A csodálatos mentéssel sem jött össze a pólóbronz

Vágólapra másolva!
Végig kapaszkodott az ausztrálok után a magyar nőivízilabda-válogatott az olimpiai bronzmeccsen. Az utolsó pillanatban sikerült egyenlíteni egy pimasz góllal, de a hosszabbítás megint az ellenfélé lett, amely 13-11-re nyert.
Vágólapra másolva!

Olimpiai nőivízilabda-torna, a 3. helyért:
Magyarország - Ausztrália 11-13 (1-2, 3-5, 4-3, 3-1, 0-1, 0-1) - hosszabbítás után - élő közvetítés
Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Adrian Alexandrescu (román), Dragan Stampalija (horvát)
Magyarország: Bolonyai Flóra - Antal Dóra 1, Szücs Gabriella 2, Drávucz Rita 2, Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 2, Menczinger Katalin, csere: Kisteleki Hanna, Czigány Dóra, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, Csabai Dóra 1, Gangl Edina (kapus)
Az ausztrál góldobók: Gemma Beadsworth 4, Ash Suthern, Rowie Webster, Holly Lincoln-Smith 2-2, Nicola Zagame, Jane Moran, Kate Gynther 1-1

Szenzációs napja volt a magyar sportnak, hiszen Risztov Éva és a kajak-kenusok révén estig két-két arany-, illetve ezüstérmet tudtunk felmutatni az olimpián. A remek befejezést a bronzért játszó női pólósoktól vártuk. Merész András nagyon fiatal csapata a spanyolok elleni elődöntőben hatalmas csatában kapott ki, de a játékosok akkor egyöntetűen azt mondták, nem az elúszott döntőt siratják, hanem a bronzmeccsen igyekeznek kárpótolni magukat.

Két kihagyott magyar helyzettel kezdődött a meccs, majd a harmadik percig kellett várni az első gólra, amelyet az ausztrálok szereztek. Erre egy Keszthelyi-góllal válaszolt a magyar csapat. Az első nyolc perc után 2-1-re vezettek az ausztrálok, akik nagyon kemény pólót játszottak, inkább birkóztak, semmint vízilabdáztak, és ez a taktika nagyon nem jött be Merész András együttesének.

Forrás: AFP/Carl Court
Kattintson a további képekért!

A bírók nem büntették kellőképpen az ellenfél durva játékát, a magyar csapat kapott néhány emberelőnyt a nyitónegyed második felében, de ezeket nem tudta gólra váltani. A második negyed gólesőt hozott, az ausztrálok két Southern-góllal növelték előnyüket, Drávucz tudott csak közben emberelőnyből betalálni. Bujka zseniális csavargólja csak szépségtapasznak volt jó, az ellenfél ugyanis meg sem állt öt gólig, így 7-4 volt az állás a szünetben.

Amikor a harmadik negyed elején Webster felavatta a csereként beállt Ganglt, nagyon távolinak tűnt az érem, de a Merész-csapat óriási zárkózásba kezdett, és Szücs, Drávucz, valamint Csabai góljaival már csak egy volt a hátrány. Lincoln-Smith Bujkát másolva szép gólt csavart, majd a magyar center ötméterese után egy vitatott szabálytalanság után használta ki, hogy üresen maradt a kapunk előtt.

A negyedik negyed elején tehát kettővel mentek az ausztrálok, de Keszthelyi szerencsétlenül ért bele egy ejtésba, a labda pedig behullott a léc alá, így ismét messze volt a dobogó. Keszthelyi aztán egy felsősarkossal javított a túloldalon, és Szücs becsorgó lövése után ismét reménykedhettünk. Szücs kapufája és Keszthelyi gyenge lövése után szinte már az ausztrálok nyakában volt a bronz, de Antal helyzetfelismerése hosszabbítást ért: az egri pólós a kapust leszerelve egyenlített az utolsó másodpercben, a labda dudaszóra vánszorgott át a képzeletbeli gólvonalon.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kattintson a további képekért!

Abban bízhattunk, Drávuczék lemásolják a férfi kéziseket, akik Izland ellen győztesen vívták meg a csatát a thrillerbe illő végjáték után, de a hosszabbítás első három percében csak az ausztrálok voltak eredményesek Beadsworth révén.

Az ausztrálok kemény védekezésével nem tudott a hosszabbításban mit kezdeni a magyar csapat, ráadásul amikor 35 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért támadhattunk volna, a bírók elvették a labdát. Beadsworth ejtésével alakult ki a 13-11-es végeredmény, a magyar csapat fantasztikusan küzdött, és ha együtt marad, Rióban, a következő olimpián már a favoritok között lesz.