatkozott be. Majd Bolonyai szép védése után Takács lőtt kapufát, a másik oldalon azonban Tankejeva nem hibázott (0-1). Tóth csodálatos svédcsavarral egyenlített (1-1). Két kivédekezett orosz támadás után Keszthelyi Rita lőhetett, de az orosz kapus, Kovtunovszkaja ismét szépen védett. Fedotova azonban meglepte Bolonyait (1-2), csakúgy, mint Szücs az ellenfél kapusát (2-2). Két perccel a negyed vége előtt Szücs kapufát lőtt, majd Bolonyai szerzett labdát, Csabai pedig okosan ívelt a hosszú sarokba (3-2). A negyed végén Menczinger hagyott ki nagy helyzetet, maradt a 3-2.

A második nyolc perc elején ismét a magyar válogatott hozta el a labdát, de Tóth kezéről lesodorták a labdát. Ivanova egyenlített (3-3). Antal okos gólt lőtt a rövid jobb alsóba (4-3), majd Csabai beejtette második gólját - az orosz kapus emelkedése inkább süllyedés (5-3). Az ellentámadásból Ivanova maradt üresen és jobbról okosan pattintott Bolonyai karja alatt a hosszú sarokba (5-4). Aztán Kisteleki úszott meg, de hiába györötre a víz alá két bekk, a játékvezetők nem láttak okot a közbeavatkozásra. Aztán egy emberelőnyt Keszthelyi másodpercek alatt váltott gólra, rövid sarkos lövését az orosz kapus segítette a képzeletbeli gólvonal mögé (6-4). Ivanova harmadszor is beköszönt, lövése megpattant Antal kezén, Bolonyai tehetetlennek bizonyult (6-5). Az utolsó 15 másodpercben sikerült még felúszni, de Keszthelyi lövése mellé szállt.

A nagyszünetet követően két magyar részsiker után harmadszorra az oroszok hozták el a labdát, Szücs kiállítását azonban Fedotova egy rossz lövés miatt nem tudta kihasználni. A másik oldalon páros kiállítás következett, de egy gyors labdaszerzéssel Prokofjeva megúszott (6-6). Szerencsére Szücs nagy lövésével ismét a magyaroknál az előny (7-6), majd egy újabb nagy bomba az orosz kapufáról kifelé pattant. Négy perccel a negyed vége előtt jött a magyar kiállítás, Fedotova egy szép leválás után közelről egyenlített (7-7). Czigány bombagóljával ismét nálunk a vezetés (8-7), Bolonyai egy bravúrja után Antonova nem kegyelmezett (8-8). Czigány nagyon megkedvelte a kapu bal oldalát (9-8), majd nehogy kiismerje Kovtunovszkaja meglőtte a hosszú, jobb felsőt is (10-8). Liszunova emberelőnyből szépített (10-9).

Az utolsó ráúszás az oroszoké lett, és bár mindkét oldalon kimaradt egy-egy helyzet, Liszunova okos ejtéssel kiegyenlített a hátrányt (10-10). Bujka fantaszikus befordulás után újra vezetést szerzett a magyar csapatnak (11-10). Ivanova kegyetlenül beverte az újabb egyenlítést emberelőnyból (11-11).

Egy magyar előnynél Merész András kért időt. Czigány meglőtte kedvenc sarkát (12-11), Bolonyai védését követő akció során azonban nem jutott el a labda a centerhez. Négy perccel a lefújás előtt Tóth hagyott ki nagy helyzetet, majd az oroszok elpuskáztak egy emberelőnyt. Egy szabálytalan orosz találat után Drávucz is beköszönt végre (13-11). Másfél perccel a vége előtt Bujka befordulását követően Kovtunovszkaja védett hatalmasat, a soros emberelőnyt Prokofjeva bevágta (13-12). Az utolsó percet a magyar csapat kezdthette támadással, de egy elveszített labdát követően az oroszok ziccert rontottak. Maradt 15 másodperc, ezt nem lehetett elrontani - Magyarország 13-12-re nyert, szerdán a házigazda olasz csapat következik.

A csapat legközelebb szerda este, 20 órától száll vízbe, az ellenfél a házigazda, az eindhoveni Eb-aranyérmes olasz csapat lesz.

A kvalifikációs tornáról az első négy helyezett jut ki a londoni olimpiára. A körmeccsek után pénteken a keresztbejátszásos negyeddöntők következnek, amikor is a csoportok első helyezettjei a másik csoport negyedikjeivel, a másodikok pedig a harmadikokkal mérkőznek, s a négy pár győztese szerez indulási jogot az olimpiára.