Két csalódás közt csodás sikerek

Vágólapra másolva!
Vajda 6. helye és a pólósok veresége közt két kajakos arany és az elképesztő Mocsai-csapat. Ez történt szerdán.
Vágólapra másolva!

Bár az aranyesélyes Vajda Attilának a dobogóra sem volt esélye C-1 1000 méteren, később kiválóan beindult a magyarok napja Londonban. Két aranyérmet nyertek a kajakosok, a férfikézilabda-válogatott pedig kétszeri hosszabbítás után legyőzte Izlandot, ezzel elődöntőbe jutott.

Az első aranyérmet a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros szerezte az 1000 méteres versenyben, egy rendkívül izgalmas befutó után, 53 ezreddel megelőzve a portugál kettőst.

Magabiztosabban nyert 500 méteren a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású kajaknégyes, amely remekül kapta el a rajtot, és végig vezetve aratott diadalt, többek között a nagy rivális németeket is megelőzve. A női kajaknégyes húsz év elteltével végzett olimpián ismét az első helyen.

Komoly izgalmakat tartogatott a férfi kézisek negyeddöntője. Végletekig kiélezett csatában, kétszeri hosszabbítás után győzte le Izlandot a magyar csapat. A rendes játékidő végén, 14 másodperccel a vége előtt a káprázatosan védő Fazekas Nándor hétméterest hárított, Lékai Máté pedig három másodperccel az idő lejárta előtt egyenlített (27-27). Az első kétszer ötperces hosszabbítás sem hozott döntést (30-30), így jött az újabb ráadás, melynek végén 34-33 állt az eredményjelzőn. A magyarok a pénteki elődöntőben az Európa-bajnok dánokat búcsúztató svédekkel találkoznak.

A folytatás már nem hozott magyar sikereket: a tavaly világbajnoki ezüstérmes Sastin Marianna kikapott és kiesett a nyolcaddöntőben a női birkózók 63 kg-os súlycsoportjában, másrészt a címvédő férfivízilabda-válogatott 11-9-re kikapott a világbajnok olasz csapattól a negyeddöntőben. A mostani kudarccal megszakadt Kemény Dénes csapatának kiváló olimpiai sorozata: 1996 után először nem Magyarország lesz az aranyérmes. A pólósok pénteken az 5-8. helyért folytatják az ausztrálokkal.

Atlétikában Orbán Éva 17. lett kalapácsvetésben, míg Szabó Attila a 27. helyen áll öt szám után tízpróbában.

Szerdai magyar mérleg

ATLÉTIKA

Tízpróba: Szabó Attila a 27. helyen áll öt szám után
női kalapácsvetés: Orbán Éva 17.

BIRKÓZÁS
női 63 kg: Sastin Marianna kikapott a nyolcaddöntőben

KAJAK-KENU
férfi C-1 1000 m: Vajda Attila 6.
férfi K-2 1000 m: DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND OLIMPIAI BAJNOK
női K-4 500 m: SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, KOVÁCS KATALIN, FAZEKAS KRISZTINA OLIMPIAI BAJNOK

KÉZILABDA
férfi negyeddöntő: Magyarország - Izland 34-33, kétszeri hosszabbítás után

VÍZILABDA
férfi negyeddöntő: Olaszország - Magyarország 11-9