Az univerzális Naggyal éremesélyes lehet a kéziválogatott

Vágólapra másolva!
Szakmai szempontok alapján óriási erősítés Nagy László visszatérése a férfikézilabda-válogatottba: a védekezésben és támadásban egyaránt világklasszis jobbátlövő több gól pluszt jelenthet minden mérkőzésen. Vetési Iván MKSZ-elnök szerint meghatározó volt, ahogy társai fogadták, most már Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak lesz nehéz dolga a keret szűkítésekor.
Vágólapra másolva!

Nagy László visszatérését a szakemberek és a szurkolók erkölcsi és szakmai oldalról is értékelték: a Barcelonából Veszprémbe érkező, és három év kihagyás után a válogatottba visszatérő klasszisról a legmarkánsabb véleményt Laurencz László egykori szövetségi kapitány fogalmazta meg, miután kijelentette, nála soha többet nem szerepelne az együttesben.

A válogatott ügyeit jól ismerő forrásunk viszont már hónapokkal ezelőtt azt állította, ha megkérdeznék a válogatott játékosokat, visszavárják-e Nagy Lászlót, kivétel nélkül igennel válaszolnának.

Ez egybecseng Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökének nyilatkozatával. "Az a meghatározó, ahogy a társai fogadták" - fogalmazott Vetési, aki egyben utalt rá: ha bárkiben aggály merült volna fel Nagy személyével kapcsolatban, akkor a szövetség nem biztos, hogy erőlteti a visszatérését.

Úgy tűnik, Mocsai Lajos képes lesz kivédeni a morális problémákat, szakmai szempontból pedig Nagy érkezése egyértelmű erősítés, vele a csapat esélyei sokkal jobbak arra, hogy a B csoportban Dánia, Dél-Korea, Horvátország Spanyolország és Szerbia közül kettőt megelőzve negyeddöntőbe jusson, ott pedig a másik ágról érkező ellenféllel szemben kiharcolja a négy közé jutást.

A világ legjobb balkezes játékosa univerzális kézilabdázó. Tud védekezni, nem is akárhogyan: blokkolásban, labdaszerzésben egyaránt kiváló, tisztábban játszik a posztján szereplő Laluska Balázsnál, így egy-két-három kiállítással és hetessel máris beljebb van a válogatott.

Támadásban nem kell miatta egy védőspecialistát a keretben tartani, emiatt nincs plusz csere támadás-védekezésben, a csapat gyorsabb játékra képes. Ez azt jelenti, hogy Laluska, illetve a szakvezetés által csak támadásban használt Krivokapics Milorad mellőzése indokoltabb lehet a 14-es keret kijelölésekor

Képes klasszikus átlövésre, egyéni betörésre, lerohanásra, a neve több emberelőnyt és hetest is jelenthet a válogatottnak.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Forrás: MTI/Kovács Anikó

Mocsai kapitánynak azonban szembesülnie kell majd azzal a problémával, ami miatt spanyol kollégája, Valero Rivera már fellélegzett. "A sport igazságtalansága lenne, ha olyan játékos lemaradt volna az olimpiáról, aki kiharcolta a selejtezőn a részvételt. De szerencsére ez már nem jelent nekem plusz problémát. Jobban is érzem magam" - nyilatkozta az egykori barcelonai edző, miután kiderült, Nagy beválogatásával nem kell törődnie.

Mocsainak a jelenleg 21 tagú keretből (de lehet, Ilyés Ferenc és Iváncsik Tamás is felépül sérüléséből) kell kiválasztania azt a tizennégy játékost, aki ott lesz Londonban.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az várható, hogy Fazekas Nándor és Mikler Roland lesz a két kapus, Császár Gábor és Lékai Máté az irányító, Schuch Timuzsin, illetve Zubai Szabolcs a beállós, Iváncsik Gergő a balszélső, Pérez Carlos mellett pedig Katzirz Dávid vagy Ilyés Ferenc a balátlövő.

A jobbátlövő poszton Nagy László és Mocsai Tamás helye tűnik biztosnak, ez Katzirz és Ilyés vagylagos jelölésével együtt is már tizenegy-tizenkét játékos. A maradék helyekre egy vagy két jobbszélső - Gulyás Péter, Harsányi Gergely vagy Iváncsik Tamás -, illetve egy plusz jobbátlövő (Krivokapic vagy Laluska) még bekerülhet, Vadkerti Attila, Putics Barna és Ancsin Gábor talán kisebb reményekkel várhatja az olimpiai keret július elejei kijelölését.

"Szívesen maradtam volna Barcelonában, reméltem, hogy a klub négyéves szerződést kínál, de ez sajnos nem teljesült" - nyilatkozta Nagy László a Marcának. A játékos elmondta, ez késztette arra, hogy a változáson gondolkodjon, és bár voltak francia és német ajánlatai, sőt a Pick Szeged is megkereste, végül a Veszprémet választotta. "Ez az ajánlat volt a legérdekesebb" - tette hozzá.

A jobbátlövő 2000-ben szerződött Szegedről a Barcelonába, szerződése csupán 2013 nyarán járna le, ha most szeretné a Veszprém megvenni, akkor a kivásárlási záradék értelmében hárommillió eurót kellene fizetnie.

A lap idézte nagy menedzserét, Szörnyi Attilát, aki azt mondta, reméli, a lehető legrövidebb időn belül megszületik a megoldás. "Hiszek abban, hogy a két klub meg tud egyezni abban, hogy Nagy László már a következő szezonban Veszprémben kézilabdázzon."