Megfosztották olimpiai aranyától Hamiltont

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elvette Tyler Hamilton amerikai országúti kerékpáros 2004-ben, Athénban nyert olimpiai bajnoki címét. A döntést a NOB szóvivője, Mark Adams jelentette be pénteken.
Vágólapra másolva!

Hamilton az egyéni időfutamot nyerte meg Athénban, majd fennakadt a doppingellenőrzésen, azonban a B próbára fenntartott vizeletét helytelenül tárolták, így nem lehetett perdöntően bizonyítani a csalást. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében akkor még megtarthatta a medált.

Egy hónappal később, a Vuelta a Espanán újra lebukott, és kétéves eltiltást kapott. 2007-ben tért vissza, ám 2009 februárjában, egy versenyen kívüli ellenőrzésen megint tiltott szert találtak szervezetében. Ezután bejelentette visszavonulását, hazája doppingellenes ügynöksége pedig nyolc évre tiltotta el. Egy tavalyi interjúban maga Hamilton is beismerte, hogy nem megengedett szerekkel élt.

A mostani döntéssel a Hamilton mögött végző orosz Vjacseszlav Jekimov lépett elő olimpiai bajnokká. Az ezüstérmes az amerikai Bobby Julich lett, a bronz pedig az ausztrál Michael Rogershez került nyolc év elteltével.