Kati néni puszija hajtotta Kammerert

olimpia, london 2012, ezüstérmes a kajak négyes, Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
Vágólapra másolva!
Elégedettek a versenyzők és elégedett Fábiánnék Rozsnyói Katalin is a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta kajaknégyes ezüstérmével. Az edző szerint versenyzői kiadtak mindent magukból, teljesítményük pedig bebizonyította, hogy igaza volt a válogatás körüli vitákban.
Vágólapra másolva!

"Hajrá öreg!" - mondta, majd megpuszilta Kammerer Zoltánt Fábiánné Rozsnyói Katalin még a stégen, mielőtt a férfi kajaknégyes elindult volna az olimpiai döntőben. A végül ezüstérmes hajó első embere a futam után elmondta, hosszú pályafutása során először állt könnyes szemmel a partvonalon, majd a verseny alatt is végig ez a jelenet lebegett a szeme előtt, ez hajtotta a négyest.

A futam után aztán mind a négyen sorra mentek Kati nénihez, ölelték, mondtak köszönetet.

Fotó: Juha Pál [origo]
Kattintson a képre és nézze meg a kajakosok szerepléséről készült galériánkat!

Az edző a futam után arról beszélt, sok vita előzte meg a négyes indulását, ő azonban elégedett azzal, hogy kitartott álláspontja mellett, és végül kiderült: igaza lett, miként igaza lett a döntést támogató Storcz Botond szövetségi kapitánynak is. Fábiánné szerint az ezüst nagyon jó eredmény, abban pedig biztos volt, hogy az ausztrálok győznek. Látta őket felkészülni, tudta, hogy erőből mennek, így tisztában volt azzal, hogy fiai nem foghatják meg őket. Még így sem, hogy a négyes megítélése szerint mindent kiadott magából. Fábiánné szerint ha ez az egység egyben marad, Rióban már olimpiai bajnok lehet.

A futam utáni elérzékenyüléséről az edző azt mondta, igazából nem ekkor hatódott meg, hanem a futam előtt. "Az olyan, mint amikor a szülő beviszi gyerekét első nap az iskolába, és el kell engednie a kezét" - magyarázta.

Pauman Dániel szintén elégedett nyilatkozott a verseny után. "Boldogok vagyunk ezzel az ezüsttel, és remélem, az otthoniak is boldogok" - mondta. A taktikáról megjegyezte: az előfutamban kamikaze menetet választottak, és a végére nagyon kifulladtak. Most azt próbálták megcsinálni, hogy legyen négy egyforma 250 méterük. Helyezésekben a verseny előtt nem mertek reménykedni, a mezőny ugyanis megítélése szerint is nagyon erős volt. Annyira, hogy ha fél óra múlva elindítanák ismét ezt a futamot, könnyen megtörténhet, hogy teljesen más eredmény lenne.

Kammerer örül a fehér aranyéremnek

Kammerer Zoltán közel volt ahhoz, hogy megszerezze karriere negyedik olimpiai bajnoki címét, mégsem szomorú, hogy csak ezüst lett belőle. "Amikor régen együtt kajakoztunk Storcz Botonddal, és ezüstérmet szereztünk, mindig azzal nyugtattuk egymást, hogy nem baj, ez is arany, fehér arany. Botond most a parton állt, de összenéztünk, és mondtuk, hogy itt egy újabb fehér arany."

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Kammerer azt mondja: az ezüstérmet öt éve, két éve, egy éve, fél éve, de ma reggel is elfogadta volna. Bár elfáradt, a visszavonulás eszébe sem jut. "Kökény Roland a jó példa, hogy lehet még öregebben is olimpiát nyerni" - mondta a 34 éves kajakos 37 éves társáról, aki szerdán Dombi Rudolffal nyert aranyét K-2 500 méteren.

"Elképzelni el tudom, hogy Rióban is ott legyek, de most szeretnék egy jó nagyot pihenni. Sydney után megfogadtam ugyanezt, aztán pikk-pakk, kezdődtek az edzések, Athén után is megfogadtam ugyanezt, mégsem pihentem, Peking után pedig azt mondtam, hogy most tényleg pihenni fogok, ha jól sikerül a verseny, de rosszul sikerült. Egy hónap múlva már edzésen voltam."

Hozzátette: nagyon hosszú volt az előző négy év, ezért most biztosan leteszi egy időre a lapátot, amíg ki nem piheni magát. "Utána újult erővel jöhet a visszatérés, de egyelőre ünnepelni szeretnék."

A sikerek titkát abban látja, hogy nem kellett komplett generációváltást végrehajtani a kajaksportban, hanem a tapasztaltabb versenyzők mellé fokozatosan lehetett beépíteni a fiatal tehetségeket.