Sárkányszörfösökkel balhéznak a széldeszkások

Vágólapra másolva!
Jelentős tiltakozást váltott ki az érintett országokban, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) döntése értelmében a 2016-os riói olimpián a szörf helyett a sárkányszörf szerepel a programban. Izrael és Spanyolország petíciót fontolgat, szerintük összezavarták a küldötteket a szavazás során.
Vágólapra másolva!

Panelháznyi hullámon hasított egy szörfös

A döntő szavazáson 19:17 arányban kerültek többségbe a paplanernyővel vontatott sárkányszörf támogatói, de elképzelhető, hogy győzelmüket csak félreértésnek köszönhetik. Azóta ugyanis Izrael és Spanyolország illetékesei is jelezték, hogy eredetileg a széldeszkásokat akarták benn tartani az ötkarikás műsorban, de a voksolás során hibáztak.

A szörfösök azt fontolgatják, hogy peticíót nyújtanak be a határozat ellen, a Facebookon már támogatókat is gyűjtenek ehhez. A legaktívabb ellenzők között van az izraeli szövetség, az ország ugyanis szörfben nyerte eddigi egyetlen olimpiai aranyérmét, hét ötkarikás medál közül hármat a szörfösei szereztek.

"A küldötteket a szavazás során összezavarták, sokak számára az egész eljárás követhetetlen volt, beleértve a prezentációkat is" - jelentette ki Yehuda Maayan, az Izraeli Vitorlás Szövetség elnöke. "Ez olyan, mintha egy cselgáncsozónak azt mondanák, hogy mostantól birkózóként folytatja."

Christoph Sieber, az osztrákok olimpiai bajnok szörföse azonban nem osztja ezt a véleményt. Sieber jelenleg az osztrák kiteszörfös szövetség vezetője, s szerinte sok korábbi szörfös vált vitorláról paplanernyőre.

Üdvözölte a döntést Sir Richard Branson is. A 62 éves, extrém vállalkozásairól is elhíresült milliárdos, akinek egyik hobbija a sárkányszörf, elhatározta, hogy az olimpiai programba kerülést családjával együtt úgy ünnepli meg, hogy kiteszörffel átszelik a La Manche csatornát.