A női Phelps lehet a 47-es lábú úszónőből

Vágólapra másolva!
Akár a női Michael Phelpsként is emlegetheti a világ London után az amerikai úszóválogatott 17 éves női tagját, a 47-es lábméretű, 187 centi magas Missy Franklint, aki - a nők versenyében eddig egyedülálló módon - hét számban próbál szerencsét a jövő héten kezdődő olimpián.
Vágólapra másolva!

Franklin egyéniben 100 és 200 méteres gyorsúszásban, 100 és 200 méteres hátúszásban, a 4x100-as és a 4x200-as gyorsváltóban, valamint a 4x100-as vegyesváltóban is indul - és mindegyikben legalább a döntőre esélyes.

Amennyiben a coloradói születésű úszónak sikerülne hét érmet szereznie, akkor rekordot dönt, eddig ugyanis a nők közül még senki nem nyert hatnál több érmet olimpián (a német Kristin Otto 1988-ban hat aranyat szerzett).

Nem esélyes mindegyik számban, de a 100 és a 200 méteres hátúszáson az elsők közé várják, csakúgy, mint a 4x100-as gyorsváltóban, ami nem rossz egy középiskolai tanulótól.

"Úgy gondolom, Missy nem csak a mostani olimpián szerezhet érmeket az Egyesült Államoknak. Bizonyosan tagja lesz a nagy úszók következő nemzedékének" - nyilatkozta Teri McKeever, az amerikai női csapat vezetőedzője.

A hátúszó tehetségére már 2008-ban felfigyeltek, igaz, a a pekingi olimpiai válogatón, 13 évesen még nem járt sikerrel. 2011-ben megnyerte karriere első vb-érmét Sanghajban, és meg sem állt ötig: három aranyat (200 hát, 4x200 és 4x100 gyors), egy ezüstöt és egy bronzot vitt haza Kínából. Ezt követően a nemzetközi szövetség hivatalos magazinja az év női úszójának választotta.

Forrás: AFP/Getty/Al Bello

Nemsokára el kell döntenie, hogy az amatőr státuszt megtartva egyetemre megy-e, vagy pedig szponzorok által támogatott profi lesz, a hírek szerint a pénzzel mit sem törődve az első variációt fogja választanai.

Franklin számára nagyon fontos a család, állítja, az, hogy a hozzátartozói és a barátai megnézik az úszásait, nyugodtabbá teszi. "Tudom, hogy bármi is történik, utána a családommal haza fogok menni."

A tinédzser - aki ötéves kora óta úszik - jövő szombaton kezd Londonban, méghozzá a 4x100 méteres gyorsváltóval.