Minden magyar döntőbe jutott kajak-kenuban

London 2012, olimpia, férfi kajak négyes, Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman
Vágólapra másolva!
A férfi kajak négyes, Kozák Danuta és a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros is bejutott a döntőbe a londoni olimpián. Előbbi kettő futamgyőztesként, míg Kovácsékat pár centivel megelőzték a németek, ennek azonban nincs jelentősége.
Vágólapra másolva!

Átvészeli Kati nénit a sokat próbált kajakos

A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyes a második futamban szerepelt, és a cseh négyessel vívott kiélezett küzdelmet az első helyért. Végül alig több mint egy tizeddel ért előbb a célba a magyar hajó. Az első futamban a szlovákok nyertek - a magyarokénál rosszabb idővel -, így ott ők spórolták meg maguknak a középfutamot. A mezőny további nyolc hajója kedden még egyszer vízre száll.

Forrás: AFP/Francisco Leong

Az 500 méteren induló Kozák Danutának két pályát is teljesítenie kellett, az első, az előfutam teljesen tét nélküli volt, ezzel együtt azért - edzésképpen - megnyerte. A folytatásban, szűk másfél órával később aztán már nehezebb feladat várt rá, hiszen a nyolc hajót számláló középfutamból csak a legjobb kettő (és a három futam két legjobb harmadikja) léphetett tovább. A Domino Honvéd kajakosa tavaly, a szegedi világbajnokságon és az idén júniusi, zágrábi Eb-n is ezüstérmet nyert ebben a számban, így egyértelműen esélyes volt a továbbjutásra. Ennek megfelelően végig ellenőrzése alatt tartotta a futamot, már száz méter után az élre állt, és szép, egyenletes csapásokkal haladt a cél felé. Csak a dán Hansen és a svéd Paldanius tudott vele tartani, de ők is csupán díszkíséretet adtak, mert végül Kozák magabiztosan, egy hajóhossz előnnyel győzött.

"Ez a győzelem egy kicsit az ellenfeleknek is szólt. Bár nem volt muszáj nyernem, az önbizalmamnak jót tett a siker. Egy kicsit zavart a szél és a hideg, otthon, a kánikulában nem tudtunk felkészülni ezekre a körülményekre" - nyilatkozott a parton Kozák.

Később kiderült, hogy egy nagy riválissal kevesebbel kell majd számolnia a csütörtöki döntőben, a németek négyszeres olimpiai aranyérmes kajakosa, a szám friss Európa-bajnoka, Katrin Wagner-Augustin ugyanis csak negyedik lett középfutamában, így nagy meglepetésre nem került a legjobbak közé.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa párosnak sem volt izgulnivalója az első futamban, a címvédő páros remek pályát ment, harmonikusan evezve, favorithoz méltó magabiztossággal utasították maguk mögé riválisaikat, köztük a világbajnoki címvédő osztrák Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz kettőst.

A pontosan egy órával később kezdődő középfutamban az első négy hely ért finálét, Kovácsék nagyot harcoltak az újabb futamgyőzelemért, ez azonban ezúttal nem jött össze. Féltávnál a németek egysége, Franziska Weber és Tina Dietze vezetett, de a különbség minimális volt. A magyarok aztán a hajrában mindent elkövettek, a nem fáradó rivális azonban hét századmásodperccel előbb érte el a célvonalat.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kovács és Douchev-Janics a verseny után nem jött ki a partra nyilatkozni, elevezett levezetni.