Doppinggal vádolták, hererákja volt egy olimpikonnak

Jacob Gibb (b) and Sean Rosenthal, strandröplabda
Vágólapra másolva!
Tiltott szerek használata miatt eltiltották Jake Gibb amerikai strandröplabdázót az olimpia előtt másfél évvel. A sportoló vérében abnormálisan magas hormonszintet mértek, ami a szteroidokat használóknál, a terhes nőknél és a hererákosoknál jellemző. Gibb így tudta meg, hogy beteg, egy nappal a műtét előtt pedig azt, hogy a felesége gyereket vár.
Vágólapra másolva!

Miután tavaly egy második vizsgálat egyértelműsítette, hogy Jake Gibb rákos, feloldották az eltiltását, de a strandröplabdás úgy gondolta, az olimpiát így is kell hagynia. "Kemény egy ilyen álomról lemondani, de a legnehezebb az volt, hogy elmondjam az embereknek. Mert amikor először kimondtam, akkor kezdtem valóságosnak érezni" - írta a honlapján.

A sebészeti beavatkozás után azonban kiderült: Gibbnél nincs szükség kemoterápiára. Elkezdett újra versenyezni, és partnerével, Sean Rosenthallal az olimpia előtti legutolsó kvalifikációs tornán megszerezték a kvótát.

Forrás: AFP/Daniel Garcia
Gibb (balra) megcsinálta

Gibb így már kétszer szerepelt olimpián - és kétszer élte túl a rákot, 2004-ben ugyanis bőrrákja volt. "Mintha nem is velem történt volna. Nem tudtam erről a betegségről semmit, nem tudtam, hogyan reagáljak."

Gibb és Rosenthal Pekingben ötödik lett, Londonban pedig győztes meccsel nyitott, de a másodikon kikapott a lengyelektől.

A sportoló nem szívesen beszél a betegségéről, ahogy a társa sem: "Elsőre nehéz volt ezzel szembesülni, de Jake annyira erős. Ugyanolyan keményen dolgozott, mint bárki más."

Gibb vérében 2010-ben mutattak ki túl magas alfa fetoprotein-szintet. A sportoló ügynökségének szóvivője, Hans Stolfus így tekint vissza azokra az időkre: "Gibb életét gyakorlatilag az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége mentette meg."

A sportoló ugyanis tudta, hogy tiszta, ezért az interneten rákeresett, hogy mi okozhat túl magas alfa fetoprotein-szintet; a terhességen kívül csak a hererákot találta.

Kiírták a műtét időpontját, majd egy nappal azelőtt, hogy eltávolították volna a beteg herét, kiderült: Gibb felesége terhes.

Forrás: AFP/Daniel Garcia

"Megküzdeni a rákkal, miközben a feleségem várandós, és megélni, hogy gyerekem születik, mialatt turnézunk, óriási terhet rakott a vállamra" - mondta videoüzenetben a honlapján. "Akkor értettem meg, mennyire sokat jelent az egészségem és a családom."

Tíz nappal a műtéte után kiderült, hogy nincs szükség kemoterápiára. Rosenthallal újra versenyezni kezdtek, gyűjtögették a pontokat és kapaszkodtak felfelé a ranglistán. Végül, az utolsó selejtezőn megelőzték a Nick Lucena, Matt Fuerbringer kettőst, ezzel megszerezték a második amerikai strandröplabdás kvótát.