Társoldalunk:

Megkezdődtek a Jóakarat Játékok

Kedd éjjel ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a Jóakarat Játékok idei versenye, amelyet az eddigiektől eltérően nem az Egyesült Államokban vagy az egykori Szovjetunió területén, hanem az ausztráliai Brisbane-ben rendeznek. Maurice Greene és Gabriela Szabo ugyan sérülés miatt lemondta a szereplést, ám a mindössze tizenöt éves múltra visszatekintő viadal rövid összefoglalójából talán kiderül: volumenében nem is annyira lebecsülendő a kezdeményezés.

Szergej Bubka Moszkvában világcsúcsot ugrott
Sokan bizonyára el sem tudják képzelni, mi is a Goodwill Games, azaz a Jóakarat Játékok. A sporttörténelem talán egyik legfiatalabb világszintű eseménye egy gazdag amerikai vállalkozó, bizonyos Ted Turner fejéből pattant ki. Turner, aki az Egyesült Államok egyik leggazdagabb embere - köszönhetően a Turner Broadcasting System bevételeinek - a '80-as évek közepén még arról volt híres, hogy ő Jane Fonda férje. Aztán egyik napról a másikra mágnás lett, és a hidegháború utolsó éveiben belevágott álmai megvalósításába.

1986-ban úgy gondolta, létre kell hozni egy olyan versenyt, amely legalább a sporton belül közelebb hozza egymáshoz az Egyesült Államokat és a Szovjetuniót. A hivatalos kampányszövegben szerepeltek olyan kitételek, mint "a sport szeretetét elterjeszteni a fiatalok körében, pozitív karakterszemlélet", de azért a háttérben az anyagiak is fontos szerepet játszottak. Az első játékokra 1986-ban Moszkvában került sor, ahol az amerikai és a szovjet sportolók 1976 után először kerültek szembe egymással. (Mint ismeretes, az 1980-as moszkvai olimpiát a Nyugat, az 1984-es Los Angeles-i játékokat a keleti blokk bojkottálta.) A versenyek sikerét semmi nem vonta kétésgbe. 79 ország több mint 3000 sportolója állt rajzhoz és 18 sportágban 182 aranyérem került kiosztásra. A viadalon 6 világcsúcsot, 8 kontinentális, és 91 nemzeti rekordot döntöttek meg a versenyzők. Szergej Bubka itt javította 601 cm-re a rúdugrás világcsúcsát, míg a 800 méteres gyorsúszásban Vlagyimir Szalnyikov 7:50,64 perces idővel érte el a világ legjobb eredményét.

Négy esztendővel később Seattle volt a házigazda, és bár kisebb létszámban jelentek meg sportolók (54 ország, 2300 versenyző), a körítés mégis jobb volt. A játékokhoz kapcsolódó Művészeti Fesztiválon 24 nemzet 1300 muvésze képviseltette magát, a moszkvai múzeum külön kiállítást szervezett, fellépett a világhírű Bolsoj Balett, míg a seattle-i opera többmilliós kötségvetéssel színpadra állította Tolsztoj Háború és békéjét. A versenyeken olyan sztárok szerepeltek, mint az atléta Leroy Burell és Carl Lewis, az úszó Anthony Nesty és Matt Biondi, a tornász Szvetlana Boginszkaja vagy a műkorcsolyázó Kristi Yamaguchi. A legemlékezetesebb versenyszám a 200 méteres mellúszás volt, amelyben hárman is a régi világcsúcson belül úsztak. Az amerikai Kirk Stackle és a spanyol Sergio Lopez holtversenyben végeztek a második helyen (2:12,24 perc), míg az első az amerikai Mike Barrowman lett 2:11,53 perces idővel.

Amikor 1990-ben Leningrádnak odaítélték az 1994-es játékok rendezési jogát, még senki sem sejtette, hogy a Szovjetunió a végnapjait éli. A politikai változás azonban nem ment a játékok rovására: 1994-ben már Szentpétervárott sohanem látott pompa várta a versenyzőket. A Jóakarat Játékok harminc hivatalos szponzora mellé a helyi szervezőbizottság még huszonkettőt "szerzett", így a 74 ország 2000 sportolója semmiben nem szenvedett hiányt. A viadalokon az amerikai Melvin Stewart és Jackie Joyner-Kersee immáron sorozatban harmadszor nyert: Stewart a 200 méteres pillangóúszásban, Joyner-Kersee pedig hétpróbában. Súlyemeleésben két világcsúcs született az orosz Szergej Szircov (99 kg) és Andrej Csemerkin (+108 kg) jóvoltából. A leglátványosabb versenyszámban, a férfiak 100 méteres síkfutásában az amerikai Dennis Mitchell olyan sztárokat előzött meg, mint Carl Lewis, Leroy Burell, Jon Drummond és Andre Cason.

