Jobb volt, kikaptam, ennyi - Bernáth sem jutott ki az olimpiára

Vágólapra másolva!
Bernáth István nem indulhat a londoni olimpián, miután a szupernehézsúlyúak (plusz 91 kg) pénteki elődöntőjében kikapott a trabzoni selejtezőn. Kalucza Norbert az 52 kg-osok elődöntőjében kikapott a hazai pályán jelentős bírói hátszelet élvező Eker Selcuktól, azonban így is kijuthat a londoni játékokra, ha legyőzője a szombati döntőben is nyer. A magyar csapat egyelőre nem szerzett kvótát a viadalon, így jelenleg csak Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) olimpiai szereplő, ők a tavalyi vb-n értek révbe.
Vágólapra másolva!

Az eddig nagyszerűen teljesítő, első két meccsét látványos boksszal nyerő Bernáth-tól azt várta a magyar küldöttség, hogy megszerzi az első trabzoni kvótát, ettől azonban messze volt a debreceni sportoló.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, francia Tony Yoka elleni meccs első menete nagy taktikai csatát hozott, mindkét öklöző nagyon óvatosan lépkedett a ringben, érezhetően a másikra várt. A nagy rohamok még akkor is elmaradtak, amikor a vezetőbíró sokadik alkalommal kért nagyobb aktivitást a felektől. A menet kevés ütésváltásából végül a francia jött ki valamivel jobban, 3-0-ra vezetett a szakasz után.

Hátránya ellenére sem lett sokkal kezdeményezőbb Bernáth, a meccs így a korábbi forgatókönyv alapján folytatódott, s ez Yokának kedvezett, a második három percet 3-1-re hozta, s magabiztos, 6-1-es előnnyel kezdhette az utolsó szakaszt. Ekkor Bernáth már próbált előremenni, ám a magabiztos Yoka ellen nem volt esélye a felzárkózásra sem. A vége 12-2 lett a francia javára.

"Jobb volt, kikaptam, ennyi" - mondta vereségét követően Bernáth.

Kalucza Norbert a hazai pályán játszó Eker Selcuk ellen bokszolt, és az első menetet gyönyörű balhorga vezette fel, ezt követően pedig kiegyenlített küzdelem folyt a ringben. A nézők által hajtott Selcuk ugyan agilisabb volt, többet ütött, ám jóval pontatlanabb is volt a nagyon összeszedett magyarnál. Az eredményjelzőn ezek után mintha egy másik meccs részeredménye villant volna fel, 9-4-re vezetett a török.

A második szakaszban már valóban nem lehetett ikszes meccsről beszélni, Kalucza nagyon energikusan, szép ütéskombinációkkal rukkolt elő, riválisa pedig két percen keresztül tulajdonképpen egyetlen pontos ütést sem indított. A hajrában kicsit ugyan aktívabb lett Selcuk, a lelátóról azonban még ekkor is a magyar tűnt jobbnak. Az újabb részeredménynél azonban a hazai bokszoló már 15-9-re vezetett. A harmadik szakaszban már nem volt kérdéses a meccs kimenetele, Kaluczát dicséri azonban, hogy még ekkor sem adta fel, a vége azonban 22-12 lett Selcuknak.

"Norbi gyönyörűen helyt állt, az eredmény, különösen a különbség, nyilvánvalóan nem fedi a valóságot, de nagyon elégedett vagyok vele, s remélem, hogy a török kiviszi őt Londonba" - nyilatkozta a meccs után Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke. Ha Selcuk szombaton nyer, akkor a magyar is ott lehet Londonban. Ebben a súlycsoportban ugyanis három kvótát osztanak, a harmadik pedig az lesz, aki a későbbi győztestől kapott ki az elődöntőben.

Magyar bokszoló nem került döntőbe a tornán, így egyelőre nem sikerült kvótát szerezni Trabzonban. A tavalyi, bakui világbajnokságon három magyar férfi bokszoló, Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) szerzett londoni kvótát.