Vélemények Peking mellett és ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 2002-es Salt Lake City-i téli játékok szervezői egy egyedi tervet is elővezettek: a versenyek megkezdése előtt valamennyi résztvevő számára kötelezővé tennék a doppingellenőrzést. "Ilyenre még nem volt példa a sporttörténelemben, de a helyzet már válságos, és mi azt szeretnénk, hogy 2002-ben mindenki a fair play szellemében versenyezzen az olimpián" - jelentette ki Mitt Romney a szervezőbizottság elnöke.

Friss hír még, hogy a NOB saját rádiótársaságot hoz létre Olympic Broadcasting Service (OBS) néven, amely a 2010-es és 2012-es olimpiákon sugároz, de a bizottság fenntartja magának a jogot, hogy esetleg már a 2008-as játékokon is ez a társaság számoljon be a versenyekről.

Az igazi témát persze a 2008-as nyári olimpia rendezési jogának holnapi odaítélése szolgáltatja. Miközben szinte minden esélylatolgatás Pekinget jelöli meg favoritként, a NOB-ülés moszkvai helyszínén a résztvevőknek és vendégeknek otthont adó egyik szálloda előtt emberi jogi aktivisták tüntettek Tibet mellett, az emberi jogok megsértésével vádolva Pekinget. Az orosz rendőrség feloszlatta az Ukrajna szálloda előtt szervezett megmozdulást, s több tüntetőt őrizetbe vett.

Azért Párizs sem adja fel. Olyannyira nem, hogy a város polgármestere, Bertrand Delanoe tegnap délután megérkezett Moszkvába. A polgármester szerint az utolsó pillanatokat is fel kell használni arra, hogy a lehető legjobban előkészítsék a párizsiak utolsó bemutatóját. A francia küldöttség ma újabb jelentős személyiségekkel bővül, várják a szavazás helyszínére Lionel Jospin kormányfőt, Marie-George Buffet sportminisztert, továbbá a világ- és Európa-bajnok a labdarúgót, Zinedine Zidane-t.

(Népszava)