Műkorcsolya: Jagugyin az aranyérmes

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A legjobbak csoportjában a második helyen álló japán Honda nem tudta megismételni a rövid programban mutatott remek teljesítményét, s a rontása már sejtetni engedte, hogy a dobogóról is lecsúszik. Az elmúlt évi világbajnok orosz Pljusenko - aki a negyedik helyről kezdhette a kűrt - sem korcsolyázott hibátlanul, de a pontozók jogosan tették Honda elé. Azon viszont már lehet vitatkozni, hogy a végső sorrendben az utána jégre lépő Goebelnél is jobb volt-e. Az amerikai korcsolyázó a rövid programban harmadik lett, a kűrjében csupán egy apróbb rontása volt, viszont az olimpiák történetében első versenyzőként három négyfordulatos ugrást kivitelezett hibátlanul!

A mezőnyből utolsóként jégre lépő, a Vasálarcos film zenéjére korcsolyázó Jagugyin kűrje "csak" két négyfordulatost tartalmazott, de az egyikre kombinációban még rátett két triplát, s a programja a lépéssorokkal, a forgásokkal és a varázslatos előadásmóddal maga volt a tökély. Álljon itt erre bizonyságul az a tény, hogy a kilenc pontozóból négy a maximális 6-ost adta a művészi hatásra.

A zárópóz után amúgy a március 18-án 22 éves Jagugyinról "lehullott" a Vasálarc, leborult a jégre, megcsókolta azt, majd másodpercekkel később, amikor felvillantak a pontszámai, sírva fakadt. Ilyesmire korábban nem nagyon volt példa az esetében, pedig már három vb-t (1998, 1999, 2000) és három Eb-t (1998, 1999, 2002) is nyert.

Az 1998-as naganói olimpián magas lázzal korcsolyázva be kellett érnie az 5. hellyel. S bár az idei Eb-t megnyerte, Lausanne-ban nem volt igazán meggyőző, és a szakemberek szerint Salt Lake Cityben is inkább az Eb-t kihagyó Pljusenkónak állt a zászló.

"Az elmúlt évem maga volt a pokol, s az utóbbi időszakban egyébként is rengeteg nehézségen mentem át. Nagyon sokat köszönhetek az edzőmnek, Tatjana Taraszovának és a pszichológusomnak, hogy sikerült talpra állnom. Az ő segítségükkel megmutattam, hogy erős vagyok. Korábban úgy gondoltam, hogy az olimpia után áttérek a profik táborába, de most azt mondom, hogy a 2006-os torinói ötkarikás játékokig folytatom az amatőrök között" - nyilatkozta Jagugyin.

Műkorcsolya, férfiak:
1. Alekszej Jagugyin (Oroszország) 1,5 helyezési pont
2. Jevgenyij Pljusenko (Oroszország) 4,0
3. Timothy Goebel (Egyesült Államok) 4,5
4. Takesi Honda (Japán) 5,0
5. Alekszandr Abt (Oroszország) 7,5
6. Todd Eldridge (Egyesült Államok) 10,5
7. Michael Weiss (Egyesült Államok) 11,0
8. Elvis Stojko (Kanada) 11,5.

Fábik Tibor

Korábban: