Jacques Rogge lassítaná a fejlődést

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nemzetözi olimpiai mozgalom első számú irányítója, aki júliusban lépett a spanyol Juan Antonio Samaranch örökébe, arról beszélt az interjúkban, hogy ténykedésének első hónapjai szinte állandó utazással és tárgyalásokkal teltek, mert igyekezett felvenni a kapcsolatot a NOB minden partnerével, a sportági szövetségektől a nemzeti olimpiai bizottságokon át a nagy szponzorokig.

"Jártam négyszer az Egyesült Államokban, kétszer Kínában, találkoztam a legtöbb sportági vezetővel, ami a szeptember 11-én történtek után még nélkülözhetetlenebbé vált. Nem félek a munkától, még heti 75 órás elfoglaltság mellett sem" - vallotta teherbírásáról a genti sebész.

Rogge elismerte, hogy a New York és Washington elleni példátlan terrorista támadások után felmerült a Salt Lake City-be tervezett februári téli olimpia törlése is, de a felelős amerikai vezetőkkel és a rendezőkkel lebonyolított megbeszélések szerencsére eloszlatták a kételyeket. Az 1972-es müncheni olimpián történt terrorista akció óta a NOB egyik fő szempontja a biztonság, így Rogge szerinte nem kell tartani veszélytől a téli olimpián sem.

A NOB elnök legfőbb gondja változatlanul a nyári játékok felfokozott ütemű növekedésének és a mesterséges teljesítményfokozó szerek terjedésének megállítása.

"Jövő novemberben Mexikóvárosban rendkívüli ülést tart a NOB, ezen áttekintjük az 1999-ben elkezdett reformok mérlegét és kijelöljük a folytatás útjait. A cél az, hogy a NOB még demokratikusabb, átláthatóbb és hatékonyabb legyen. Nézetem szerint elkerülhetetlen a játékok méreteinek és költségeinek csökkentése. Barcelonában 1992-ben még csak 130 ezren voltak akkreditálva az olimpiára, nyolc évvel később Sydneyben már 195 ezren. Ez a növekedés nem tartható tovább."

Az elnök azt mondta, hogy egyelőre nem változtatnak a nyári játékok keretszámain (28 sportág, 10 500 versenyző, 301 szám) de később elképzelhetőek módosítások. Rogge szeretné megérni azt is, hogy dél-amerikai vagy afrikai város is rendezhessen olimpiát.

"Ami a doppingot illeti: a sport nélküle nem lehetséges, mert mindig akadnak majd csalók, ahogy a társadalomban is lesznek tolvajok" - fejtette ki véleményét a belga sportdiplomata. "De ezért még nem kell bedobni a törölközőt. Ellenkezőleg: a doppingolás mai mértéke elfogadhatatlan. Szerencsére a dolgok jó irányba haladnak. Vannak eszközeink az EPO felderítésére vér- és vizeletvizsgálattal is. Holnapra talán már a genetikai doppingot is utol tudjuk érni. Egyedül a növekedési hormon használata csúszik még ki az ellenőrzés hatása alól. A 2004-es athéni játékokra talán ezt is megoldjuk."

Korábban:

Rogge március 9-én Budapestre látogat