Peking átment az első vizsgán

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A számunkra szomorú tények: a 71 fős magyar csapat a XXI. nyári Universiadén minden idők második leggyengébb szereplésével 6 bronzérmet szerzett, ezzel az éremtábla 43. helyére került.

- A magyar csapat szereplését megvonó gyorsértékelése kevésbé volt negatív kicsengésű, mint amilyen lehetett volna. Egyetért ezzel? - kérdeztük dr. Frenkl Róbertet, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnökét.
- Az olimpia után ez a második legrangosabb sportesemény, amelyen több sportág versenyei vannak műsoron, s ilyen értelemben valóban együtt kell értékelni a küldöttség szereplését. Ám ez az egész is részekből tevődik öszsze, sportági csapatokból. Pekingben sajnos a legnagyobb reménységeinknek számító vívóink "fejre álltak". Ez nyilván elemzések tárgya lesz még, hiszen az Universiadén szerepeltek nagy része stabil válogatott és az őszi világbajnokságon is indul. A 12 számból hatban nagyon jó esélyeink voltak, s hogy egy érmet sem sikerült szerezni, az hatalmas kudarc. Ilyen még egyetlen korábbi Universiadén sem fordult elő, mi több, eddig leginkább éppen a vívók szállították az érmeket, az "alaperedményeket", és ehhez tett még hozzá valamit a többi sportág. Vitathatatlan, hogy most összességében a vártnál gyengébben szerepeltünk, de mégsem méltányos általánosságban negatív felhanggal értékelni. A 44 pontunkkal jóval előrébb végeztünk a rangsorban, mint az éremtáblán, s régen fordult elő, hogy az atléták, az úszók, a műugrók és a dzsúdósok közül is felállhatott valaki a dobogóra, ha "csak" a harmadik fokára is. Az ugyancsak bronzérmes pólósok pedig hajszállal maradtak le a döntőről. Nekem ez fáj a legjobban, hiszen itt igazán megvolt az aranyesélyünk. S hogy még bosszantóbb legyen a dolog, az az Olaszország nyert, amely az előcsatározások során képes volt kikapni a végül 13. helyen zárt Kanadától...

- Peking igazolta azokat, akik szerint 2008-ban kiváló házigazdája lesz az olimpiának?
- Jómagam egészen biztos vagyok benne, hogy szenzációs házigazda lesz. Most az Universiade-faluban a versenyzők szálláshelyének a színvonala megfelelt egy háromcsillagos szállodáénak, s az éttermekre sem lehetett panasz. A versenyszínhelyek ugyancsak eleget tettek a kívánalmaknak. Gondot csupán a kommunikáció okozott olykor, mert ezeken a színhelyeken kevesen beszélnek idegen nyelveken, a legjobban képzett tolmácsokat ugyanis a protokollrészlegre osztották be. 2008-ig persze még sokan elvégezhetik a nyelvtanfolyamokat... S igyekeznek is, a magyar csapat mellé olyan tolmácsokat osztottak be, akik Pekingben magyar nyelvet tanulnak. Igaz, még csak az alapoknál járnak... A résztvevők szállítását jól megoldották, pedig Pekingben óriási a forgalom. Ami pedig a helyiek érdeklődését illeti, az atlétika, úszás, torna, kosárlabda és röplabda eseményeire rengetegen látogattak ki.

- Rendeztek-e versenyeket olyan színhelyeken, amelyek az olimpián is szerephez jutnak?
- A 2008-as színhelyekről még nem döntöttek véglegesen, de az biztos, hogy az az uszoda, amelyben most csak az úszóversenyeket rendezték, az olimpián is szerephez jut. A labdajátékok selejtezőin a most használatban levő létesítmények is, ám a döntőket egyelőre még tervezés alatt álló, modern csarnokokba viszik.

- Kihasználva a lehetőségeket, komoly propagandát csaptak a 2008-as játékokra?
- Nem volt "túllihegve", de mindenütt érződött az olimpia hangulata.