Kialudt az olimpiai láng Salt Lake Cityben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Tűzijáték a záróünnepségen
N'Sync
Gloria Estefan

Az országok szerinti felvonulás során a magyar zászlót Sebestyén Júlia, a csapat legelőkelőbb helyen végzett tagja vitte, aki a műkorcsolyázók versenyében nyolcadikként zárt. A görög és az olasz nemzeti himnusz elhangzása után került sor az ünnepélyes "őrségváltásra": Rocky Anderson, Salt Lake City polgármestere a 2006-os téli játékoknak otthont adó Torino első számú vezetőjének, Sergio Chiamparinónak adta át az ötkarikás lobogót. Ezt követően az olasz város rövid ismertetője következett, melyben a település sajátosságait mutatták be. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke beszédében köszönetet mondott a házigazdáknak és a sportolóknak a színvonalas versenyekért. "Önök nagyszerű olimpiát rendeztek" - mondta a sportvezető, s érdeméremmel tüntette ki Mitt Romneyt, az SLOC főnökét. A NOB elnöke ezután hivatalosan befejezettnek nyilvánította a XIX. téli játékokat. A rövid méltatást követően a láng kihunyásával jelképesen is lezárult a több mint két hétig tartó ötkarikás versengés.

A fesztelen hangulatú zenés műsor utolsó szakaszában Christina Aguilera és Bon Jovi szórakoztatta a közönséget, majd a város több pontján színes petárdák ezrei emelkedtek a magasba.

Gretzky: teljes a gyűjtemény

Wayne Gretzky játékosként nem lehetett olimpiai bajnok, de legalább szakvezetőként sikerült a csúcsra jutnia. "Hatalmas nyomás nehezedett ránk az utóbbi napokban, illetve az elmúlt 50 évben" - sóhajtott megkönnyebbülten az Egyesült Államok ellen 5-2-re megnyert döntő után a kanadai jégkorong-válogatott szakmai igazgatója. Az Edmonton Oilersszel négyszeres Stanley-kupa-győztes egykori szupersztár véleményéhez csatlakozott az ötkarikás torna MVP-jének választott Joe Sakic is: "A svédektől elszenvedett vereség a nyitó meccsünkön jó lecke volt. Rövid idő alatt kellett jelentősen feljavulnunk, így a csapat mindent beleadott ebbe a sikerbe" - mondta a Colorado Avalanche klasszisa, aki a fináléban kétszer is eredményes volt. Kanada utoljára 1952-ben volt olimpiai bajnok.

Négy amerikai a jégkorong All Star-csapatban

Az újságírók szavazatai alapján négy amerikai játékos került be a Salt Lake City-i férfi jégkorongtorna All Star-csapatába. A kapus Mike Richter mellett a két védő, Brien Leetch és Chris Chelios, a támadósorban John LeClair is a második helyen végzett együttest képviseli a legjobbak között. A másik két csatár a kanadai Joe Sakic és a svéd Mats Sundin. A ponttáblázaton Sundin végzett az élen öt találattal és négy gólt érő átadással az amerikai Brett Hull (3/5) és LeClair (6/1) előtt.

A legjobb hálóőr címet a statisztikák alapján a svájci Martin Geber érdemelte ki, aki a kapura tartó lövések 95,79 százalékát hárította. Második Richter (93,18), harmadik az orosz Nyikolaj Habibulin (93) lett. A legtöbb büntetést (43 perc) a német Daniel Kunce kapta.

Kostelic fogadtatása Horvátországban

Zágráb egész sporttörténelmének eddigi legfényesebb eseménye volt hétfőn a háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres érmes Janica Kostelic hazaérkezése és fogadtatása. A horvát síkirálynőt a zágrábi légikikötőben elsőnek Ivica Racan miniszterelnök köszöntötte, majd jelezték: Stipe Mesic horvát köztársasági elnök kedd délután fogadja őt és társaságában az egész horvát olimpiai csapatot.

