Fehérororoszok a nyolcas hokidöntőben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Újabb súlyos csapás érte az orosz férfi válogatottat: Viktor Kozlov, a Florida Panthers 195 centis centere hasizomsérülést szenvedett a Tampa elleni mérkőzésen, és biztos, hogy nem szerepelhet a hokitorna pénteken kezdődő nyolcas döntőjében. Helyére Vjacseszlav Fetyiszov csapatfőnök Pavel Dacjukot, az NHL-ben éllovas Detroit Red Wings újonc csatárát hívta meg. A 24 éves center első tengerentúli idényében 52 mérkőzésen 24 pontot (9 gól, 15 gólpassz) gyűjtött, és pályára lépett az All Star-gálán a fiatalok számára kiírt mérkőzésen.

Nők:
Kanada - Kazahsztán 7-0 (3-0, 2-0, 2-0)
E Center
gól: Wickenheiser 2, Piper, Sunohara 2, Sewchuk, Goyette

Svédország - Oroszország 3-2 (2-0, 1-2, 0-0)
The Peaks Ice Arena
gól: Edstrand, Almblad, Bergstrand, illetve Paskevics, Misina

Férfiak:
B csoport:
Ukrajna - Svájc 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)
E Center
gól: Oleckij 2, Fedotenko, Varlamov, Sakrajcsuk, illetve Jeannin, Ruthemann

Az ukránoknál beszállt Ruszlán Fedotenko, a Philadelphia Flyers balszélsője és Szergej Varlamov, a St. Louis Blues centere, s mindketten góllal segítették csapatukat. A mezőny legjobbja azonban a Szokol Kijev támadója, Valentyin Oleckij volt. A svájci kapuban David Aebischer, a Colorado Avalanche tartalék hálóőre most sem remekelt, már 128 másodperc után gólt kapott emberelőnyből (!), az első tíz lövésből hármat beengedett, le is cserélték.

Fehéroroszország - Franciaország 3-1
The Peaks Ice Arena
gól: Raszolko, Ciplakov, Pankov, illetve Rozenthal

A fehéroroszoknál az NHL-ben hét szezont lehúzott Ciplakov ütötte a második gólt. Shabanov kapus ismét remekelt, az első két meccsen kapujára tartó 40 lövésből csak egyet eresztett be! A fehéroroszok a középdöntő C csoportjába kerültek a címvédő csehek, valamint a kanadaiak és a svédek társaságába.

A csoport állása:
1. Fehéroroszország 4 pont
2. Ukrajna 2
3. Franciaország 1 (4-6)
4. Svájc 1 (5-8)

Pontszámban még beérhetik az ukránok a fehéroroszokat, de az egymás elleni eredmény dönt - hiába veri, ha veri a gyengécske Svájc szerdán az éllovast, illetve Ukrajna Franciaországot.

Ch. Gáll András

Korábban:

Kiestek a szlovák hokisok

Fórum:

Salt Lake City