Legyint a lassulásra a világ leggyorsabb embere

Vágólapra másolva!
A sokáig legyőzhetetlennek gondolt Usain Bolt négy éve Pekingben három világcsúcsot megdöntve három aranyérmet nyert, és Londonban ismételni szeretne, de nehezebb dolga lesz, mint gondolta. Néhány napon belül kétszer is kikapott 22 éves jamaicai edzőtársától az országos válogatón, a tavalyi világbajnok Yohan Blake 100 és 200 méteren is legyőzte a 25 éves világrekordert. Vajon jogosan féltik rajongói Usain Boltot az olimpiai vereségtől, vagy csak taktikából áldozta be a kisebb versenyeket?
Vágólapra másolva!

Usain Bolt 2008-ban a pekingi olimpia egyik legfényesebb csillagaként három világcsúcsot döntve nyert három aranyérmet a Madárfészekben: 100 méteren 9.69, 200 méteren 19.30, 4x100 méteren pedig - a jamaicai váltó tagjaként - 37,10-es idővel lett első. "Lassítottam a cél előtt, és egyáltalán nem voltam fáradt. Úgy éreztem, képes lennék visszamenni a rajtvonalhoz, és lefutni újra a távot" - hencegett a százas világcsúcsa után.

A sprinter fejlődése töretlennek tűnt, a 2009-es berlini világbajnokságon a rövidebb (9.58) és a hosszabb (19.19) sprinttávon is fantasztikus új világrekordot állított fel.

2010-ben sérüléssel bajlódott, és kétszer is kikapott Tyson Gaytől, egy évre rá viszont ismét úgy tűnt, hogy verhetetlen lesz a dél-koreai vb-n. Kétszáz méteren minden idők legjobb nem világcsúcsot érő (19.40) idejével, 4x100-on pedig új világcsúccsal (37.04) szerzett aranyérmet, százon viszont rossz rajt miatt kizárták, honfitársa, Yohan Blake pedig élt a lehetőséggel, és 9.92-vel elhódította Bolt vb-címét.

Forrás: AFP/Mladen Antonov
Blake (jobbra) hátát nézte Bolt

A vb óta Bolt már nem is foglalkozik semmi mással, csak az olimpiával, ahol hármas címvédésre készül. Azt állítja: még az is hidegen hagyja, ha a londoni döntőkig elszenved néhány kellemetlen vereséget.

"Az ilyen dolgok miatt sohasem idegeskedem" - mondta májusban. "Olyan sok mindenen mentem már keresztül, hogy tudom, ha az olimpiáig minden versenyt elveszítek, az sem számít. Csak egy dologra koncentrálok: arra, hogy az olimpián nagy eredményeket érjek el."

Bolt rosszul rajtolt, és csak második lett 100 méteren

Ezzel összhangban el is szenvedett idén néhány kisebb-nagyobb vereséget, rajongói már akkor is felkapták a fejüket, amikor Ostravában mindössze 10.04-gyel sikerült nyernie, aztán június végén következett a jamaicai válogató, ahol elég volt a legjobb három közé kerülni az olimpiai kvótához.

A kingstoni nemzeti stadionban pénteken Bolt pocsékul rajtolt, és nem is sikerült megnyernie a válogatót, amelyen ismét Yohan Blake tört borsot az orra alá.

A 9.75-tel a világ negyedik legjobb idejét futó világbajnok mögött 11 századdal rosszabb idővel másodikként ért célba Bolt, Asafa Powellt mindössze két századdal megelőzve. (Ezzel mindhárman kvótát szereztek.)


A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, a korábbi - 60-tól 400-ig minden távon futó - sprinter, Gyulai Miklós szerint kalapot lehet emelni Blake teljesítménye előtt, de a mostani sikere nem jelenti azt, hogy az olimpián is nyerni fog. "Ugyanazt lehet Bolt második helyére mondani, mint amit Kemény Dénes mondott az amerikai pólótornán elszenvedett vereségek után. Persze nem lehet jó megélni, de messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőle. Most jobb formában volt Blake, de egy válogatót és az olimpiai döntőt nem lehet összehasonlítani. Bolt a nagy tétet el tudja viselni, kérdés, Blake hogyan tudja" - nyilatkozta Gyulai az [origo]-nak.

"Nincs rajtam nyomás, minden rendben, egyszerűen csak szerencsém volt. Jamaica országos bajnoka lettem, és így fogok az olimpiára menni" - mondta szerényen a 100-as siker után Blake, aki hét századdal javította meg az eddigi legjobbját (9.82).

"Nem szabad foglalkoznom ezzel" - próbálta rövidre zárni a vereség elemzését Bolt, aztán magyar idő szerint hétfőn hajnalban még nagyobbat bukott, 200 méteren ugyanis 2007 óta senkitől nem kapott ki.

A magát 200-as specialistának tartó Bolt ezúttal nem rajtolt olyan rosszul, mint százon, végül mégsem nyert: Blake 19.80-as idővel ért célba, három századdal megelőzve olimpiai bajnok honfitársát.

Forrás: AFP/SCANPIX/Heiko Junge
Boltot néha elragadja a hév és a lendület

Ha megnézzük a futást, Bolt mintha nem foglalkozott volna azzal, hogy győz-e, vagy nem, csak arra figyelt, hogy a legjobb három tagjaként meglegyen az olimpiai kvalifikáció. Gyulai Miklós szerint Bolt talán azért nem tepert tiszta erőből, hogy többet írjon a sprinterekről az olimpiára készülő sajtó. "Meglehet, Blake-kel azt akarták elérni, hogy egy kicsit beszéljenek róluk, főleg a fiatalabb jamaicai örülhet annak, hogy a neve forogni fog ezzel a köztudatban."

A kisebb térdsérüléssel bajlódó Bolt nem is tűnt bosszúsnak a vereség után: "Nem jó kikapni, de amíg az edzőm nem aggódik, én sem teszem, márpedig ő egyáltalán nem idegeskedik a vereségek miatt."

Nem egymás ellen, hanem egymásért küzdeni

A 25 éves Bolt és a 22 éves Blake együtt edz, 4x100 méteren közös aranyesélyesei az olimpiának, és nem úgy készülnek Londonra, mint az Újpest és a Fradi egy budapesti fociderbire. "Ők jó barátok, és ha ehhez a jamaicai életérzést is hozzávesszük, nem lehet csodálkozni, hogy nem ölik egymást, és nem fordítanak hátat egymásnak. Én is átéltem ezt, amikor a kilencvenes évek vége felé volt egy jó generáció, és öt-hatan is két tizeden belül futottunk, nem egymás ellen, hanem egymásért is dolgoztunk" - mondta Gyulai.

Így verte Blake 200 méteren Boltot

Az elnök szerint Bolt még biztosan tartogat valamit az olimpiára, ahol a hektikus londoni időjárás is befolyásolhatja majd, hogy a 180 centi magas és 78 kilós Blake, vagy a nála 15 centivel magasabb és 14 kilóval nehezebb címvédő nyer-e majd. "Angliában nem biztos, hogy az történik majd, mint Pekingben, ahol a néphadsereg repülőgépei szétlőtték az esőfelhőket. Bolt ugyan esőben is villámgyors, az időjárás azért nagyon fontos tényező, ami szerintem meghatározza majd a döntőt."

Ezek alapján lehet, hogy Londonban nem fog megismétlődni a pekingi rekordhalmozás, pedig Bolt áprilisban megfogalmazta vágyálmait: a 100 métert 9,4, a 200 métert pedig 19 másodperc alatt szeretné lefutni.