Kétmilliárd dollárba kerül a téli olimpia

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters
Dick Pound: "Az isten szerelmére, ez egy téli olimpia"

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei már az 1998-as, naganói téli játékok költségvetése láttán is elszörnyedtek, pedig a japánok "csak" 1,4 milliárdot áldoztak a két és fél hetes versenysorozatra. Ezúttal 1,91 milliárd a keret, amelynek 18 százalékát állják az amerikai adófizetők pénzéből. Minden idők legdrágább téli olimpiájának költségvetéséből 791 667 dollár jut egy-egy részt vevő sportolóra, amiből valóban fenséges vendéglátásra telhet. De mindenképpen előkelőbb körülményekre, mint Lake Placidben, ahol egy utóbb börtönként használt épületben laktak a versenyzők. Ezúttal 32 millió dollárért új kollégiumegyüttes épült a sportolók vendégül látására a utahi egyetem területén.

"Nem értem, mire lehet elkölteni ennyi pénzt. Az isten szerelmére, ez egy téli olimpia" - fakadt ki Dick Pound, a NOB befolyásos tagja, aki annak idején az atlantai nyári játékokat felügyelte. Az az olimpia volt a legdrágább, 2,4 milliárd dollárba került, csakhogy 10 332 sportoló szerepelt 29 létesítményben, Salt Lake Cityben viszont csupán 2400-an versenyeznek tíz helyszínen. "A nyári olimpia minden tekintetben sokkal nagyobb a télinél, ezért meglepő, hogy a költségek nagyjából megegyeznek" - mondta Billy Payne, Atlanta főszervezője. Tavaly Sydney 1,97 milliárdba került, Athén a 2004-es olimpia költségvetését egyelőre 1,71 milliárdra tervezi.

A februári játékok anyagi hátterét a 442 millió dolláros televíziós jogdíjbevétel és a szponzorok 553 milliós segítsége jelenti, s a hozzáértők szerint a szervezők óriási szerencséje, hogy a szerződéseket még az amerikai gazdaság mélyrepülése előtt megkötötték. A központi, kormányzati támogatás 380 millió dollár, ötször több, mint Lake Placidben, és kétszer nagyobb összeg, mint Atlanta idején. A büdzsé fennmaradó részét a jegybevételek, az állami és a helyi források teszik ki. Ennek ellenére még mindig újabb és újabb pénzek kerülnek a felszínre: egy bank az utolsó pillanatban nyolcmillió dollárt adományozott az olimpiához méltó nyitóünnepség megrendezésére, az IBM távozása után újraszervezett számítástechnikai hálózatra húszmilliót áldozott egy cég, s ugyanennyiért egy szponzor állja az olimpia dobogósainak járó két-két csokor virág árát is. A szeptemberi terrortámadásokat követően jelentősen emelkedtek a biztonsági kiadások, s már 310 millió dollárnál jár ez a fejezet.

Mitt Romney, a szervezőbizottság elnöke 1999-ben vette át posztját, s azóta kétszázmilliót lefaragott a költségvetésből. A játékokra elköltött összeg azonban őt is meglepte. "Azt hittem, egy olimpia kihozható kétszázmillió dollárból" - mondta. "Be kell ismernem, tévedtem."

Korábban: