Olimpiai glasznoszty - homályos foltokkal

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Már Rogge pajzsra emelésének színhelye, a Szakszervezetek Székházának moszkvai oszlopcsarnoka is érdekes: 48 évvel ezelőtt itt ravatalozták fel a történelem legvéreskezűbb zsarnokát, Joszif Visszarionovics Sztálint, ide zarándokoltak több millióan a Szovjetunió különböző sarkaiból, és itt haltak meg több mint ezren - agyontaposván egymást a koporsó felé igyekezve.

Szó sincs persze arról, hogy - talán John Holtot, a londoni Times publicistáját leszámítva - bárki is Sztálinhoz akarná hasonlítani a vitorlázásban háromszoros olimpikon Roggét. A joviális, magas termetű sportember minden, csak nem zsarnok: azonnal kijelentette, hogy nem tart igényt arra a luxusszintű lausanne-i hotellakosztályra, amelyben Samaranch lakott, évi 200 000 dollár (60 millió forint) költséggel. Rogge a NOB létszámát is csökkenteni akarja: jelenleg 122-en vannak a tagok, Samaranch egyik utolsó intézkedésével 130-ra emelte a létszámot, Rogge azonban le akarja ezt szorítani 115-re.

Rogge a Játékokon - 1968 óta 15 téli és nyári olimpián vett részt - nem egy külső, fényűző hotelben fog lakni, hanem a sportolókkal együtt az olimpiai faluban. "Vízi ember vagyok, a nagy térséghez szoktam, megfulladnék egy hotelszobában" - magyarázta Rogge, aki annyira liberális, hogy a sajtóértekezleten az újságírókra bízta, hogyan ejtsék vezetéknevét: Roggnak vagy Roggénak.

Érdekes, mennyire megoszlanak a vélemények Rogge elnökké választásáról. A veterán Marc Hodler, a három évveel ezelőtti Salt Lake City-i korrupciós botrány tulajdonképpeni kirobbantója azt mondta: "A véleményem öt szó: A NOB jó kezekben van!"

Ugyanakkor a kanadai Dick Pound, az elnöki versenyfutás egyik nagy vesztese annyira felháborodott, hogy azonnal lemondott minden, a szervezeten belül vállalt tisztségéről. Pound amúgy joggal érezhette úgy, hogy mintegy "jár" neki az elnöki szék, hiszen ő tárgyalta le - kőkemény stílusban - az NBC-vel a 2000 és 2008 közé eső időszakra szóló televíziós jogdíjszerződést, amely 3,6 milliárd dollárt (1080 milliárd forintot!!!) hozott a NOB konyhájára.

Samaranchra visszatérve: az agg katalán róka úgy ment el, hogy maradt. Először is sikerült keresztül vinnie, hogy fia - akinek egyetlen érdeme, hogy őt is Juan Antonio Samaranchnak hívják - bekerült az új NOB-tagok közé (még ha a legkisebb többséggel is), és ami még ennél is fontosabb, a tiszteletbeli elnökké avatott idősebb Samaranch ezentúl ott lehet a végrehajtó bizottság ülésein.

Ez a kiváltság egyetlen, korábban nyugalomba vonult NOB-elnöknek sem adatott meg. Ennyit arról, hogy Rogge elnökké választásával a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is beköszöntött - stílszerűen - a glasznoszty időszaka.

Ch. Gáll András

(SZTÁR Sport)

Korábban az [origo]-ban:

Jacquws Rogge a NOB új elnöke

Ajánlat:

Nemzetközi Olimpiai Bizottság