Az olimpiai bizottság elnökének, a kormány alelnökének, az oktatási és sportminiszternek és a horvát főváros polgármesterének köszöntője után a televízió igazgatója és főszerkesztője az olimpiai futamok és a Janica Kostelicnek küldött százezernyi üzenet videokazettára vett felvételét nyújtotta át az ünnepeltnek. A pezsgős repülőtéri fogadtatásról hatalmas éljenző tömeg gyűrűjéből indult az autóbusz Zágráb főterére, ahol százezernyi lelkes fővárosi jelenlétében tartottak annál is fényesebb és emlékezetesebb fogadtatást, mint milyenben Goran Ivanisevicnek volt része tavalyi wimbledoni győzelme után szülővárosában, Splitben. Sportolótársai nevében Perica Bukic, a világhírű vízilabdázó, az olimpikonok klubjának elnöke köszöntötte Kostelicet, akinek ugyan szobrot még nem emeltek a horvát főváros főterén, de dalt már szereztek a tiszteletére, és napok óta attól visszhangzik egész Horvátország.

A főszereplő bátyja, Ivica Kostelic, a szombati férfi műlesiklás tragikus hőse, aki négy kapuval a cél előtt akkor kényszerült feladni a versenyt, amikor már zsebében érezhette a bronzérmet, nagyobb közönség előtt gitározott, mint Mick Jagger valaha is. A Kostelic család többi tagja, az apa, az anya és persze Janica meg ropta a táncot. A zágrábi iskolákban az ünnepi alkalomból hétfőn csak délelőtt 10 óráig volt tanítás, a televízió egyenes adásban közvetítette a fényes fogadtatást. A riporterek többször is hangsúlyozták, hogy Horvátország Salt Lake Cityben több olimpia aranyérmet szerzett, mint Ausztria és Svájc együttvéve, s Janica Kostelic méltán számíthat idén a világ legjobb sportolónője címre.

Fotó: EPA
Mühlegg legszívesebben elbújna mindenki elől
Mühlegg nem érti

Értetlenül nyilatkozott a spanyol rádiónak a doppingoláson ért sífutó, Johann Mühlegg, akit megfosztottak a szombati 50 km-es számban szerzett aranyérmétől, és azonnali hatállyal kizárták a Salt
Lake City-i téli olimpiáról. "Soha életemben nem produkáltam pozitív tesztet, s a Világkupa során is minden vizsgálaton megjelentem. Nem orvos vagyok, hanem sportoló" - jelentette ki a harminckét éves versenyző, akire már Vk-győztes vetélytársa, Per Elofsson is gyanakodott. "A 30 km-es viadalon olyan gyorsan haladt, amilyet még sosem láttam. Örülök, hogy a NOB szigorúan veszi az ellenőrzéseket, mert a csalók egyre kevésbé érezhetik biztonságban magukat" - mondta a svéd klasszis.

A német származású, de spanyol színekben versenyző Mühlegg a 10 km-es üldözéses és a 30 km-es szabadstílusú számban is győzött, ezeket az eredményeket nem változtatta meg a NOB.

A sífutó csalása a spanyol sport szégyene

A spanyol sajtó lesújtva számolt be arról, hogy a sífutó Johann Mühlegget doppingoláson érték, és kizárták az olimpia 50 km-es számából. Néhány lap cikkében ugyanakkor a méltatlankodás mellett a szánakozás is megjelenik. "Mühlegg csalása a spanyol sport világszégyene. Egy szempillantás alatt kémiai trükké vált minden" - írta az El Mundo. A madridi lap, amely korábban - amikor a spanyol állampolgárságot fölvette - kiállt mellette, most arra szólította fel a német származású sportolót, hogy vállalja a felelősséget, s egyben figyelmeztette, hogy ne számítson kellemes fogadtatásra. Az El Mundo szakírója szerint az eset megkívánja, hogy a sportminiszter a parlament előtt számoljon be a történtekről.

Még ennél is szigorúbban fogalmaz az As, amely egyszerűen szélhámosnak nevezi a sífutót, és ugyanakkor támadja a spanyol sportvezetést is: "Tulajdonképpen megérdemeltük. Minden túlságosan egyszerűnek tűnt. Megszerzünk és pénzelünk egy jelenséget, arra kérjük, hogy a mi zászlónk alatt versenyezzen és nyerjen érmeket, továbbá biztatjuk, hogy népszerűsítse a sportágát és vigye hírét országunknak a világban. Cserébe hagyjuk, hogy úgy készüljön fel, ahogy akar. Azt sem tudjuk, hogy húst eszik-e vagy halat. Nem ellenőrizzük, hogy mi van a gyógyszeres dobozában". Engedékenyebb viszont az ABC, amely szerint "Juanito valószínűleg a rendszer egyik áldozata". A konzervatív lap úgy véli, hogy nem ez a megfelelő pillanat Mühlegg földbe döngölésére. A spanyol sífutó szervezetében darbopoetin nyomaira bukkantak, így megfosztották az 50 km-en elért elsőségétől. A korábban 30 km-en, illetve az üldözéses versenyben szerzett aranyérmét azonban megtarthatta.

Mühlegg botránya miatt a király halasztott

A doppingbotrány miatt I. János Károly király későbbi időpontra halasztotta azt a szerdára tervezett találkozót, amelyen a Salt Lake City-i játékok spanyol hősét, Johann Mühlegget fogadta volna. Az új dátum egyelőre bizonytalan. A spanyol sport- és állami vezetők ugyanakkor változatlanul állítják, hogy az 50 km-es számban szerzett aranyérmétől megfosztott sífutó korábbi teljesítménye továbbra is tiszteletet érdemlő. "A történtek ellenére kivételes képességű sportolónak tartjuk" - mondta egy rádióinterjúban Pilar del Castillo sportminiszter. "Hangsúlyozom, hogy a kormány elítéli a tiltott szerek fogyasztását, de mégis örülünk, hogy az első két aranyat sikerült megmenteni."

Az olimpiai bizottság elnöke, Alfredo Goyeneche továbbra is furcsának tartja, hogy Mühlegg csak az utolsó alkalommal bukott meg. "Szerintem abszurd, hogy kétszer is mindent rendben találtak nála, s aztán a harmadik teszt hozott pozitív eredményt."

Sziharulidze szerint a botrányok jót tesznek a játékoknak

A műkorcsolyázók páros versenyében Jelena Berezsnajával - a kanadai Jamie Sale, David Pelletier duóval holtversenyben - győztes Anton Sziharulidze szerint a botrányok jót tesznek a téli játékoknak, mert növelik a nézettséget. "Ezek a szomorú esetek a televíziók elé csalták az embereket. Ha az olimpia zökkenőmentesen zajlik le, senki sem nézte volna" - mondta az orosz csillag hazaérkezése után a moszkvai repülőtéren. A Sziharulidze, Berezsnaja kettős mellett a második helyen végző Sale, Pelletier duó is aranyérmet kapott, a manipulált pontozás miatt.

Fellebbeznek az oroszok

Az oroszok megfellebbezik az NOB végrehajtó bizottságának a döntését, amely doppingolás miatt vasárnap kizárta a női 30 km-en első Larissza Lazutyinát. "Tudjuk, hogy Larissza ártatlan, és néhány napon belül perre visszük az ügyet a nemzetközi sport-döntőbíróságon" - jelentette be Viktor Mamatov küldöttségvezető, s hozzátette: ez is annak a "hadjáratnak" a része, amely az orosz versenyzők ellen folyt Salt Lake Cityben.

A lebukott sportoló szervezetében - honfitársához, a nyolcadik helyen végzett Olga Danyilovához, illetve a spanyol Johann Mühlegghez hasonlóan - az EPO-nál tízszer erősebb darbopoetin nevű szert mutatta ki a vizsgálat.

Killy előre figyelmeztette a NOB-ot

Jean-Claude Killy, az 1968-as grenoble-i téli olimpia háromszoros francia aranyérmese a kerékpársportban szerzett tapasztalatai alapján már korábban figyelmeztette a NOB illetékeseit, hogy számíthatnak a Nesp (darbopoetin) nevű készítmény felbukkanására. A francia sportvezető, aki maga is NOB-tag, a 2000-es év végéig a Tour de France körversenyt szervező társaság elnöke volt. "Killy néhány hónapja beszélt nekünk az új szerről" - mondta a világszervezet végrehajtó bizottságának egyik névtelenségbe burkolózó személyisége. Tavaly novemberben az olasz sajtó is cikkezett arról, hogy a Nesp - amely alapvetően a vérszegénységben, veseelégtelenségben, illetve rákban szenvedők kezelésére szolgál - az EPO-hoz hasonló hatást fejt ki. Egyes információk szerint a készítmény az elmúlt év végén a spanyol feketepiacon is felbukkant, a BBC televízió pedig úgy tudja, hogy mostanra az interneten keresztül is hozzá lehet jutni. "Többször találkoztunk vele kerékpáros körökben. Ma már megbízhatóan ki is tudjuk mutatni, így hamarosan elválik, hogy mennyire terjedt el" - mondta Denis Oswald, a NOB-vb tagja. A Nesp használatát a UCLA egyik professzora, Don Catlin vezette olimpiai laboratórium által kidolgozott módszerrel lehet bizonyítani. A tesztek egyelőre nagyon sokba kerülnek, ezért a játékok során csak akkor alkalmazták, ha előzőleg az egyszerűbb vérvételes vizsgálat valamilyen rendellenességet mutatott ki.

