A kis tömzsi lábaim vittek a végén - Risztov Éva utat is építene, ha megkérnék

risztov éva, hosszútávúszás
Vágólapra másolva!
A visszavonulása előtt már utált lemenni az uszodába, egy telefonhívás azonban mindent megváltoztatott. A csütörtökön olimpiai aranyérmet nyert Risztov Éva nagyon hálás Debrecennek, mert úgy érzi, ott önmaga lehet, egy hétköznapi ember, aki úszik, és visszatért.
Vágólapra másolva!

Ő az én Évikém marad - Risztov anyja szörnyűnek látta az úszóversenyt

Risztov Éva olimpiai győzelme nemcsak azért hihetetlen, mert a 10 km-es hosszútávúszásban meg tudta valósítani a kamikaze taktikáját, hanem azért is, mert a legritkább esetben fordul elő, hogy valaki hosszú kihagyás után ilyen sikert érjen el.

Példaként említhetjük az ausztrál Ian Thorpe-ot, aki a 2000-es és 2004-es olimpián összesen öt aranyat nyert, majd 2006-ban visszavonult, és hiába jelentette be 2011-ben, hogy a londoni olimpia miatt visszatér, nem sikerült kijutnia. Risztov a 2002-es berlini úszó-Eb-n négy, a 2003-as barcelonai világbajnokságon három ezüstöt nyert, majd 2004-ben, az athéni olimpián negyedik lett 400 vegyesen, éppen ezért mindenkit meglepett, amikor 20 évesen bejelentette, hogy visszavonul.

Utólag elmondta, úgy érezte nem tud már fejlődni, ráadásul utált lemenni az uszodába, és három éven keresztül nem is hiányzott neki az úszás. "Annyira jó volt az a három év, hogy azt el sem tudom mondani. Kellett az az időszak, hogy értékelni tudjam azt, amit most csináltam. Ha most 876. lettem volna, akkor is boldog lettem volna, mert tudtam, mindent megtettem, hogy a legjobb lehessek" - mondta az újdonsült olimpiai bajnok.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Risztov 2009-ben egy telefonhívás hatására döntött a visszatérés mellett, a vonal másik végén Orendi Mihály, a Debreceni Sportiskola ügyvezetője volt, aki azt mondta neki, jöjjön le Debrecenbe, próbálja meg ismét az úszást. "Mindent tudott rólam, teljesen felkészült belőlem, és mivel nagyon szimpatikus volt, azt mondtam, vágjunk bele, de nem ígértem neki, hogy olimpiai bajnok leszek. Ez az aranyérem az ő érdeme is, hogy elhitette velem, hogy képes lehetek nagy eredményre. Mindig azt mondom, le kell jönni, és meg kell nézni, hol edzem: az uszoda tiszta, új, minden megvan benne, ami kell, nekem vannak a legjobb körülményeim ott. Hálás vagyok Debrecennek, és az ottani embereknek, mert ott nem kellett többet mutatnom annál, ami vagyok, önmagam lehetek: Risztov Éva, egy rendes, aranyos kislány. Imádok ott lakni, mert engem ott szeretnek, és nem azért, mert olimpiai bajnok lettem".

A 27 éves sportoló elismeri, voltak olyan pillanatai, amikor megtört, de ilyenkor mindig segítettek neki azok, akik mellette állnak. Az edzések alapján tudta, hogy képes lehet egy nagy eredményre, de ő az a típus, aki nem mindig hiszi el, hogy tényleg jó lehet, kell hozzá a barátok megerősítése is. "Egy ismerősöm egyszer azt mondta, tudja, hogy egyszer meg fogok nyerni egy nagy versenyt. Nagyon örülök, hogy igaza lett, és hogy nem kellett Rióig várnom" - mesélte mosolyogva Risztov.

A londoni nyolcadik aranyérmesünk az olimpián a 4x100-as gyorsváltóban, valamint 400 és 800 gyorson is úszott, a váltóban csak beugró volt, 400-on 16., 800-on 13. lett. Mint mondta, ezek a számok inkább ráhangolódásnak számítottak a 10 km előtt, bár a medencében is odatette magát. Egy barátja meg is jegyezte a 800 méter után, szeretne a világon a tizenharmadik legjobb fogorvos lenni.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Igyekszem mindenben helyt állni, ha Debrecenben megkérnek, hogy építsek utat, akkor azt is megcsinálom. Megkértek, hogy ússzak a váltóban, mondták, hogy nincs elvárás velem szemben, odaálltam, megcsináltam, nem is érte szó a ház elejét. Ettől csak poénosabb a mostani győzelmem, kompenzálja, hogy a medencében nem tudtam pontot szerezni" .

Risztov már a tavalyi, sanghaji vébén is nagy dobásra készült hosszútávúszásban, de akkor kizárták, aminek a mai napig nem tudja az okát. Az a verseny viszont jó lecke volt, építkezett belőle, és eldöntötte, azt a taktikát választja majd, ami a Tour de France-on általában nem szokott bejönni, vagyis élre áll, és megpróbál a végéig ott ragadni. "Ha onnan halok meg, akkor tiszta lesz a lelkiismeretem a verseny után, mert legalább megpróbáltam" - hangzik az érv a stratégia mellett.

A mostani mindössze a hetedik 10 km-es versenye volt. Úszás közben fizikailag tökéletes állapotban érezte magát, amiben szerepet játszott, hogy Széles Sándor csapatával, a két Gyurta fivérrel készült együtt. Risztov szerint a 10 km fejben dől el, ő pedig ezen a téren is rendben volt. "Tudtam, hogy a végére maradt még erőm, több hajrát indítottam, és nagyon örülök, hogy a kis tömzsi lábaim vittek a végén, maradt bennük erő. Végig tudtam, hogy mit csinálok, tudtam uralni a testem, mert ez az egész verseny arról szól, hogy fejben tudd, mennyi van benned. Voltak ugyan holtpontok, de nagyon könnyen átlendültem rajtuk. Nagyon sokat köszönhetek a pszichológus Lénárt Ágotának, aki az elmúlt egy hétben nagyon fontos munkát folytatott velem. Ez nem két-három perc, hanem két óra."

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Risztov nem tagadja, érez elégtételt azokkal szemben, akik nem bíztak benne és megvonták tőle a támogatást, de nem akar a múlttal foglalkozni. "Az vesse rám az első követ, aki ezt meg tudja csinálni. Lehet, hogy több szeretetet kapok, vagy több támadás ér majd most, hogy olimpiai bajnok lettem, de én Debrecenben élek, engem ott szeretni fognak. Az, hogy ki mit gondol, a legkevésbé sem érdekel."

Fiatal korban nehéz feldolgozni a hirtelen jött sikert, Risztov azt mondja, neki is nehéz volt, de most olyan emberek állnak mellette, akik visszahúzzak a földre. "Hatalmas dolog, hogy olimpiai bajnok vagyok, de ha hazamegyek, ugyanaz az ember leszek. A jövőmet akarom építeni, például befejezni az egyetemet. Szóval egy hétköznapi ember vagyok, aki úszik, és visszatért. Egy barátomnak mondtam, hogy ha olimpiai bajnok leszek, akkor baseballsapkában és napszemüvegben megyek le bulizni, de nem azért, hogy ne ismerjenek fel, hanem mert így laza. Most már így kell lemennem, mert megígértem neki."