Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A téli olimpia sportágai:
alpesisí biatlon
bob curling
északisí gyorskorcsolya
hódeszka jégkorong
műkorcsolya síakrobatika
síugrás

szkeleton

szánkó

1988-ban, Calgaryban az addigi klasszikus stílus (azaz nyomvonalban történő haladás) mellett bemutatkozott a szabadstílus, amely már elfogadta az úgynevezett korcsolyázó technikát is.

Salt Lake Cityben négy klasszikus versenyszám (férfi 15 km, férfi 50 km, női 10 km, női 30 km) mellett négy szabadstílusú lesz (férfi és női 1,5 km, férfi 30 km, női 15 km), míg a váltók négy tagja közül kettő ilyen, kettő olyan stílusban fut majd.

Esélyesek
A hölgyeknél az egyik sztár az olasz Stefania Belmondo lehet. Alberville olimpiai bajnoka nyolc ötkarikás és tíz világbajnoki érmet (közte 3 aranyat) gyűjtött pályafutása során. Nem kétséges, Salt Lake City lesz a sífutás nagyasszonyának utolsó fellépése. Az 1969. január 13-án, Vinadióban született olasz hölgy az elmúlt évtized egyik legjobb, legsikeresebb versenyzője lett. Az első Világkupa-sikerét még 1989-ben aratta, éppen Salt Lake Cityben. Pályája során több mint 20 Világkupa-elsőséget szerzett, 55-ször állt Vk-dobogón, sorozatban 11-szer végzett az összetett legjobb tíz helyezettje között.

Aki megszoríthatja, az a szlovák Katerina Neumannova, aki Naganóban már nyert két érmet, egy ezüstöt és egy bronzot, és tagja volt az 1999-es világbajnok szlovák váltónak is. Jelenleg a Világkupa-éllovasa.

A férfiaknál a Világkupában Per Elofsson áll az élen, aki már a 2000-2001-es szezont megnyerte. Elofsson Gunde Svan 1989-es bravúrja óta az első svéd sífutó, aki képes volt kilenc Vk-versenyen is az élen végezni. A tavalyi világbajnokság kétszeres aranyérmese az elemzők szerint akár öt számban is nyerhet, ami új rekord lenne, hiszen három aranynál többet senki nem nyert egyéniben a téli olimpiák története során.
Aki ebben meggátolhatja, az a norvég Thomas Alsgaard, aki első aranyérmét világversenyen mindjárt a lillehammeri olimpián aratta 30 km-en, majd 1998-ban, Naganóban is nyert.

Akik meglepetést okozhatnak
Nők:
Larissza Lzutyina (orosz), Julia Csepalova (orosz), Kristina Smigun (észt), Sabina Valbusa (olasz)
Férfiak:
Silvio Fauner (olasz), Erling Jevne (norvég), Johann Mühlegg (spanyol)

Pincési László