A darbopoetin az Aranesp nevű készítmény alkotórésze, ezért hívják rövidebb változatában Nespnek. Fogyasztása miatt Salt Lake Cityben, az utolsó napon a sífutó spanyol Johann Mühlegget, illetve az orosz Larissza Lazutyinát és Olga Danyilovát kizárták.

A téli olimpiák eddigi doppingellenőrzései:

1968, Grenoble: 86 teszt, mind negatív
1972, Szapporo: 211 teszt, egy pozitív: Alois Schlöder (NDK, jégkorong, ephedrin)
1976, Innsbruck: 390 teszt, két pozitív: Galina Kulakova (szovjet, sífutás, ephedrin), Frantisek Pospisil (csehszlovák, jégkorong, codein)
1980, Lake Placid: 440 teszt, mind negatív
1984, Szarajevó: 424 teszt, egy pozitív: Batsuch Purevjal (mongol, sífutás, methadon)
1988, Calgary: 492 teszt, egy pozitív: Jaroslav Morawiecki (lengyel, jégkorong, tesztoszteron)
1992, Albertville: 522 teszt, mind negatív
1994, Lillehammer: 499 teszt, mind negatív
1998, Nagano: 621 teszt, mind negatív
2002, Salt Lake City: a tesztek száma még nem ismert, három pozitív: Johann Mühlegg (spanyol, sífutás, darbopoetin), Larissza Lazutyina (orosz, sífutás, darbopoetin), Olga Danyilova (orosz, sífutás, darbopoetin)

Fotó: EPA
A láng lassan kialudt - az olimpia befejeződött
Torino 2006: sokat tanultak az olaszok

Valentino Castellani, a 2006-os torinói téli olimpia szervező bizottságának elnöke szerint sokat tanultak a Salt Lake City-i rendezőktől. "Rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk" - mondta a TOROC vezetője. "De természetesen nem fogunk mindent ugyanúgy csinálni, mint az amerikaiak."

A NOB elégedett az olaszok jelenlegi felkészültségével. Egyedül a bobpálya építésével akadnak gondok, mivel a környezetvédők tiltakoznak ellene. Amennyiben nem sikerül egyezségre jutni, más helyszínt kell keresni. Még az is elképzelhető, hogy Franciaországban rendezik majd meg a versenyeket. "Ez ügyben áprilisig megszületik a döntés" - jelentette ki Evalina Christillin, a TOROC alelnöke.

A szervezők 830 millió eurós (100 milliárd forin) költségvetéssel számolnak és azzal, hogy a játékok előkészületeivel 23 ezer új munkahelyet teremtenek.

Gyorskorcsolya: Smit szalagszakadása

Nem örülhetett felhőtlenül a női gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában nyert ezüstérmének Gretha Smit. A holland versenyző ugyanis a csapat által rendezett ünnepségen szalagszakadást szenvedett a jobb térdében. Az Algemeen Dagblad című újság szerint Smit a Holland-házban tartott partin sérült meg, de a lap nem részletezi, hogy mi okozta a balesetet. A 26 éves Smit számára ezzel befejeződött az idény, nem indulhat a március 15-én kezdődő világbajnokságon Heerenveenben. A volt maratonfutó 5000-en az első párban indulva 6:49.22 perccel világcsúcsot javított, de később a német Claudia Pechstein még jobb időt (6:46.91) ért el, így a második helyen végzett.

Ajánlat:

Björndalen és Kostelic volt a legeredményesebb

Fórum:

SLC

Nem hiányzik a könyvtárából?

Az olimpiai játékokról gyerekeknek