Ő az én Évikém marad - Risztov anyja szörnyűnek látta az úszóversenyt

london 2012, olimpia, Risztov Éva a női 10 -km-es hosszútávúszás olimpiai bajnoka sajtótájékoztatót tart
Vágólapra másolva!
Risztov Éva édesanyja meglepetésként érkezett Londonba, ahol élőben láthatta lánya fantasztikus győzelmét a tíz kilométeres úszásban. A versenyt szörnyűnek nevezte, mert aggódott lánya egészségéért, amelyet fontosabbnak tart az olimpiai bajnoki címnél is. Annak idején nagyon örült neki, amikor Risztov abbahagyta az úszást, és most is ugyanezt tanácsolná neki.
Vágólapra másolva!

Risztov Éva győztes versenyét a helyszínen nézte meg a sportolónő édesanyja, Ágnes, aki az eredményhirdetés után az [origo]-nak elmondta, Kósa Lajos debreceni polgármester feleségének az ötlete volt, hogy meglepik valamivel az úszónőt.

"Felhívták telefonon, hogy kijönnek az olimpiára, és hoznak egy meglepetést. Éva nem tudta, hogy én vagyok a meglepetés" - mesélte könnyes szemekkel Ágnes. "Amikor tegnap találkoztam vele, messziről felismert, szaladt felém a hosszú, egyenes úton, és kiabálta felém, hogy 'de jó, hogy itt vagy!' Nagyon boldog volt. Beszélgettünk, és azt mondta, hogy anya, most te vagy az utolsó mentsváram, aki azt a kis pluszt megadja nekem, amire még szükségem van. Régen is te voltál az, akihez odabújtam, most pedig újra itt vagy mellettem."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Kattintson a képre a galériáért!

Risztov édesanyjának nem tetszett a verseny, ahogy fogalmazott: szörnyű volt. "Aggódom az egészségéért, hogy kibírja, nehogy rosszul legyen, nehogy beteg legyen. Azért szorítottam, hogy az első hatban legyen benne, de amikor láttam, hogy ott van a győzelem kapujában, akkor reméltem, hogy megcsinálja azt, amit nagyon szeretett volna."

Olimpiai bajnokként Risztov Éva bekerül a sporttörténelembe. "Én erre nem gondolok. Ő az én Évikém marad" - mondta.

Risztov gyerekkora óta úszik, de a medencében csak ezüstérmekig jutott, 2005-ben csalódottságában visszavonult, két és fél év után kezdte újra, immáron hosszútávúszóként.

"Nagyon boldog voltam, amikor abbahagyta, mert láttam, hogy lelkileg teljesen tönkremegy, és nem szerettem volna, ha azok közé tartozik, akik idegbetegként élik le az életüket. Utána próbálkozott mindennel, a motorozással, ami életveszélyes, nagyon féltettem. Aztán jött a vízilabda, de egyénileg szeretett volna küzdeni, nem ment neki a csapattal. Aztán elment úszásoktatónak, mindent megpróbált, hogy pénzt keressen, hogy egyáltalán meg tudjon élni, hogy ne kelljen visszamennie a családi házba, és ott anyukával élni együtt, ha már egyszer önálló lett" - mesélte Ágnes.

Fotó: Juha Pál [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

"Ekkor Debrecen felkereste őt, hogy mit szólna a hosszútávúszáshoz. Felhívott engem telefonon, és mondta, hogy anya, van egy rossz hírem. Mondom, úristen, nem tán terhes vagy, lányom? Erre ő: nem, ennél is rosszabb. Visszatérek az úszáshoz. 'Éva, én eddig is mögötted voltam, ha szükséged van rám, én ott vagyok' - ezt válaszoltam neki, de szívből nem örültem."

Van, aminek az aranyéremnél is jobban örül. "Annak örülök, hogy egészséges, és elérte a célját. Az egészsége nekem többet jelent, mint az, hogy olimpiai bajnok lett. Ha engem kérdezne Éva - bár nem fog kérdezni -, akkor azt szeretném, ha abbahagyná."

Az olimpiai bajnokoknak a népszerűséget is kezelniük kell, de Risztov anyja szerint ezzel nem lesz gond. "Már elég okos ahhoz, hogy tudja, hogyan kell ehhez viszonyulnia, hogyan kell elmenni szép lassan, okosan az ilyen dolgok mellett."

"Remélem, hogy igen! Mert én igen" - válaszolta végezetül arra a kérdésünkre, hogy Risztov érezhet-e most elégtételt az őt ért korábbi sérelmek miatt.