Véget ért a pólós aranykorszak

Maurizio Felugo, férfi vízilabda, magyarország-olaszország
Vágólapra másolva!
A címvédő férfivízilabda-válogatott 11-9-re kikapott az olaszoktól, így nem jutott be a legjobb négy közé a londoni olimpián. Az utolsó három olimpiát zsinórban megnyerő válogatott számára véget ért egy csodálatos korszak.
Vágólapra másolva!

Olimpiai vízilabda-torna, negyeddöntő:
Magyarország - Olaszország 9-11 (2-2, 2-3, 1-3, 4-3) - élő közvetítés
Vízilabdacsarnok, 4000 néző, vezette: Georgiosz Sztavridisz (görög), Alan Balfanbajev (kazah)
Magyarország: Szécsi Zoltán - Varga Tamás, Kásás Tamás 2, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Biros Péter 1, Hárai Balázs, csere: Madaras Norbert 3, Varga Dénes 2, Szivós Márton, Varga Dániel 1, Steinmetz Ádám
az olasz góldobók: Pietro Figlioli, Christian Presciutti, Maurizio Felugo 3-3, Amaurys Perez, Alex Giorgetti 1-1

A magyar pólócsapat fokozatosan javuló játékot mutatott eddig az olimpián. A szerbektől elszenvedett, csúnya 14-10-es vereség után Montenegró ellen már jobban ment a játék, de a második meccsét is elveszítette 11-10-re a Kemény-csapat. Románia ellen - még mindig gyenge védekezést bemutatva - 17-15-re sikerült nyerni, a britek elleni edzőmeccs (17-6) után a legutóbbi olimpiai ezüstérmes Egyesült Államok ellen végre sikerült jó játékkal 11-6-ra győzni. Ezzel csoportharmadik lett a magyar csapat, és a másik ág másodikját, a tavalyi világbajnok Olaszországot kapta a negyeddöntőben.

Az olaszok Ausztráliát, Kazahsztánt és Spanyolországot is három-három góllal múlták felül, ikszeltek a görögökkel, a horvátoktól viszont nagy zakót kaptak (11-6). Ha csak a statisztikára hagyatkoztunk, akkor szinte le sem kellett volna játszani a meccset, mivel idén ötből négyszer vertük őket, de Kemény Dénes szerint egy olasz-magyar meccs nem hasonlítható össze egy olasz-magyar olimpiai negyeddöntővel.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Kattintson a további képekért!

Magyar kapufával kezdődött a meccs, a két csapat eleinte ide-oda úszkált eredmény nélkül, majd a második előnyünket a kapu előtt kiemelkedő Kásás használta ki. Az olaszok sajnos gyorsan válaszolni tudtak, de Varga Dénes közelről büntetett, sőt, Steinmetz Ádám leheletfinom ejtésénél már a közönség háromnegyede emelkedett gólra várva, a léc azonban kisegítette az olaszokat. Perez átlövésével így 3-1 helyett 2-2 lett, majd a második felvonás elején Felugo is távolról lőtte át a magyar védelmet.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Kattintson a további képekért!

Sajnos az olaszoknak megtetszett az az állapot, hogy a magyar válogatott fut utánuk, és hiába egyenlítettünk előbb Madaras, majd Varga Dániel révén, az első félidőt Figlioli távoli, kapufáról bevágódó bombája zárta, így 5-4-es hátrányban volt a címvédő.

Magyar góllal kezdődött a harmadik negyed, Madaras kapásból tette be a bal sarokba, de 5-5-nél megtorpant a magyar csapat, kapufára és kapusba lőtt emberelőnyös helyzetek következtek egymás után, miközben az olaszok kíméletlenek voltak, és Giorgetti ötméteresével már három góllal elhúztak.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Kattintson a további képekért!

Nyolc perce volt a magyar csapatnak, hogy ledolgozza ezt a tetemes hátrányt, és bár Biros ötöse beakadt, az olaszok egy megúszásból ismét visszaállították a háromgólos differenciát, és már csak öt perc volt hátra. Maradt izgalom a végére, mert Kásás és Varga Dénes is halálpontosan lőtt, visszajöttünk egy gólra, meg is volt a lehetőség az egyenlítésre, de nem sikerült, Felugo pedig nagyon messziről foszlatta szét elődöntős álmainkat. Madaras gólja már nem osztott, nem szorzott, radásul az utolsó másodpercben kaptunk még egyet, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat zsinórban nyert három olimpiai bajnoki cím után nem jut a négy közé Londonban.

A magyar válogatott az ötödik-nyolcadik helyért játszhat, a következő ellenfele Ausztrália lesz, pénteken.