Üvegbura alatti olimpia Salt Lake Cityben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ennek persze szinte nulla a valószínűsége, de az Amerikát ért terrortámadás óta csak három hét telt el, és nyilván sok kétséget kellett legyőzni, temérdek pénzre lesz szükség, hogy a biztonság a lehető legtökéletesebb legyen. Schmitt Pállal, a NOB protokollfőnökével, a MOB elnökével tekintettük át a helyzetet.

Az Amerikát ért terrortámadások után azonnal riadót fújt a NOB, és a lausanne-i székházból két üzenetet kapott a sportvilág. Az egyik az volt, hogy Salt Lake Cityben kell megrendezni a téli olimpiát, a másik pedig megértést kért, mert nyilvánvaló, hogy most már nem maradhatnak háttérben a biztonsági alakulatok, mint ahogy eddig tették, drákói rendszabályok bevezetésére kell számítani. München, vagyis 1972 óta rettegésben élnek az olimpiák szervezői, hiszen akkor a nyári játékokon 11 sportoló halt meg a Fekete szeptember nevű szervezet túszejtő akcióját követően. A biztonság elsőrendű kérdéssé vált, az olimpia kiemelt világesemény, egyszerre több milliárd ember nézi, így kiemelt célpont lehet egy terrortámadásra.

A tragikus napokat követően sokan mondták, nem utaznak Amerikába, nem vesznek részt a februári téli olimpián, el kellene halasztani vagy más városnak adni a rendezést. Majd ismét aggasztó jeleket észleltünk, a rendező város vezetői kijelentették: ha nem kapják meg a kért pluszpénzt, még az is előfordulhat, hogy visszalépnek. A jelek szerint ez azonban csak apró fenyegetés.

"A NOB soros végrehajtó bizottsági ülésére készültünk" - emlékezett Schmitt Pál a terror napjára ", így kedden, a támadás napján a legtöbb küldött már Lausanne-ban volt. Az első reflexió, a döbbenet azonnal kiváltotta a másodikat, a cselekvő szándékot is. Az elnök részvéttáviratot küldött az amerikai népnek, félárbocra eresztettük a NOB zászlaját, forródrótos kapcsolatot hoztunk létre Salt Lake Cityvel és az ülésen a biztonság lett a fő téma. Emlékszem, a müncheni merénylet után, a montreali játékokon még az edzésekre is rendőr kísért minden sportolót. Aztán sokáig rendben volt minden. Kiemelten kezelték a biztonsági kérdéseket, de a világ mindebből nem sokat érzett. Háttérbe vonultak, civilben teljesítettek szolgálatot az arra illetékesek. Ha nincs az atlantai merénylet - az olimpiai parkban robbantottak bombát és száz ember sérült meg -, talán magunk is elhittük volna, hogy a müncheni csak egyedi eset volt. Az élet viszont szörnyű ébresztőt fújt, s most megint ez a helyzet. De meggyőződésem, lesz olimpia februárban, mégpedig Salt Lake Cityben."

A február 8-24. közötti játékok biztonságát azonban át kellett értékelni. Kezdetben hetvenmillió dollárt terveztek védelmi célokra, aztán kétszázra emelték, a kormány erre 12,7 milliót ráígért, de a rendezők egyes források szerint most újabb kétszázmilliót kérnek. Salt Lake Cityben ugyanis teljesen átalakítják a játékok védelmi stratégiáját. Mitt Romney, a téli olimpiai szervezőbizottságának elnöke éppen Washingtonban tárgyalt a biztonsági kérdésekről a Pentagon elleni támadás idején, s a Ronald Reagan-házból azonnal egy virginiai magánrezidenciára evakuálták. "Ebben az országban újra kell gondolni a közbiztonság fogalmát" - mondta. "Az olimpiai tervek hibátlannak látszottak, de ez most más helyzet. Ám azt el kellene kerülni, hogy az olimpiai falu úgy nézzen ki, mint egy laktanya."

Tehát a montreali módszer megismétlése látszik megvalósíthatónak. Szó van a légtér teljes lezárásáról, arról, hogy Salt Lake City fölött állandóan katonai gépek és helikopterek cirkáljanak, totális számítógépes ellenőrzést vezetnek be, hétezer rendőr és FBI-ügynök teljesít majd szolgálatot. "Nincs más megoldás, mint a lehető legteljesebb védelem" - erősítette meg Schmitt Pál. "A részleteket nem ismerem, de a tervekről én is hallottam, és valószínű, hogy a nagy részüket be is vezetik. A stadionokat folyamatosan át kell vizsgálni, az útvonalakat, a látogatókat, a járműveket is rendszeresen kell ellenőrizni, meg kell védeni a sportolókat, a politikai, társadalmi személyiségeket, a művészeket. Az ismert emberek mind a terroristák célpontjai lehetnek. De ha kívülről esetleg úgy is látszik majd, hogy üvegbura alatt zajlik a téli olimpia, a városban lévők biztonsága ennél sokkal fontosabb."

Külön gondot fordítanak Salt Lake City vízellátásának megvédésére, a gázvezetékek őrzésére, a számítógépek, a mobiltelefonok ellenőrzésére. A játékok alatt legkevesebb hetvenezer ember lesz naponta a város utcáin, stadionokban, tehát valóban nem kicsi a kockázat és a felelősség. Franćois Carrard NOB-igazgató bejelentette, hogy a tervezett intézkedések közül a város légterének lezárására máris készen állnak az amerikaiak.

Ezzel együtt a világ továbbra is aggódik. Nekünk, magyaroknak is van félnivalónk, mert sportolóink, sportvezetőink biztonsága kiemelt kérdés. "Ez így van" - mondta Schmitt ", meg is tesszük a szükséges előkészületeket, s ha rajtunk múlik, egyetlen magyar olimpikon sem kerül veszélyhelyzetbe. A küldöttség valamennyi tagjáért felelősséget érzünk. A magyar légitársaság járatán utazunk, amelyen mindent a biztonságnak rendelnek alá. Az olimpikonokat felkészítjük, persze, azt is tudjuk, ott leszünk, ahol a világ többi sportolója, tehát döntően a rendezők védelmére kell számítanunk. De hiszem, abban is tökéletesen megbízhatunk."