Marion Jones egy nap alatt kétszer nyert New Yorkban
1998-ban New Yorkban már nem volt kérdéses, hogy a Jóakarat Játékok igazi sikertörténetté nőtt. Minden sztár eljött, akire számítottak a szervezők. Ott volt Michael Johnson, aki 400 méteren az esztendő legjobb idejével győzött, míg a 4x400-as váltó tagjaként szenzációs világcsúcsot futott. Joyner-Kersee megszerezte negyedik aranyát hétpróbában, míg Marion Jones 24 órán belül győzött 100 és 200 méteren. Ökölvívásban az amatőr boksz koronázatlan nehézsúlyú királya, a kubai Félix Savon a döntőben mindössze 55 másodpercet adott ellenfelének, míg az orosz vízilabda-válogatott megvédte bajnoki címét, a fináléban 11-5-re verve a spanyolokat.

Két éve a játékok történetében először Lake Placidben rendezték a téli játékokat, ahol 22 ország 442 sportolója indult - de ez a kezdeményezés a vártnál sokkal kisebb közönségsikert ért el. Az idei, 2001-es Jóakarat Játékokat a viadal történetében először nem az Egyesült Államok vagy Oroszország területén rendezik. A helyszín Brisbane, azaz Ausztrália lesz, ahol 12 nap alatt 14 sportág kap szerepet: atlétika, kosárlabda, strandröplabda, ökölvívás, kerékpár, műugrás, műkorcsolya, torna, ritmikus gimnasztika, szörf, úszás, gumiasztal, triatlon és súlyemelés. A verseny pénzdíjas lesz és meghívásos alapon lehet résztvenni. Az eseményen 14 sportágban 70 ország mintegy 1300 versenyzője vetélkedik majd. A magyarok közül Márkus Erzsébet Varga Viktória, Krutzler Eszter, Stark Tibor (mind súlyemelés), Csollány Szilveszter (torna), Kiss Balázs, Vaszi Tünde, Kővágó Zoltán, Győrffy Dóra, Zsivoczky Attila, Annus Adrián és Fazekas Róbert kapott meghívást.

A játékok kedden éjjel a megnyitóval kezdődtek, és az ünnepség gyakorlatilag popkoncertbe torkollott. "A Jóakarat név mindent kifejez. Azért vagyunk itt, hogy ünneplejük a testvériséget, az összetartozást" - mondta a megnyitón Ted Turner, a játékok kitalálója, az AOL Time Warner alelnöke. A sportolók nevében az ausztrál úszó, Ian Thorpe kívánt sok sikert mindenkinek.

Az első pénzszerzésre a tornászoknak lesz lehetőségük, hiszen szerdán ők kezdik meg a szereplést. Oroszország csapata nagyon erős, hiszen tagja az együttesnek a 12 olimpiai éremmel büszkélkedő Alekszej Nyemov, a kétszeres olimpiai bajnok Jelena Zamolodcsikova és Szvetlana Horkina is.

Gabi lemondta
Az atlétika mezőnye már nem lesz ennyira erős, mert az amerikai Maurice Greene és a román Gabriela Szabo is lemondta a részvételt. A 100 méteres férfi síkfutás olimpiai- és világbajnoka, világcsúcstartója (9,79 mp) augusztus 6-án az edmontoni vb 100-as döntőjében szenvedett combizomhúzódást. Ennek ellenére nyert, azóta viszont egyszer sem állt rajthoz. "Szerettük volna, ha Maurice elindul a Jóakarat Játékokon, de az utazást megelőző utolsó edzést félbe kellett hagynia, mert fájt a combja, ezért nem tudja vállalni a részvételt" - mondta Emanuel Hudson, az atléta menedzsere.
   
Az 5000 méteren olimpiai-, 1500-on világbajnok Szabo múlt pénteken, a brüsszeli Golden Leauge-viadalon sérült meg, ahol 3000 méteren az 5. helyen végzett. "A futónőnek kisebb húzódása van, és mivel nem szeretne egy komolyabb sérülést megkockáztatni, lemondta a szereplést" - nyilatkozott a Jóakarat Játékok szóvivője. A románok klasszisa már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy sem idén, sem jövőre nem akar versenyezni.

Pincési László

Korábban:

Csollány és Márkus a Jóakarat Játékokon