Sterbik: Többet vártam a magyar csapattól

Nagy László, férfi kézilabda-válogatott, olimpia, london 2012, magyarország - spanyolország
Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos, a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a váratlan átlövőgólok és a beállós nem megfelelő semlegesítése okozta a spanyolok elleni 11 gólos vereséget a londoni olimpián. Mocsai szerint a spanyol beállós, Julen Aguinagalde góljainak a fele szabálytalan volt, spanyol kollégája pedig annak örült, hogy Nagy Lászlót többé-kevésbé sikerült kikapcsolniuk.
Vágólapra másolva!

A mérkőzés élő közvettíése

A magyar csapat jobbszélsője, az egy gólig jutó Harsányi Gergely szerint az első félidőben az volt a legfőbb probléma, hogy nem tudták megoldani a spanyol beállós, Aguinagalde elleni védekezést, erről árulkodik a nyolc dobott gólja. A második félidőben hiába sikerült ezen a téren feljavulni, a spanyolok esélyt sem adtak, de Harsányi azt ígérte, a csapat minden erejét össze fogja szedni a szerbek elleni, továbbjutásról döntő meccsre.

"Okosan, de teljes erőbedobással kell majd küzdenünk, mindent fel majd tennünk az utolsó csoportmeccsre" - mondta a magyar válogatott tízese.
Nagy László szerint a pocsék helyzetkihasználás volt a döntő, és támadásban mindenképp javulni kell a szerbek elleni.

"Tudtuk, hogy ilyen csoportunk lesz, de azt nem vártam, hogy a horvátoktól és a spanyoloktól is ilyen sima vereséget szenvedünk. Tizenkét évig Barcelonában játszottam, így más volt számomra ez a meccs. Emocionálisan próbáltam ezeket a dolgokat kikapcsolni, hellyel-közzel sikerült, de egy kicsit fegyelmezettebben kellett volna végrehajtani a dolgokat, akkor jobban partiban tudtunk volna maradni. A szerbek elleni meccs az utolsó lehetőségünk, megpróbáljuk morálisan összeszedni a csapatot, és támadásban mindenképpen előbbre kell lépnünk. Nem kell bravúr a szerbek ellen, csak önmagunkat ellen adnunk".

Mocsai Lajos szövetségi kapitány azt mondta, két ellentétes félidőt láttunk, az elsőben koncentráltan és jól játszott a csapat, de két dolgot nem sikerült megoldani. "A spanyoloktól várható keresztmozgásos támadásokból váratlan, elkerülhető átlövés gólokat kaptunk, ráadásul a beállóst nem tudtuk megfelelően semlegesíteni. Utóbbihoz hozzátartozik, hogy bár még vissza kell néznem dvd-ről, de az Aguinagalde által szerzett gólok fele szabálytalan volt, mert a beállós rendre beleül a védő ölébe, és belöki a hatoson belülre, ezzel hozza helyzetbe magát. A klubcsapatomban volt olyan, hogy megoldottuk ellene a védekezést, és gól nélkül zárt, de itt, ahol napról napra kell készülni, nem sikerült".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mocsai szerint előzetesen is tudni lehetett, hogy a januári Eb első négy helyezettje, amely Londonban a csoportunkban található, csapatépítésben, játékosállományban, és közös munkában is előrébb tart. A négy közül a szerb van reális közelségben a magyar csapathoz, Mocsai azt mondta, megpróbálja a válogatott megcsinálni azt a bravúrt, ami a továbbjutáshoz szükséges.

A kapitány elismerte, a hajrában már igyekezett pihentetni pár játékost, hogy ne legyenek kilúgozva a sorsdöntő meccs előtt, és hozzátette, ilyen kapusteljesítménnyel nehéz rangadót nyerni (Mikler huszonhat, Fazekas nulla százalékkal védett, a másik oldalon Sterbik negyvennel).

A spanyolok vajdasági származású kapusa, a korábban Veszprémben is megfordult Sterbik Árpád azt nyilatkozta, amit az első félidőben láttunk, az volt a reális képe a meccsnek és a két csapat közti különbségnek.

"Az utóbbi időben szoros meccseket játszottunk, ez is annak indult. Mi, kapusok nem védtünk jól, sok gól esett az első pár percben. Valahogy furcsának tűnik a meccs, mert nagyon könnyen nyertünk. Többet vártam a magyar csapattól. Nem tudom, mi történt, mert a magyar válogatott sokszor bemutatta már az erejét, hiszen az olimpia előtt megverte Franciaországot idegenben, Londonban pedig a dánokkal egy jót meccselt. Ez egy komoly csapat, és sok szerencsét kívánok neki."

Valero Rivera, a győztes csapat szövetségi kapitánya a fő problémának Nagy Lászlót kikapcsolását tartotta, de úgy véli, összességében sikeresen semlegesítették a Barcelonából Veszprémbe igazoló klasszist. Rivera úgy látta, a második félidőben támadásban és védekezésben is jelentősen javult csapata, amely az utolsó fordulóban a dánokat tizenegy góllal verő horvátokkal találkozik majd. A magyar válogatott utolsó csoportellenfele az Eb-ezüstérmes Szerbia lesz, a meccsre magyar idő szerint hétfőn 10.30-as kezdéssel kerül sor.