A királyi család sem várta meg a 13 év vakság után maratont futó mongolt

Vágólapra másolva!
Ritkán jegyzik meg egy utolsó helyen célba érkező versenyző nevét, ahhoz kell egy kis plusz, egy baleset vagy egy extra ügyetlen teljesítmény. Az 1992-es barcelonai olimpia maratonfutó számában a mongol Pyambuugiin Tuul (egyes források szerint Pyambuu Tuul) utolsóként, az előtte célba érkezőhöz képest is egyórás hátránnyal fejezte be a versenyt, de már csak az edzőpályán. A nemzeti csúcsot futó sportoló fél évvel korábban még vak volt.
Vágólapra másolva!

Pyambuugiin Tuul 1959. február 17-én született Mongóliában, építőipari munkásként dolgozott, de 1978-ban egy robbanás következtében megvakult. Kétszer is megműtötték, de nem sikerült visszanyernie a látását. Amikor a New York Achilles Track Club meghívta az 1990-es maratonra, akkor, mint fogyatékkal élő egy kísérőt kapott, és öt óra alatt célba is érkezett.

1992. januárjában végre sikeres szemműtéten esett át, így megkezdhette a felkészülést az olimpiára. A 112 indulóból 25-en nem értek célba, ő a 87. helyen, utolsóként, 4:00:44 óra alatt teljesítette a távot, majdnem egy órával volt lassabb az utolsó előtti maldív-szigeteki riválisánál.

Amikor megkérdezték tőle, miért volt ennyire lassú, azt válaszolta: "Nem, egyáltalán nem voltam lassú. Így gondolkodik az új mongol rekordról?"

Egy másik újságíró feltette neki a kérdést, ez volt-e élete legszebb napja, amire meglepetésre nemmel válaszolt.

"Hat hónapja még teljesen vak voltam, csak úgy tudtam edzeni, hogy egy segítő folyamatosan kísért és irányított. De 1991-ben egy humanitárius orvos csoport érkezett Mongóliába, és az egyik doktor azt mondta, egy egyszerű műtéttel meg tud gyógyítani. A beavatkozás sikerült. Szóval nem ez a maratonfutás volt életem legszebb napja, hanem az, amikor hosszú évek után megláthattam a feleségemet és a két lányomat. Mind gyönyörűek voltak!" - mesélte.

A viadal szervezői nem hittek abban, hogy valaki még befuthat, így a stadionban a királyi család részvételével már tartott a záróünnepség. A motoros rendőrök és mentősök kíséretében a futót végül a bemelegítő pályára irányították, ahol üresség és csendes félhomály fogadta, így ért célba.

A maratonfutók különc figurák, az olimpiák történetében ugyanis nem egyedülálló a mongol sportoló esete. 1968-ban a tanzániai John Akhwari a táv 19. kilométerénél rosszul lett, elesett, csúnyán lehorzsolta a térdét, megütötte és kificamította a vállát. Ám nem adta fel, 65 perccel az első helyezett etióp Mamo Wolde mögött utolsóként célba ért. Amikor megkérdezték, miért nem adta fel, azt mondta: "Az országom nem azért küldött, hogy rajthoz álljak, hanem azért, hogy célba érjek!"

1996-ban az afgán Abdul Baser Wasigi közel négy és fél óra alatt tette meg a 42 km-t, Atlantába érkezve ugyanis megsérült, így a táv nagy részén gyalogolt. Miután az utolsó előtti szomáliai is másfél órával korábban célba ért, a stadionban már csak a záróünnepségre készülő munkásokat találta, akik megünnepelték, és az olimpia hősének nevezték a sportolót.