Tartott a hazai pálya előnyétől Berki edzője

Vágólapra másolva!
Kovács István, Berki Krisztián edzője azt mondta, a lólengés olimpiai döntőjében utoljára pódiumra lépő Louis Smith gyakorlata után átfutott benne, hogy lehet, csak az ezüst jut tanítványának. Kovács szerint Berki könnyedebben tornázott, és bár a megérkezés után még nem volt megfelelő szinten, akkor hozta magát, amikor a legfontosabb volt. Az edző nagyon sokat öregedett
Vágólapra másolva!

Kovács István azt mondta, amikor Louis Smith befejezte a gyakorlatát, arra gondolt, az angol most mutatta be a legjobb produkcióját. "Mind a ketten nagyon jó gyakorlatot mutattak be, amivel Krisztián jobb volt, hogy könnyedebben adta elő a gyakorlatát, nem olyan erőltetetten. Kicsikét féltem, hogy a hazai pálya miatt a pontozók Smith felé húznak majd, és amikor az angol leugrott a lóról, azt gondoltam, lehet, hogy az ezüst lesz a miénk. Szerencsére ahogy nekem, úgy a pontozóknak is jobban tetszett Krisztián gyakorlata" - nyilatkozta Kovács István, az újdonsült olimpiai bajnok edzője.

Kovács elmondta, hogy a megérkezés után az első hét nem volt könnyű, nem olyan felkészülten érkeztek ki, mint más világverseny előtt, amiben közrejátszott, hogy Berkinek fájt a válla. "Az első héten kicsit féltem, akkor sem fejben, sem mozgásilag nem volt Krisztián azon a szinten, amit megszoktam tőle, de tudtam, hogy a verseny hetében formába fog jönni."

Tanítványához hasonlóan Kovács sem ünnepelt ugrándozva, kitörő örömmel, azt mondta, inkább magában szokott, de egyelőre még nem fogta fel, mit is vittek véghez, és nagy ürességet érez. Az edző szerint Berki az a típus, aki szeret versenyezni, nem összenyomja, inkább feldobja a tét, kettőjük közül inkább Kovács az, aki izgulni szokott. "Azok a sportolók, akik nagy tehetséggel vannak megáldva, akkor tudják a legjobb formájukat hozni, amikor a legnagyob szükség van rá."

Kovács kitért a szintén döntőbe jutó, de ott egy hiba miatt végül nyolcadikként záró Hidvégi Vidre is, aki szerinte elsiette a gyakorlatát, pedig példamutatóan dolgozott, és akár az éremre is lehetett volna esélye. A sajtótájékoztatón felmerült a kérdés, milyen hatása lehet a magyar tornasportra Berki aranyának, a sportoló erre azt felelte, hogy erről a főtitkárt és a szövetség elnökét kell megkérdezni, Kovács a listához még hozzávette Borkai Zsolt MOB-elnököt is, és abban bízik, több gyerek kezd majd el tornázni, több támogatás jut majd a sportágnak, és jut majd pénz annak a csarnoknak a felújítására, ahol az olimpia előtti kánikulában 36 fokban zajlottak az edzések.