Társoldalunk:

Maier orvosi engedélyt kapott az olimpiára

Az orvosok úgy döntöttek, hogy részt vehet a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián a nyáron súlyos motorbalesetet szenvedett síelő, Hermann Maier. A kétszeres olimpiai bajnok osztráknak január 28-ig kell bizonyítani, hogy kész a versenyzésre.

"A sérült bal láb 140 nappal az ütközés után ismét maximálisan terhelhető, bár az idegek regenerálódása még csak 70 százalékban ment végbe" - közölte Heinrich Bergmüller, az obertauerni ötkarikás központ vezetője, hozzátéve: az operáció és a rehabilitáció tökéletesen zajlott, a legnagyobb baj, hogy a műtött jobb láb jelenleg sokkal gyengébb, mint a bal. Ennek ellenére tanítványa keményen dolgozik a visszatérésén, de még nem lehet megmondani, hogy a hátralévő egy hónap alatt képes lesz-e csúcsformába lendülni. Tegyük hozzá, ez nehezen elképzelhető, főleg az ORF felvételén botorkáló Maiert látva.

A kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros Világ-kupa-győztes síelőnek húsz napja maradt arra, hogy kvalifikálja magát a Salt Lake City-i játékokra, ahol szuper-óriásműlesiklásban és óriásműlesiklásban is címvédőként rajtolhatna. Hans Pum, az osztrák szövetség alpesi szakágának igazgatója elmondta, a nevezési határidő január 28-án jár le, addig viszont legalább egy versenyen kvalifikálnia kellene magát. Ez valószínűleg a seregszemle főpróbájának számító St. Moritz-i verseny lesz február 2-án, de Maier  a tervek szerint több viadalon is próbát tesz. Maier augusztus 24-én szenvedett kettős nyílt lábtörést, amikor motorjával egy autónak ütközött.

Korábban:

A röntgen dönt Maier olimpiai részvételéről

Pincési László