Nagy bravúr kellett az első magyar éremhez

Csernoviczki Éva
Vágólapra másolva!
Csernoviczki Éva nagy küzdelemben, hosszabbításban iponnal győzte le a világelső Tomoko Fukumit a 48 kilogrammos cselgáncsozók bronzmeccsén.
Vágólapra másolva!

Hatalmas bravúrt hajtott végre a 48 kilogrammos cselgáncsozók között induló Csernoviczki Éva, aki a japán világranglista-vezető, Tomoko Fukumi legyőzésével megszerezte a magyar csapat első érmét a londoni olimpián.

Sikerének értékét növeli, hogy eddigi mindhárom összecsapásukat elvesztette, ráadásul magyar dzsúdós az 1992-es barcelonai olimpia óta nem szerzett érmet. A rendes játékidőben Csernoviczki tűnt aktívabbnak, de végül egyiküknek sem sikerült végigvinni egy akciót. Az összecsapás felénél a japánt megintették a bírók. Egy perccel a vége előtt az ellenfél indított egy támadást, amit Csernoviczki megkontrázott, de a földharcban nem szerzett pontot. Negyvenöt másodperc volt hátra, amikor Csernoviczkit is figyelmeztették.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Csernoviczi Éva nagyot küzdött - további képek a fotóra kattintva!

Következett a háromperces, az első pontig tartó hosszabbítás, melynek elején a japán nekiugrott Csernoviczkinek, aki azonban jól védekezett. A vezetőbíró ekkor elküldte szőnyeg mellől edzőjét és édesapját, Csernoviczki Csabát, a tatabányai dzsúdós pedig közvetlenül ezután egy ippont érő dobással kiharcolta a győzelmet.

A 25 éves Csernoviczki Éva a pekingi olimpián a hetedik helyet szerezte meg, a 2011-es világbajnokságon pedig bronzérmes lett. Londonban győzelemmel nyitott, a negyeddöntőben kikapott, majd a vigaszágon ismét győzött, így jutott el a bronzmérkőzésig.