Nem tört meg az olimpiai kéziátok

Vágólapra másolva!
Az 1936-os nagypályás viadalon a négyes döntőben a negyedik helyen zárt, 1980-ban, 1988-ban, 2004-ben és idén Londonban pedig a legjobb négy között szenvedett két vereséget a magyar férfikézilabda-válogatott, így nem tudta megtörni az átkot, és nem szerezte meg még mindig története első olimpiai érmét. Vasárnap Horvátország hét góllal győzött, ugyanúgy, mint a csoportmeccsek során.
Vágólapra másolva!

Az élő közvetítés

Eredmény, olimpiai férfikézilabda-torna, a 3. helyért:
Eredmény, olimpiai férfikézilabda-torna, a 3. helyért:
Horvátország-Magyarország 33-26 (19-14)
London, Basketball Arena, 14 ezer néző
v.: Horacek, Novotny (cseh)
Horvátország: Alilovic, Losert (kapusok) - Balic, Buntic 1, Cupic 8/1, Duvnjak 6, Gojun, Horvat, Kopljar 3, Lackovic 7, Nincevic, Strlek 5, Vori 2, Vukovic 1
Magyarország: Fazekas, Mikler (kapusok) - Császár, Laluska, Harsányi 7/2, Ilyés, Iváncsik G. 2, Lékai 2, Mocsai T., Nagy L. 6, Putics 5, Schuch, Vadkerti 1, Zubai 3
hetesek: 2/2, illetve 1/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Nem sok idő maradt szomorkodni férfi kéziseinknek a svédek ellen elvesztett olimpiai elődöntő után, ráadásul nem is volt okuk rá, hiszen pár hete csak titkon reménykedtünk benne, hogy éremért játszhat a csapat.

A lehetőség most a horvátok elleni bronzmeccs képében itt volt, és bár Slavko Goluza csapata a csoportban elég simán, hét góllal verte Mocsai Lajos tanítványait, az Izland és a Szerbia elleni győzelmek mutatták, hogy válogatottunk tudja hozni magát a fontos pillanatokban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg a mérkőzés képeit!

A magyar csapatból hiányzott a svédek ellen bokasérülést szenvedő Császár Gábor, Nagy László viszont gyorsan maga mögött tudta a svédek elleni dobóformáját, az első három gólunkból kettőt ő vállalt, a maradéknál a gólpasszt szolgáltatta. Jól kezdtünk, de a horvátok jöttek utánunk, és 5-4-nél átvették a vezetést, ez még nem volt nagy baj, az már inkább, hogy 13 perc alatt három kiállítást is összeszedtek játékosaink, ebből kettőt az elöl-hátul vezér Nagy László.

Sajnos a horvát szélsők az első meccshez hasonlóan most is nagyon éltek, de Harsányi és Nagy tett róla, hogy a nyakukon maradunk. A horvátoknál a balátlövő Lackovic is villogott, és amikor a 25. percben ötödször lőtte át a magyar falat, Mocsai Lajos időt kért.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg a mérkőzés képeit!

Sajnos nem sikerült lefékezni az ellenfelet, amely Alilovic védéseiből szélsebesen indult, de a hatosfal elleni játékot is könnyen megoldotta, és 10-11 után állva hagyta a mieinket. A félidőt Putics szemfüles labdaszerzés utáni gólja zárta, de az öt gól meglehetősen soknak tűnt (14-19).

Magyar emberelőnnyel, de horvát góllal indult a második felvonás, sajnos árulkodó statisztika volt, hogy az első 35 percben ők 81, mi 54 százalékkal lőttünk. Az sem javította a győzelmi esélyeinket, hogy a horvátok még a kettős emberhátrányban is gólt dobtak, pedig Mocsai kapitány mindent megpróbált, visszahozta Fazekast, hátha.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg a mérkőzés képeit!

Lékai és Iváncsi G. góljaival négy gólra zárkóztunk, Goluza időt is kért gyorsan, sikerült is ezzel megfékezni a magyar rohamot. Putics felsősarkos átlövése után csak három volt a hátrány, éledtek a magyar remények, de ekkor jött három, válasz nélkül maradt horvát gól, és ezzel ismét messze került a bronz.

Az utolsó tíz perc kezdetén ráadásul újra volt egy 4-0-s horvát sorozat, így egy csúnya zakó is kinézett válogatottunknak. Minden bejött nekik, még egy nagyon látványos kínai figurát is el tudtak sütni, míg Alilovic a hajrában is jól olvasta a magyar lövéseket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg a mérkőzés képeit!

A mérkőzés utolsó gólját Vadkerti már úgy szerezte, hogy fél perccel a lefújás előtt a horvátok egyszerűen nem védekeztek. A vége 33-26-os horvát siker lett, a magyar csapat ötödik alkalommal végzett a negyedik helyen (1936, 1980, 1988, 2004, 2012) a nyári játékokon.